
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Bolaget fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. På så sätt skapar Atrium Ljungberg platser där det är attraktivt för människor att vara idag och i morgon. Bolaget är positionerat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har idag ett fastighetsvärde på 40 miljarder kronor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.

Ni som följt min blogg sen 2006 kanske kommer ihåg att jag ibland under 2007 och 2008 körde något jag kallade snålmånader. De gick ut på att jag sänkte mina kostnader från de normala 7-8 000 kr i måanden till 6 000 kr. Från början var det tänkt som experiment och boosta sparandet med någon extra tusenlapp enstaka månader, men ganska snabbt insåg jag att detta var något som närmast kunde jämföras med ett träningsläger. Jag testade mina gränser och skapade nya vanor som jag sen kunde behålla och sänka mina kostnader även övriga månder. Effekten blev därför mycket större än någon sparad tusenlapp.
Efter det levde jag i nästan 10 år på denna sparsamma nivå där kostnaderna varierade lite beroende på boendesituation, samboskap etc men överlag låg på runt 7 000 kr i månaden (räknat på mig personligen). För några år sen höjde jag och min fru vi våra omkostnader till 10 000 kr per person dvs 20 000 kr i månaden ihop vilket vi nu levt på de senaste 2,5 åren. Här ingår det värdeminskning på bil, övriga bilkostnader och att vi stoppar undan pengar till resor varje månad vilket förklarar stor del av ökningen från 14 000 kr ihop till 20 000 kr i ihop. Men det har även blivit klart mindre fokus på det extremsparande i vardagen och då gör en tusenlapp eller två i månaden ganska stor skillnad.
Då vi idag räknar med att kunna plocka ut 30 000 kr i månaden från portföljen, även om vi inte skulle jobba en dag till i våra liv och bara gör av med 20 000 kr i månaden samtidigt som vi trots allt drar in en del pengar (främst min fru, men även jag har tjänat mer än jag trodde sen jag slutade jobba) så bestämde vi nu på veckans kick off att vi skulle göra ett litet experiment i två steg.
Det första steget är egentligen inget experiment det är bara att vi ska slå till och köpa lite nya grejer som vi gått och skjutit på de senaste åren. Det första blir en ny TV. Det är inget direkt fel på vår 13 år gamla 40 tummare men då vi tittar mycket på TV så tänker vi att det är lika bra att slå till så länge vi fortfarande har lön. Vi kommer även byta ut dammsugaren och lite annat som är inne på sista sucken. Total budget för dessa samlade sällanköp är 20 000 kr där TV och ev ljudsystem kommer stå för upp emot 15 000 kr.
Sen in på del två som är lite mer av ett experiment och som fick mig att tänka på de där snålmånaderna för mer än 10 år sen. Under september har vi tänkt testa att leva på 30 000 kr under en månad. Här är tanken att alla de större inköpen i steg 1 ska vara klara så det får inte räknas in större sällanköp som man bara gör var 10e år. Vi ska helt enkelt testa hur det är att leva på 30 000 kr under en månad, och då göra det på ett sätt som gör att vi kunde leva på 30 000 kr i månaden även månaden efter. Visst kan det bli nya löparskor eller lite extra nya kläder just den månaden, men det handlar inte om att buffra och samla ihop hela höstens inköp till en månad. Utan mer vardagsutgifter för att testa vad vi kan göra för dessa 10 000 kr extra som vi ju troligvis egentligen har möjlighet att spendera varje månad resten av våra liv. Jag vet inte exakt vad vi kommer köpa, lite dyrare mat kanske, lite mer restaurangbesök, kanske någon bio eller stand up. Fast 10 000 kr i månaden är ganska mycket pengar när det kommer till denna typ av mindre småutgifter som vi kan komma på spontant. Går vi på restaurang kostar det sällan mer än 600 kr för oss två.
Ganska svindlande att vi båda tjänade en bra bit över 30 000 kr i månaden efter skatt för några år sen när vi både jobbade heltid. Då skulle vi alltså gjort av med det dubbla av vad vi nu planerar att bränna under en enstaka slösaktig månad. Varje månad. Då vill det till att man inte känner sig trött och hängig en helg, utan då är det full gas månadens samtliga dagar som gäller om man ska hinna ner till noll innan den 25e. Som nybörjare känns 30 000 kr som en precis lagom stor utmaning. Sen återstår det att se om det blir som snålmånaden fast tvärt om det vill säga att vi snabbt vänjer oss vid den slösaktiga stilen och börjar tycka 30 000 kr i månaden är fullt normalt.
Vad tror ni, kommer vi klara av att bränna 10 000 kr extra en månad eller kommer ångesten slå till? Är det någon av er läsare som testat något liknande med slösmånad?
