
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag får några frågor i veckan på mail från er läsare, vilket är kul och jag försöker alltid svara på mailen inom 24 timmar. Ibland händer det att det kommer flera mail på kort tid om samma sak och då kanske man kan misstänka att det är ännu fler som funderar på detta. Och då känns det ofta bättre att skriva ett inlägg om det så når det lite fler personer. När det nu både igår och idag kom mail om hur jag tyckte man skulle tänka kring det slopade amorteringskravet så kändes det därför som ett bra ämne för ett blogginlägg.
Nu blir detta alltså mina personliga åsikter och i grova drag. Varje person får ju sen göra en anpassning efter sina egna åsikter, riskvilja och detaljer i den egna ekonomiska situationen.
Bakgrunden är den att ett amorteringskrav infördes 2016 som sen förstärktes 2018. Vilket bygger på att de som har hög andel av bostadens värde i lån eller har ett lån som är stort i förhållande till inkomsten tvingas amorteras. Detta är beslutat från centralt håll via finansinspektionen och inte en uppgörelse mellan låntagaren och banken, vilket jag tycker hade varit det bästa. Har man väldigt hög belåning är det bra för ens egen skull att amortera. Och även bankerna borde vara måna om att inte ha för högt belånade kunder i händelse av att bopriserna sjunker kraftigt så deras kunder står med lån som är högre än bostaden som utgör lånets säkerhet. Men tydligen har inte detta funkat utan finansinspektionen har behövt hjälpa till. Syftet har till stor del varit att kyla av bostadsmarknaden.
Nu har Finansinspektionen till följd av Corona meddelat att bankerna får släppa på amorteringskravet fram till 31 augusti 2021. Vissa har hävdat att kravet sen aldrig kommer komma tillbaka, men det åtestår väl att se. Kanske beror det mest på hur bostadspriserna utvecklas närmaste året.
Frågorna jag fick var dessa (omskrivet med mina ord och sammanfattat från två olika mail):
1. Ska man utnyttja att man inte längre behöver amortera och ta dessa pengar och spara på börsen istället. Man borde ju kunna få högre avkastning än boräntan?
2. Det slopade amorteringskravet är till för de förlorat jobbet till följd av krisen. Är det då inte omoraliskt att nyttja detta om man egentligen skulle ha råd att fortsätta amortera?
3. Om man slutar amortera ska man då spara pengarna som man får över på aktiemarknaden eller på ett buffertkonto?
4. Vid vilken belåningsgrad kan det vara läge att minska amorteringen?
Om vi börjar med första frågan så är den tanken ju helt rätt i grunden. Men faktum kvarstår att ha en väldigt högt belånad bostad innebär trots allt en risk. Får man behålla jobbet, bor kvar i bostaden och kan fortsätta spara på aktiemarknaden i 20 år så kommer troligtvis avkastningen på det sparandet med god marginal täcka kostnaden för boräntan. Men har man ett bolån på 85% av bostadens värde, bostadspriserna och börsen båda faller med 40% och man samtidigt ska separera är den förväntade avkastningen på börsen på 20 års sikt en klen tröst. Då kommer du efter separationen ha sålt lägenheten men ha en del av bolånet kvar. Ingen kul start på singellivet. Även om du redan bor själv så kanske du en vacker dag ska flytta ihop med någon och köpa ett gemensamt boende att du ha en rest kvar på ett gammalt bolån är en tuff start på er nya kontantinsats. Att inte ha råd att separera eller behöva vänta flera år med att flytta ihop med någon för att bostadsmarknaden svänger är inte att sitta i förarsätet för sitt eget liv. Så jag tycker inte att man kan räkna med förväntad avkastning på lång sikt på börsen och jämföra med boräntan rakt av.
På fråga två tycker jag inte alls man ska tänka så. Slopat amorteringskrav är inget stödpaket som kostar samhället eller någon annan några pengar. Så det finns inget omoraliskt i att nyttja det.
På fråga tre blir det så klart svårt att ge ett rakt och enkelt svar. För det första tycker jag redan man ska ha en buffert på plats oavsett hur amorteringskravet ser ut. Så det finns som jag ser det inget tydligt samband mellan minskad amortering och ökat behov av buffert. Buffertsparandet kommer dessutom troligtivs ha lägre ränta än bolånet, så om vi tittar tillbaka på fråga ett så blir det här i så fall ett omvänt läge.
Och så sista frågan nummer fyra. För mig är det självklart att den som nyss hade råd att amortera 2-3% på bolånet nu ska öka annat sparande med dessa 2-3% om man slutar amortera. Inte sluta amortera och sen spendera pengarna på något annat. Inte ens om man blivit av med jobbet ska man behöva spendera amorteringspengarna på löpande kostnader, då köpte man får dyrt boende till att börja med. Då är det bita ihop och amortera så man får ner lånet eller flytta till något billigare som gäller.
