
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.

Jag fick ett önskemål om att skriva hur min portfölj hade sett ut om jag satte ihop den från noll idag. Vilket också skulle kunna vara det samma som hur portföljen hade sett ut om jag haft en mer aktiv strategi där jag "tillät" mig själv att vikta om och sälja bolag för att lägga krutet på annat håll. Nu när jag bestämt mig för att så gott som aldrig sälja en aktie och även om jag absolut kan göra undantag och sälja av ett bolag om året eller så blir förändringarna i portföljen väldigt långsamma. Syftet med den låga aktiviteten är dels att hålla nere transaktionskonstnaderna men minst lika mycket att inte behöva lägga så mycket energi på portföljen. Min erfarenhet är dessutom att jag är rätt dålig på tajming och på den tiden jag var mer aktiv så tog jag hem vinster för tidigt och ökade för tidigt i förlustaktier.
Trots att jag säljer aktier så extremt sällan så går det att vara ganska aktiv i form av nyinvesteringar. Om vi jämfört Ratos och Kindred där jag i båda fallen hade en snittkurs på 50-60 kr och aktien nyligen i båda fallen stod strax över 20 kr. I Ratos har jag inte köpt någon ny aktie på många år vilket har gjort att bolaget fått en väldigt liten vikt i portföljen. Detta eftersom värdet i Ratos minskat samtidigt som jag tagit utdelningar och nysparande och satsat i andra aktier så portföljen totalt sett ökat i värde. I fallet Kindred har jag regelbundet köpt genom nedgången vilket gjort att Kindred portföljvikt har hållit sig mer konstant eller till och med ökat lite trots nedgången. Så trots strategin att så gott som aldrig sälja någon aktie går att vara aktiv och ta aktiva beslut kring de befintliga innehaven. Hade jag vid kurs 40 kr vetat att mörkret i Ratos skulle forsätta hade jag så klart sålt aktien. Lika väl som att jag inte hade börjat fylla på i Kindred vid 50 kr om jag visste att jag skulle kunna få aktien för 25 kr någon månad senare.
Nog om strategin som sådan och över till frågan. Nu har jag inte vägt varje procentsiffra på guldvåg som skulle vara fallet om jag hade 9 miljoner på sparkonto och skulle köpa akiter för rubbet imorgon vid börsens öppning. Det är också en ögonblicksbild dvs om jag skulle köpa just nu. Tex vad gäller Svolder som handlas till ovanligt hög rabatt, ett bolag som jag också har passat på att köpa i min pensionsportfölj den senaste tiden. Hade jag gjort om samma övning om 2 veckor hade jag nog viktat Investor på samma sätt oavsett om rabatten just då var 15 eller 25 procent. Däremot hade jag nog inte köpt Svolder om rabatten just då var nere i 2 procent. Ett bolag som Johnson&Johnson skulle jag visserligen egentligen gärna vikta tyngre men skulle inte klara av att köpa så mycket till dagens kurs.
Så jag drar till med följande sammansättning av portföljen om jag skulle börja från noll imorgon:
Inga dramatiska förändringar kanske. Den stora skillnaden är att jag skulle slopa dubbelägandet i ABB, Essity, Nordea och Volvo och lägga dessa pengar i Industrivärden, Investor och Sampo istället. Sen köpte jag amerikanska fastighetsbolaget HCP en gång i tiden då det var det amerikanska bolaget med kombinationen av högst direktavkastning och längst följd av antalet år med idel höjd utdelning. Något år senare delades bolaget upp i två och utdelningen sänktes. Numera följer jag knappt bolaget och skulle inte köpa det idag, men låter det ligga kvar och ticka utdelning i dollar.
En högre andel preffar har inte känts så lockande under åren jag byggde upp portföljen. Men idag när jag plancerar att börja leva på portföljens utdelning ser jag ändå en poäng med något högre andel med fast utdelning. Jag jobbar på för att öka andelen och Volati pref är ett av årets största köp.
Fördelningen på cirka 55% aktier och 45% fonder känns lagom.