Skulle bara inflika med att se till att få en OLED tv när ni nu köper, stor skillnad mot vanlig LED. Om det så kostar lite mer är det värt det utslaget på 10 år.
Underbar ide!
Ms: Tack för tips. Min fru är mycket engagerad i TV-köpet och lägger just nu en timme om dagen på att läsa och jämföra. Tror det lutar åt 55 tum OLED just nu.
Oj, med 30000 kr i månaden hade vi kunnat leva som kungar. Driftsbudgeten är ca 15" i månaden, och då hade vi haft lika mycket att ha kul för varje månad.
Gällande OLED köpte vi en sådan för ca 1 år sedan. Är tyvärr inte nöjd med köpet (LG 55") då den lider av laggighet, ett väldigt vanligt fenomen för OLED: Bildkvaliteten är underbar, svärtan är fenomenal och 4K-material blir jättefint, men juddret är omöjligt att bli av med. Har tittat på Sony och Samsung och där flyter bilden mycket bättre, men de har sämre operativsystem och är över lag krångligare att handskas med, LG och deras Magic Remote + WebOS är helt perfekt. En smaksak såklart, men kan höja ett varningens finger kring detta med judder om man är känslig för sånt. Finns massvis att läsa på avsforum.
Kanske inte behöver bränna hela den extra 10k under själva månaden heller - lägger undan lite mer till semester tex
Snålgrisen: Ok tack för tips/varning. Just LG 55 tum känns som het kandidat. Vi får läsa på lite mer.
N: Tanken är just att leva på ett sätt som vi kan göra månad efter månad. För att få en bild av nyttan med att dra in mer pengar för att kunna leva ännu dyrare än 30 000 kr i framtiden. Visst kan resor vara en del av det, men då lägga undan samma summa varje månad. Blir spännande att prova.
Besök en riktig godisaffär ;-)
Filmtips för "slösmånaden" :-)
https://www.moviezine.se/movies/brewsters-miljoner
Hälsar
Lars D
Själv satsade jag på en Samsung QLED på 82" då vi tycker att "större är bättre" även om bilden från en OLED säkerligen kan vara bättre. Planen var en 75" men ett litet reapris i rättan tid gjorde att prisskillnaden till 82" inte blev så stor. Vi har även kört projektor med 110" bild på samma tittavstånd, så 82" fungerade som en perfekt ersättare för både TV och projektor.
Vi har tidigare kört LG i storleken 40, 50 och 60" och i stort varit nöjda med märket, men just idag så känns nog Samsung vassare.
Vad bet du / är bra pris för frysta laxfileer?
El köper man färsk billigare?
Billigaste laxen brukar vara kyld laxsida för strax över 100 kr per kg på kampanj (som vi då delar upp och fryser in). Förr i tiden köpte vi ofta ojämna frysta bitar 400 g på Willys för runt 100 kr per kg. Men jag tycker dessa blivit både sämre och dyrare.
Fina fisken!
Var försiktig, konsumtion är lite som heroin. När du väll börjar släppa till kan det gå undan. Vi förtjänar en skön deluxsäng, en TV med xyz-funktion, vi förtjänar ett 5* hotell, vi förtjänar en top restaurang, riktigt bra och säker bil, en snabb dator med xyz skärm... osv osv. Jag kobbar med marknadsföring och det är skrämmande hur lite propaganda kan få människor att punga ut aldeles för mycket för funktioner som de aldrig använder. Rik eller fattig du måste möta dig själv i spegeln när dagen är slut.
Fast nu är ju mer tanken att testa att leva på en nivå vi faktiskt redan har råd med. I och med att vi enligt 4% regeln kan plocka ut 30 000 i månaden.
Varje månad vi antingen spenderar mindre än 30 000 kr eller tjänar nya pengar gör att vi behöver göra av med mer än 30 000 kr i framtiden för att hinna göra slut på pengarna.
Vip-läktare på något idrottsevenemang
Vip-sto på någon biofilm
Spendera en lördag på Ikea o komma hem med spontanköp
Köpa mjukt skönt toapapper
Låta håret växa o besöka frisör
Vill minnas att du avhållit dig från motionslopp. Kanske dags att göra verklighet av det?
Det absolut enklaste sättet att öka utgifterna för någon som inte spontanuppskattar konsumtion skulle jag säga är att äta/dricka mer ute. Då samlar man inte på sig saker man inte behöver eller vill ha, och det är något man behöver göra i vilket fall. Samtidigt sparar man tid och energi på att slippa laga mat och diska vilket är ett plus även om man inte är superintresserad av kokkonst. Sen är både variation och prisnivå i princip obegränsad i en större stad.