Min slutsats från de fyra punkterna ovan blir alltså att den som har hög belåning nog ska forsätta betala av på bolånet. Men att den med lägre belåning och lång sparhorisont kan passa på att öka sparandet i aktier eller aktiefonder istället. Den övre delen av bilden visade hur reglerna såg ut innan kravet slopades och längre ner har jag gjort en snabb skiss på hur jag tycker man kan tänka i grova drag. I den övre skissen ser man också hur svenska hushållen ligger till, varje prick motsvarar 200 personer. Vi ser att det är tjockt med prickar mellan 75 och 85%.
Mitt förslag är alltså att det är klokt att amortera ner lånet till 75% av bostadens värde i relativt hög takt. Sen kan man lugna sig lite ner till 60%. Efter 60% är det en smaksak om det är värt att betala av mer på lånet. Vi själva har nu 25% belåning på vår bostad, men jag tycker också man får sätta det i relation till det övriga sparandet. Sparar man 15 000 kr i månaden kanske det kan vara ok att lägga 14 000 på fonder och 1 000 kr på amortering även om lånet bara är 40% av bostadens värde. Men den som bara sparar 1 000 kr borde inte lägga allt på amortering i det läget. För oss är låg belåning på bostaden en form av buffert och ett sätt att inte behöva sälja aktier i fel läge om vi vill flytta till ett dyrare boende, köpa ytterligare en bostad (utomlands eller fritidshus) eller separera och behöva var sin kontantinsats.
Jag tycker inte det finns något tydligt behov av att amortera mer just utifrån bruttoinkomsten. Då kan man lika gärna väva in andra aspekter som den totala balansräkningen dvs hur mycket lån i förhållande till totala tillgångar man har. Att väva in studielån, billån, aktieportföljens storlek, totala fasta månadskostnader etc är enligt mig minst lika intressant som bruttolönen. Att inte lånet är för stort i förhållande till bruttoinkomsten sköter bankerna så bra själv med sin kvar att leva på kalkyl. Till och med för bra om du frågar mig som har relativt stora tillgångar men låg lön.
Hur tänker ni läsare? Är det någon av er som passat på att avsluta amorteringen för att öka sparandet på aktiemarknaden?
Hoppas också ni två som mailade var nöjda med svaren även om det nu inte blev 100% personligt just utifrån era frågor. Annars är det bara att återkomma med följfrågor.
Jag funderade en hel del på om jag skulle nyttja möjligheten att pausa amorteringen eller inte. Jag har kvar jobbet och det är säkert. Om kravet för amorteringsfrihet hade varit att man skulle haft ekonomiska problem så hade jag inte pausat men det fanns inget sådant krav. Jag kommer att använda amorteringsfriheten för att spara på börsen. Frihet fortare är helt enkelt målet. Jag ser inte framför mig att detta kommer att vara mitt framtida hem så det gjorde också lättare att fatta det beslutet.
Kul att höra Lina och tack för kommentaren. Får man fråga ungefär hur hög belåning du har?
Tycker ditt engagemang i dina läsare är beundransvärt! Alltid snabba och utförliga svar. Tack för det!
Jag kommer inte ändra något. Amorterar drygt 400kr/månad och investerar runt 14k, så den 1% amorteringen får ticka på tills vidare. Har belåningsgrad på 67%.
Tack Ellen. Kul att höra.
Ditt upplägg låter klokt tycker jag. 14.000 eller 14.400 i investering är ju lite strunt samma.
Jag har 70% belåning, amorterar 6000 kr/månad. Har jobbet kvar men ansökt om amorteringsfrihet för ser en risk typ 10 månader bort att det kan få följder att man förlorar jobbet. Då känns det gott att ha 60.000 kr på kontot så man klarar sig några månader utan att behöva nalla på buffertkontot som jag mer ser som buffert för om värmepannan går sönder o dylikt. Det kostar några kronor i högre räntekostnad på bolånet men ser det som en billig försäkring. Om allt verkar lugnt om 10 månader så cashar jag in dessa 60.000 i en engångsamortering.
Låter som ett klokt upplägg i ditt fall Mikael. Skillnaden i ränta på bolånet och sparkontot blir ju inga pengar att bråka om på kortare sikt. En billig försäkring som gör att du känner dig lite tryggare.
Amorterar 5k i månaden eftersom vi har en hög belåningsgrad. Den är strax under 80% då vi nyligen köpt vårt första boende. Utöver det investerar vi 4k i fonder enbart för att kunna sänka belåningsgraden snabbare. Men vi har båda säkra jobb så frågan blir om vi verkligen vill betala av lånet snabbare och därmed "börja om" med sparandet. Den biten är jag mest fundersam kring.
Jarno: Du tänker att du ska vänta något år och sen ta pengarna från fonderna när de förhoppningsvis växt till sig lite och betala av på lånet?