Intressant, varför inte aktier som kört över allt senaste 2-3 åren dvs Sinch, StillFront, Evolution Gaming etc? Tech ger betydligt högre avkastning än det mesta som finns på markanden just nu samt 36+ månader tillbaka
Är inte övertygad om att de kommande 36 månaderna blir som de 36 senaste månaderna. Men det är fina bolag som kanske kan fortsätta krossa min portfölj.
Jag skulle så klart inte tacka nej till raketer som går 50% om året men är samtidigt väldigt nöjd om jag kan få 8% om året för portföljen som helhet med bolag jag kan behålla 20-40 år.
Kul inlägg! Kinnevik är inget som kittlar trots hög rabatt? Är tanken att hålla nere utländska aktier och kompensera med större andel globalfond?
Kinnevik skulle absolut kunna få en plats i portföljen. Jag har inte följt bolaget i detalj men fick lite dålig magkänsla kring ledningen i samband med turerna kring Millicom. Å andra sidan lockar inriktningen på digitala bolag.
Ja vi har valt fokus på "svenska aktier" och "utländska fonder".
Tack för den!
45% till fonder och 25% till Investor & Industrivärden känns inte utmanande
Nej. Med lågt belånad bostad och 9-10 miljoner i en aktieportfölj som presterar ungefär som index kan man leta utmaningar på annat håll.
Tack för ett mycket intressant inlägg! Hur ser du på att komplettera upplägget ovan med ca 15-20% i LYSA?
tack för inlägget! Ditt upplägg liknar mitt ganska mycket. Klokt resonerat och ska bli spännade att se hur det går framåt för oss båda!
Då det gäller Sampo (är pinsamt dåligt inläst, ber om ursäkt för kanske urdum fråga): föreligger det ett rabattförhållde likt det i Investor / industrivärlden ?
Vad får dig att inte vikta om? Du gör ju inte så mkt transaktioner och även om det är courtage och en spread som äter av ditt kapital så skulle det ju inte kosta att placera om enligt ovan? Och basen är ju inte att du viktar om för att ”det står så mkt i tidningen om xyz...” utan att du vill få in mer aktier i investmentsbolagsstrukturen?
Ang leta utmaning på annat håll så måste jag säga att skulle det bli 6-7-8 procent per år över en längre period så skulle jag vara mer än nöjd. Och med glädje hitta utmaningar på annat håll!!!!
Intressant, kul inlägg!
Påminner mycket om mitt upplägg, men ligger några miljoner efter dig och jobbar fortfarande. Jag satsar på 20% Investor och har dessutom Akelius, Axfood, Peab och Novo nordisk. Säkra kort som håller i längden.
Funderar på Xact högutdelande, hur ser du på den?
Sorken: Lysa ser jag absolut som ett mycket bra alternativ!
Kermit: Jag har tyvärr inte hittat någon löpande uppdatering av substansen i Sampo och har heller inte gjort något eget försök att räkna ut det.
Jag är helt enkelt inte övertygad om att "nya" portföljen skulle slå den befintliga. Därav att jag inte viktar om. Men har sålt tex Atlas Copco och Sandvik för att köpa Investor och Industrivärden. När läget känns rätt i ABB och Volvo kommer jag flytta även dessa. Men GISSAR att bättre läge kommer.
Snål-Jonas: Jag är positiv till Xact Högutdelande. Den skulle absolut kunna ha en plats!
Om din sambo sålde av allt på skoj idag (tankeexperiment). Hur hade du agerat då? Köpt den nya portföljen i morgon, eller köpt över tid?
Jag har själv aktier som jag inte har för avsikt att sälja, men om jag råkade klicka lite fel och sälja av just den positionen av misstag så är jag inte säker på att jag hade köpt tillbaka den. Har du någon sådan position? Varför säljer du den inte?
/ Uttern
Om jag vaknade imorgon och alla aktier var sålda hade jag nog landat i något mellanting mellan de två kolumnerna.
Jag hade i alla fall köpt allt direkt och inte legat med någon kassa för att gå in långsamt över tid. Det är ju aktier som köpts under många år så att kliva in långsamt en gång till ser jag ingen vits med.
Har du någonsin lekt med tanken/räknat på hur mycket du hade vunnit/förlorat jämfört med din nuvarande situation om du hela tiden investerat bara och endast i en globalfond? Detta är givetvis svårr att räkna exakt, men en uppskattnikg kanske?
