
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om långsiktighet/passivitet i sitt aktiesparande. Ett ämne som jag själv verkligen brinner för, inte minst för att jag märker hur mycket lugnare jag känner mig och bättre jag mår av att ha en långsiktig inställning till mina innehav.
Om vi börjar med den psykologiska aspekten så är den helt baserat på mina egna erfarenheter. När börsen tidigare i år gick ner så vår portfölj minskade med nästan 3 miljoner kronor i värde på en månad påverkade det mig väldigt lite rent känslomässigt. Faktiskt till och med mindre än när jag tidigare i livet köpt en aktie för 20 000 kr där jag hoppats kunna sälja för 25 000 kr om några månader, men aktien istället gick ner 10% på kort tid. Då kändes det verkligen som jag förlorat 2 000 kr medan de 3 miljonerna aldrig kändes som förlorade pengar. Men här är man så klart olika och ska man vara mycket mer aktiv i sin handel får man ju lära sig att ta både vinster och förluster utan att påverkas känslomässigt.
Vi går istället över till den ekonomiska fördel som jag ser med långsiktighet. Jag kommer ihåg när bloggaren Lundaluppen skrev ett genialt inlägg i frågan för 7 år sen (som för övrigt tog mig ungefär 3 timmar att hitta då jag envisades med att stava Casino med C i mina sökningar). Detta inlägg öppnade ögonen på mig och jag tror det var ungefär här som min nya strategi började växa fram. En strategi som innebär att jag sen 2015 i stort sett inte har sålt en enda aktie. Läs inlägget här innan du går vidare.
Vi svenska privatparare betalar flera hundra miljoner i courtage varje kvartal. Pengar som alltså ska dras bort från vår totala avkastning räknat som grupp. Visst några kommer lyckas med sin kortsiktiga handel så courtaget betalar sig många gånger om, men det bygger på att någon annan misslyckas med sin kortsiktiga handel. Vi vet också att den genomsnittliga privatspararen de flesta år får en avkastning sämre än index. Det finns till och med en studie från Fidelity som visar att de av deras kunder med bäst avkastning var de som tappat bort sitt lösenord, glömt att de hade ett konto eller dött.
Är det då lönlöst att försöka vara aktiv, hänga med i marknaden och försöka slå index? Nej det tror jag absolut inte. Men jag tycker även det hänger ihop med ambitionsnivån. Kan man nöja sig med en avkastning i nivå med index vilket gör att man kommer klara sig på den bättre halvan av alla investerare behöver man inte göra någonting (mer än att köpa en indexfond och sen glömma bort inloggningen). Tycker man index förväntade avkastning om 6-10% om året är för lite och vill sikta högre måste man nog inse att man på något sätt måste aktivera sig, men då finns också risken att aktiviteten gör att man lyckas sämre än vad man hade gjort som helt passiv.
Jag avslutar med ett citat från Warren Buffetts framträdande i lördags kväll "I´m not saying this is the right time to buy stocks. But I hope that really everybody will buy stocks with the idea they´re bying partnerships in business and the won´t look at them as chips to move around".
Skulle vara kul att höra hur ni läsare tänker kring långsiktighet, passivitet och att köpa och sälja aktier som en hobby.
Jag håller helt med dig generellt men kände just i denna krissituation att jag hade nästan lika bra information som de största spelarna, eller till och med bättre. Så det blev en situation där jag inte kunde motivera en passiv approach utan sålde rubbet. Detta gjorde ju dock att jag även missade rekylen.
Jag håller helt med dig generellt men kände just i denna krissituation att jag hade nästan lika bra information som de största spelarna, eller till och med bättre. Så det blev en situation där jag inte kunde motivera en passiv approach utan sålde rubbet. Detta gjorde ju dock att jag även missade rekylen.