Det skulle jag nog inte göra. Redan nu lägger ni mer på amortering än fondspar och att döda ränta på ränta genom att sälja fonderna för att amortera extra tycker jag personligen låter onödigt försiktigt.
Är ni unga och har säkra jobb tror jag det blir toppen att amortera och fondspara parallellt. Om några år har bolånet kommit ner lite och förhoppningsvis lönen upp lite samtidigt som fondportföljen börjat få lite storlek. Då rullar det på och ni kanske då också kan lägga mer på fondspar än amortering under några år.
Bra frågor och kommentarer! Blir förvånad då jag ser den intressanta grafen; skulle inte anat att svenskar var såpass högt belånade (även om det såklart rapporteras i media om hushållens höga belåning).
Kermit: Ja man undrar lite kring siffrorna som ligger till grund för grafen. Om värdet på bostäderna är uppdaterade till marknadspris så borde belåningen vara rätt låg för alla som inte flyttat de senaste åren bara genom prisuppgången.
Jag har 80,7% belåningsgrad och kör på som vanligt med amortering på 4000 kr per månad. Vill komma ner till under 60% så fort som möjligt för att kunna ansöka om bolån hos Avanza eller Nordnet.
Investerar minst 10 000 kr på börsen varje månad.
Mvh Ekorren
https://ekorrenspengablogg.blogspot.com/?m=1
Låter som en bra plan Ekorren!
Jag har en belåningsgrad på ca 79 %. Dock har jag relativt mycket luft i min ekonomi med en sparkvot som kommer att ligga kring 65 % efter amorteringsstoppet.
Testar att vattenfasta. Spännande o gillar utmaningar. Inga matutgifter. Mer till sparandet
Hej MI30!
Sunda tankar.
Vi har en belåningsgrad på ca 60%.
Amorterar 5 000kr i månaden och sparar mellan 4-5 000kr i aktier och fonder varje månad.
Vi har ansökt och fått amorteringsfritt.
Kommer att lägga en del av pengarna på buffertkontot, en del kommer att gå in på det långsiktiga sparandet. Känns skönt att få en lite större buffert i dessa osäkra tider.
Skulle allt vara som vanligt igen om ett år då kanske det blir lite extra amortering då. Vi får se.
www.pappabetalar2018.blogspot.se
Tror definitivt inte kravet kommer tillbaka. Om möjligt att banken kan sätta krav på
Amortering. Jag tycker precis som du är inne på, har man ekonomiskt självförtroende så ska man om man ligger ”ok” till i skuldkvoten, ,hellre bygga pengamaskin. Sen amortera om inte räntorna drar iväg när maskinen kommit igång.
Jag blir lite provocerad av det här med att diskutera skulder med folk. Många frågar oss av nyfikenhet. Va har ni i bostadslån?
Jag brukar svara: Du menar vad vi har i lån i förhållande till andra tillgångar? Ganska stor fokus på just bolån om du frågar mig.
Lyssnade på Avanza podden i morse. De betonande då att när man diskuterar ekonomi o börs med vanligt folk så är man ofta inte på samma ”nivå”.. Senast igår sa en annan vis person till mig: Jag har sålt alla aktier nu och ska gå in när det gå ner.. Helt otänkbart för mig! Jaja.. Tack för bra blogg!
Har sparat på börsen sedan början av 2016, men under samma period också amorterat ned med ungefär samma belopp som gått in på börsen, ca 10 Tkr i månaden vilket gjort att lånegraden oaktat eventuell värdestegring raskt gått ner från 75 till 55 %. Därmed är risken i den egna balansräkningen numera någorlunda under kontroll, vilket kan kännas skönt, särskilt i svajiga tider.
Dock krävs det att man tar risk för att nå större möjlig uppsida och därav har jag nu pausat fortsatta amorteringar och istället ökar på mitt sparande med 100-150% månadsvis.
Den stora risken som nu föreligger är, som jag ser det, snarare en politisk risk för massiva framtida skattehöjningar för medborgarna när Coronaröken skingrats. Skulle i så fall bli ytterligare ett ”straff” för medborgarna utöver pandemins effekter på hälsa, arbetsmarknad och framtidstro, men hoppas att man pragmatiskt inser att det är bättre att ta kostnaderna genom att öka Sveriges internationellt låga statsskuld och snarare sträva mot att bedriva en expansiv finanspolitik i syfte att få igång landet igen.
Amorterar 1250kr i månaden (59% belåningsgrad) samt 1000kr CSN varje månad (Sammanlagt 1,8M skulder). Sparar alltid 50% av all lön netto inräknat amortering, Blir ca 15K i global index (90/10 aktier räntor) varje månad, samt lite till bufferten vid behov. Totalt 2.9M i tillgångar (Bostadsvärde + Sparande). Har inte ändrat strategi under pågående kris utan håller kursen i min sparstrategi.
Kul med alla kommentarer och genomtänkta upplägg!