Laddar TradingView Widget
Laddar annons
18 May, 2020

Om jag skulle köpa en ny portfölj imorgon

Jag fick ett önskemål om att skriva hur min portfölj hade sett ut om jag satte ihop den från noll idag. Vilket också skulle kunna vara det samma som hur portföljen hade sett ut om jag haft en mer aktiv strategi där jag "tillät" mig själv att vikta om och sälja bolag för att lägga krutet på annat håll. Nu när jag bestämt mig för att så gott som aldrig sälja en aktie och även om jag absolut kan göra undantag och sälja av ett bolag om året eller så blir förändringarna i portföljen väldigt långsamma. Syftet med den låga aktiviteten är dels att hålla nere transaktionskonstnaderna men minst lika mycket att inte behöva lägga så mycket energi på portföljen. Min erfarenhet är dessutom att jag är rätt dålig på tajming och på den tiden jag var mer aktiv så tog jag hem vinster för tidigt och ökade för tidigt i förlustaktier.

Trots att jag säljer aktier så extremt sällan så går det att vara ganska aktiv i form av nyinvesteringar. Om vi jämfört Ratos och Kindred där jag i båda fallen hade en snittkurs på 50-60 kr och aktien nyligen i båda fallen stod strax över 20 kr. I Ratos har jag inte köpt någon ny aktie på många år vilket har gjort att bolaget fått en väldigt liten vikt i portföljen. Detta eftersom värdet i Ratos minskat samtidigt som jag tagit utdelningar och nysparande och satsat i andra aktier så portföljen totalt sett ökat i värde. I fallet Kindred har jag regelbundet köpt genom nedgången vilket gjort att Kindred portföljvikt har hållit sig mer konstant eller till och med ökat lite trots nedgången. Så trots strategin att så gott som aldrig sälja någon aktie går att vara aktiv och ta aktiva beslut kring de befintliga innehaven. Hade jag vid kurs 40 kr vetat att mörkret i Ratos skulle forsätta hade jag så klart sålt aktien. Lika väl som att jag inte hade börjat fylla på i Kindred vid 50 kr om jag visste att jag skulle kunna få aktien för 25 kr någon månad senare.

Nog om strategin som sådan och över till frågan. Nu har jag inte vägt varje procentsiffra på guldvåg som skulle vara fallet om jag hade 9 miljoner på sparkonto och skulle köpa akiter för rubbet imorgon vid börsens öppning. Det är också en ögonblicksbild dvs om jag skulle köpa just nu. Tex vad gäller Svolder som handlas till ovanligt hög rabatt, ett bolag som jag också har passat på att köpa i min pensionsportfölj den senaste tiden. Hade jag gjort om samma övning om 2 veckor hade jag nog viktat Investor på samma sätt oavsett om rabatten just då var 15 eller 25 procent. Däremot hade jag nog inte köpt Svolder om rabatten just då var nere i 2 procent. Ett bolag som Johnson&Johnson skulle jag visserligen egentligen gärna vikta tyngre men skulle inte klara av att köpa så mycket till dagens kurs.

Så jag drar till med följande sammansättning av portföljen om jag skulle börja från noll imorgon:

Inga dramatiska förändringar kanske. Den stora skillnaden är att jag skulle slopa dubbelägandet i ABB, Essity, Nordea och Volvo och lägga dessa pengar i Industrivärden, Investor och Sampo istället. Sen köpte jag amerikanska fastighetsbolaget HCP en gång i tiden då det var det amerikanska bolaget med kombinationen av högst direktavkastning och längst följd av antalet år med idel höjd utdelning. Något år senare delades bolaget upp i två och utdelningen sänktes. Numera följer jag knappt bolaget och skulle inte köpa det idag, men låter det ligga kvar och ticka utdelning i dollar.

En högre andel preffar har inte känts så lockande under åren jag byggde upp portföljen. Men idag när jag plancerar att börja leva på portföljens utdelning ser jag ändå en poäng med något högre andel med fast utdelning. Jag jobbar på för att öka andelen och Volati pref är ett av årets största köp.

Fördelningen på cirka 55% aktier och 45% fonder känns lagom.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.