18 Dec, 2019

Nått 10 miljoner i finansiella tillgångar

I dagarna har vi nått en milstolpe, nämligen 10 miljoner i finansiella tillgångar. Det betyder alltså tillgångar i aktier, fonder och på sparkonto. Utöver det har vi en lägenhet som är värd ungefär 2 miljoner mer än bolånet och vi har heller inte räknat in tjänstepension, PPM etc. Detta är alltså räknat på mig och min fru tillsammans. Vi är gifta utan äktenskapsförord och har alla pengar ihop även om de på pappret ligger på lite olika konton skrivna på respektive person. Så skulle vi skilja oss imorgon och sälja lägenheten skulle vi ha 6 miljoner var när vi som ensamstående singlar letade nytt boende på var sitt håll.

Jag skulle inte säga att 10 miljoner har känts som någon större milstolpe. Jag kan inte riktigt säga varför, men kanske kan följande anledningar förklara varför det inte känts så speciellt:

- Jag har räknat på lite olika sätt under resans gång. När jag började blogga och siktade på 1 miljon innan jag fyllde 30 år så räknade bara för mig personligen men räknade även in min andel av dåvarande bostad minus bolån. På sätt och vis tycker jag fortfarande det är rimligt att räkna in bostadens värde minus bolån eftersom amortering eller låg belåningsgrad annars försvinner in i ett svart hål när man ska beräkna förmögenheten. Räknar man in bostadens värde passerade vi 10 miljoner redan 2018 för att sen gå under igen förra december för att gå över igen direkt när börsen började återhämta sig 2019.

- Att vi nu gått över 10 miljoner i finansiella tillgångar beror på att börsen gått väldigt starkt i år. Då vi inte har några planer på att sälja aktier eller fonder just nu så har vi ingen direkt nytta av denna uppgång. Det finns alltså inget direkt värde av att portföljen är värd 10 miljoner istället för 9. Börsuppgången i år är främst driven av högre värdering snarare än högre vinster för bolagen, så det finns alltså inget direkt tydligt och säkert samband med kommande års utdelningar som påverkar oss lite mer än siffrorna på en skärm.

- Pengarna är utspridda på lite olika konton och på olika banker vilket gör att totalen bara syns om jag summerar själv. Hade allt legat i en depå där man kunde uppdatareat värdet varje sekund när börsen var öppen och sett 7 siffror slå om till 8 hade det nog känts tydligare.

Med detta sagt är det så klart en trevlig milstolpe i alla fall och det är klart det är skönt att få börja de två första åren utanför arbetslivet med att börsen känns pålitlig som framtida inkomstkälla. Historiska simuleringar kring att leva på tex 4% årligt uttag av portföljen visar att den stora faran är att värdera portföljen på en tydlig börstopp och sen säga upp sig samma månad som börsen inleder ett större ras. Är vi lite extra försiktiga och tittar på ett genomsnittligt värde det senaste året på runt 9 miljoner i portföljvärde så ger det 30 000 kr i månaden enligt 4% regeln. Detta är alltså pengar jag räknar med att vi kan ta ut om ingen av oss kliver ur sängen, jag har svårt att se att vi ska tjäna 0 kr ihop de närmaste 5-10 åren.

Tittar vi tillbaka på 2019 och tänker oss ett möjligt uttag enligt 4% regeln på 30 000 kr i månaden (som vi inte gjort) och lägger på runt 40 000 kr i månaden efter skatt i gemensam lön på min frus deltid som anställd och mina småjobb i firma (jämfört med 65 000 sista åren när vi båda jobbade heltid) och drar bort de 20 000 kr i månaden vi levt på i snitt ger det ett överskott på 50 000 kr i månaden.

Nu går vi in i 2020 med ett välfyllt sparkonto och kommer ha en del intäkter även under 2020 vilket gör att fonderna kommer få ligga ifred och all utdelning återinvesteras ytterligare ett år. Vi räknar dock inte med något nysparande utan det blir i så fall en ren bonus.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.