Jag har främst jämfört min aktieportfölj med ett svenskt index. Och då har jag presterat lite bättre än index. Men en global indexfond har slagit en svensk indexfond i de flesta tidsspannen. Så troligtvis hade det varit bättre att fokusera helt på globalt index de 5-10 senaste åren då jag stoppat in större delen av kapitalet.
Delvis förklaras ju detta av att kronan försvagats.Vilket vi inte vet om det kommer fortsätta eller om pendeln svänger tillbaka och kronan stärks.
Jag har ingen aning om ifall globalt index kommer så svensk index även kommande 10 åren. Men med lite utlänska aktier och de utlänska fonderna så ligger jag med drygt 50% av kapitalet i annan valuta än SEK. Plus att de stora svenska bolagen också är globala och exportberoende.
Ytterligare funderingar. Portföljen du beskriver i detta inlägg, är aktierna valda utifrån att få en "jämn" utdelning fördelad under året? Dvs skulle du valt andra aktier ifall du inte avsåg att leva på utdelningarna? Vidare undrar jag angående dina fonder, kör du 1 fond inom respektive område (t.ex Global index) eller flera inom samma för att sprida riskerna ytterligare?
Jag tar ingen hänsyn till vilken månad aktierna delar ut. Planen är att ha 1-1,5 års buffert på sparkonto. Dvs pengarna från utdelning ska aldrig konsumeras det närmaste året och därmed spelar det ingen roll vilken månad de delar ut.
Till 95% är det en fond per område. Men vi har lite pengar utspridda hos olika nätmäklare och då finns inte exakt samma fonder att välja på. Då det är breda indexfonder finns egentligen inget behov av att ha två olika fonder som följer samma index.
Tack för ditt svar. Varför jag undrar angående fonderna, är pga turerna kring Spiltans räntefond. Vilka risker finns t.ex om man lägger 25% av kapitalet i LF Global Indexnära? Kan man råka ut för samma problematik, eller minimeras risken iom att den fonden omfattar så många olika bolag?
Problemet i Spiltans räntefond var så vitt jag kan förstå att likviditeten försvann. Dvs det var oklart vad de olika tillgångarna i fonden faktiskt var värda när marknaden frös till is och inga köpare fanns. Den risken måste vara extremt liten i en global indexfond som handlar med ett stort antal aktier.Så det är inget jag tar med i beräkningen.
Samma sak som med aktierna gäller för övrigt här, jag har inga planer på att behöva sälja 100% av fonden med någon dags varsel, utan planen är att kunna sälja någon enstaka procent av fonden en eller ett par gånger om året.
Vad tycker du är en bra europafond? Och vad tycker du om Globala småbolagsfonder, som t.ex Handelsbanken Ind Crit A1?
Sorken: Skulle jag vara i dina tassar skulle jag titta på Avanza Europa eller någon av Vanguards ETF:er kopplade till Europa.. Ja, om inte Mi30 har något än vassare förslag.
Mi30: haha, kan inte låta bli att tycka att Utterns ide var rätt kul.Viss förvåning väl om du loggar in och din sambo skulle sålt rubbet!!
Bra fond-förslag av Kermit.
Och ja, jag skulle bli mycket förvånad om min fru sålt alla aktier när jag loggar in en dag. Men inte helt omöjligt då vi har fullmakt och kommer åt varandras konton. Jag skulle då jobba hårt för att courtagekostnaden för att köpa tllbaka aktierna skulle dras från kontot för nya gardiner eller något annat som hon tycker är viktigare än mig ;)
Tack till både dig och Kermit. En följdfråga (blir många frågor från mig som är rookie). Kör ni endast utländska aktier i KF (och allt annat, aktier och fonder i ISK)?
Jag kör alla aktier i KF och alla fonder i ISK. Men de svenska aktierna kunde lika gärna legat i ISK.
När jag började bygga upp min portfölj var inte ISK uppfunnet. Därav att jag har rätt stor andel i KF.
En fråga, hur ser du på att investera i guldaktier i dessa corona tider?