Blir det flytt till Skåne iår? :)
Jag har en 50/50 strategi med globala indexfonder och utdelningsaktier. Indexfonderna är en ren buy and hold forever (eller iaf tills jag är FI) medan utdelningsportföljen är lite mer aktivt förvaltad. Köper dock långsiktigt även när det kommer till aktier men om jag av någon anledning tappar tron på ett bolag så kliver jag ur eller minskar ned. Händer dock relativt sällan och köper aldrig på kortsiktig spekulation men klev tex ur en viss storbank (Sw-bank) kort innan alla deras problem uppdagades och slapp ett hårt fall. Utdelningsportföljen har en tydlig diversifiering där jag försöker vikta upp i de segment som för tillfället anses undervärderade. Ibland kan det leda till att jag säljer av lite i något som gått lite väl bra för att köpa mer där det för stunden känns billigt. Jag vet att aktiv förvaltning inte kan/bör slå index på sikt men hittills har det betalat sig för mig och framförallt så har den aktiva delen av sparandet gjort att jag orkat ligga runt 50-70% i sparkvot i flera år. För mig känns köpet av aktier mer som riktig "shopping" medan fonderna är, ja just inget annat än fonder och lite allmänt tråkigt att handla. Har läst din blogg i ett antal år och inspireras mycket av det du skriver så hoppas du orkar fortsätta även om kommentarerna verkar ha minskat till följd av årets börsnedgång. Det verkar generellt som att folk bara tycker aktier är kul när det ständigt går uppåt. Medgångssupportrar kallas det väl ;)
tack för spännande inägg! Lundaluppens inlägg är ju suveränt illustrativt tycker jag. Bestämde mig själv för ca 4-5 år sedan (efter att läst boken Winning the Loosers game som förespråkar just passiv index investering) att köra nästan allt i index. Jag växlade över medparten till indexfonder men har efter det köpt lite direkt. Och också gjort några omplaceringar.
Det du skriver är komiskt, att de som inte loggar in får bättre avkastning. För min del är det lockade, kul och intressant att läsa analyser, funder själv och agera. Men. Inget tyder ju egentligen på att jag skulle lyckas med detta bättre än index. snarare tvärt om!
Mi30:s portfölj är ju bra på så sätt att du köper men säljer sällan. och ganska bred, inte superlång ifrån index. Samtidigt som du söker och (tror jag) hittar områden där man möjligtvis verkligen kan få lite överavkastning (investmentbolag med rabatt, hitta bra köptillfällen etc).
Utan att minnas exakt var jag läst det så har jag för mig att jag läst att privatplacerare generellt får typ flera procent lägre än index i snitt. För min del skulle ju det vara mkt negativt. Räknar man med att man kan ta ut 4% ur en indexportfölj så skulle ett placeringsmönster som ligger låt säga ca 2 %-enheter under detta vara förödande. Skulle så vara fallet borde jag kunna hitta en billigare hobby :)
Min strategi är klar: indexinvesteringar, kompletterade med några långsiktiga diversifierade placeringar i stabila bolag, gärna investmentbolag.
Men för mig är det lockade att köpa enskilda aktier, agera och hoppas på något annat. Då t ex Affärsvärden dimper ned i lådan och skriver om någon spännande placering som ska ge bra avkastning enligt deras bedömning så lockas jag av det. Kanske inte helt olikt en spelares längtan efter att få snabba pengar?
LM: känner verkligen igen att det är KUL att köpa aktier. Rolig parallell med shopping, jag kan relatera till den. Och kan det göra att man får en bättre sparkvot mm så tar det ju en vidare.
Covid 19: jag vet att du skrev tidigt och intressant om Corona. Jag kanske missar lite av det du skrev tidigare, men förstår jag rätt om du tack vare ditt jobb tyckte dig förstå att detta skulle bli en större kris / nedgång än omgivningen verkade förstå?
Testar om det fungerar
Covid19: Du förstod tidigare än mig vilken stor effekt Corona skulle få. Men jag ångrar inte att jag behöll alla aktier och fonder in i kraschen då det är min strategi att ligga så gott som fullinvesterad och jag dessutom lyckades köpa för mer än 100k under den snabba nedgången i mars. Nästa gång jag är nästan säker på en nedgång kanske den inte kommer, så för mig passar passiviteten bäst. Men snyggt av dig att sälja!
Utdelningsbagaren: Blir nog flytt under 2021 men inte 2020 som det ser ut. Men inte längre säkert att det blir Skåne.
LM och Kermit: Jag håller med om att klura och köpa aktier är en del av en rolig hobby som ökar motivationen att spara mycket. För mig personligen räcker det med att köpa aktier, dvs har inget behov av att sälja och vikta om för intressets skull. Sen är det klart att det har mindre betydelse för portföljen totalt om jag en månad köper aktie A eller B för motsvarande 0,1% av portföljen, men som hobby och aktivitet räcker det engagemanget för min del.
Nu tycker jag till och med det är lite kul att bygga kassa och kan se viss glädje i att kunna stoppa in en extra oväntad tusenlapp på sparkontot. Haha.
JMF: roligt att se att du kommenterar! Ser fram mot fler inlägg efter test-kommentaren!!
Visst ska man vara långsiktig men det är ju inte fel att vara aktiv vid speciella händelser. När Kina tidigt gick ut med att de ställer in alla gruppresor till Europa i sommar så var det ju inte fel att sälja Scandic som gick ner ca 70% som mest.
Mi30, ponera att du idag inte har några aktier alls, hade du då satsat på de aktier du har idag? Inget du är missnöjd med? Inga nya företag som du hade köpt om du fick börja din resa från idag?
Kermit: tack!
Kul att det verkar fungera igen utan att behöva vara registrerad
Snål-Jonas: Bra men svår fråga! Fördelningen med ungefär hälften i indexfonder och hälften i aktier är jag väldigt nöjd med. Vad gäller enskilda bolag skulle det så klart inte se ut exakt som nu om jag fick några miljoner på kontot som jag skulle köpa alla aktier på en gång till dagens kurs. Men min erfarenhet är samtidigt att de bolag som jag tycker känns dyra och som jag inte fyller på i ofta fortsätter att gå bra. Så strategin hjälper mig även att inte ta hem vinst för snabbt.
Jag skulle nog fokuserat ännu mer på Investmentbolag om jag börjat om nu.
JMF: Håller med Kermit om att det är kul att se dig här igen!
Mi30; Tack
Från det ena till det andra så kom jag spontant på när jag såg på Guldfeber att tipsa er om att se serien på Svt Play (tre avsnitt) Ett samlande som gick över styr!
Jag fångades av serien.
Ha en bra dag!
PS
Förresten fick jag möjlighet att växla x antal semestertimmar till lön. I vanliga fall resonerar arbetsgivaren som så att vi bör ta vara på all ledighet eller byta semester mot att det avsätts till pension. Men med anledning av C-19 erbjöd man oss i år att växla till lön. Jag var inte svårflirtad och växlar 200 timmar som jag ska addera till det vanliga sparandet och det känns jättekul. Har 200 timmar kvar (efter växlingen) att nyttja till ledighet, så för mig var det ett lätt val
Skrev ett ´långt inlägg´ nyss som inte fastnade. Vet inte varför det gick upp i rök
Provar för tredje gången idag.
Mi30: Tack
Jag kan rekommendera tv-serien Guldfeber på Svt play. Ett samlande som gick över styr. Det bara ploppade upp i mitt huvud att vi ju också kanske kan kalla oss samlare. Mycket nöje. En intressant dokumentär i mina ögon.
Annars så fortsätter jag att spara varje månad utan undantag. Fick faktiskt möjlighet att växla ett antal semestertimmar till lön. 200 timmar i mitt fall. Allt ska in som extra sparande. Kul!
Ha det!
JMF
Har skrivit fyra ggr nu utan att det fungerar. Är det någon som kan svara på vad jag gör för fel?
Logga in så ska det funka. Men på grund av problem med spam så dröjer ej inloggade kommentarer lite innan de publiceras. Som du ser kommer allt tillslut.
Tack för tips om serien på SVT. Ska kolla upp. Har lite TV-tid över nu efter att Homeland och Alla mot alla är slut.
Då förstår jag, tack