Uppvakta o överraska frun med något
En enkel grej är att inte cykla runt för extrapriser utan knalla iväg till närmaste större Ica (typ Liljeholmen) och köpa det man är sugen på i delikatessen, (tonfisk ex) samtidigt som man smuttar på ett fint vin i deras Vinotek. Något som jag lätt skulle kunna göra då och då. När vi bodde i Spanien några månader så blev det så minst ett par gånger i månaden, en rätt stor skillnad är att både vin och mat är så mycket billigare där, det en del av kulturen för att inte glömma kvaliteten på råvarorna. Sen att gå ut och äta på en lite finare restaurang (det finns en hel del bra) här i Sthlm kan bränna rätt mycket pengar. Undrar om det inte skulle ge er/dig lite ångestpåslag? Eller så blir ni hooked... som Sparven varnar för. Har kollegor som bränner 10 papp bara på mat.
Gömde tillägga, allt beror på ifall det ger en ångest tror jag, ovanstående ”förslag” är ju konsumtion, och jag har ”ökat” vid specifika tillfällen, men när man har ett mål med sitt investerande så ger det lite baksmälla, men då har det också varit värt det. Det jag dock lätt skulle kunna öka kostnaderna konstant för är min hobby/passion, jag skulle kunna utöva den i en större utsträckning på det sätt jag vill. Sen tror jag ex kontinuerlig massage, PT då och då etc är andra kostnader som jag nog skulle kunna lägga mer pengar på eftersom det skulle vara utvecklande för kropp/själ. Dvs. För mig vill jag hitta en budget som ger mig den livsstil som ger livet värde och mening. Även på sikt.
Bra idé! Nu känns det som att tankegångarna går åt rätt håll - att landa på en bra nivå givet era förutsättningar. Jag är inte det minsta orolig för att ni skulle råka bli högkonsumtionsberoende på kuppen, den som varnade för det kan inte ha läst bloggen ordentligt...
Dra till Ullared :)
En liten fundering.
Hur går tankarna gällande inflationen? Inflationen år idag 2% och det ser inte ut att ändra sig. Om vi använder oss av 4% regeln och inflationen är 2% är där bara 2% över. Inflationen blir också värre med åren då man även här måste tänka “Ränta på ränta”.
Tack,
Om inflationen fortsätter att vara 2% + 4% regeln = 6%.
Det finns inte många bolag som har 6% utdelning (nästan bara banker).
Eller?
Bolaget behöver ju bara ha 4% utdelning om de höjer utdelningen med 2% till nästa år. Eller så tar du en preferensaktie som inte kommer höja utdelningen men som delar ut 6% och plockar ut 4% och köper nya aktier för 2% vilket gör att utdelningen nästa år blir 2% högre även om du inte höjer utdelningen per aktie. (Nu handlas dock de säkraste preferensaktierna till under 6% direktavkastning vilket gör att de inte riktigt klarar 4% regeln själva.)
Mitt mål långsiktig är 7% om du plussar ihop utdelningen och utdelningstillväxten för portföljen som helhet. Jag försöker ligga nära 4% direktavkastning i genomsnitt och räknar i mina prognoser med 3% utdelningstillväxt för portföljen som helhet (om jag inte köpte en enda ny aktie). Det gör att ett bolag med 5% direktavkastning bara behöver höja utdelningen med 2%, medan bolaget som bara delar ut 3% behöver höja utdelningen med minst 4% för att dra sitt strå till stacken.
Jag tycker bara denna enkla tumregel funkar på bolag som har minst 3% direktavkastning, då tex 8% utdelningstillväxt på ett bolag med bara 1% direktavkastning tar väldigt lång tid att växa in i värderingen sett till utdelningen.
Kul förslag! jag kan dock tänka mig att det blir både svårt och inte så givande att höja utgifterna med 10 000 kr om det ni ska öka är vardaglig konsumtion som att ersätta billig mat med hämtat och liknande. Det är konsumtion som i alla fall jag aldrig funnit särskilt givande. För att nå upp till den summan på ett sätt att det känns givande tror jag att det är de fasta utgifterna som behöver höjas, typ fixa ett större/centralare boende och således få högre månadskostnad, avsätta en större månatlig summa till resor och så vidare. Men jag ser med spänning fram emot resultatet!
Hur såg dina utgifter ut under och den perioden och nu?
Den största skillnaden mellan när jag levde som billigast (6.000 per mån) och nu (10.000 per mån) är att vi har bil och reser utomlands regelbundet. Lite dyrare mat och delar en flaska cava då och då.
Boendet har nog aldrig varit billigare än nu tack vare kombinationen låg avgift, låg belåning och låg ränta vilket skapar lite mer luft för lyx. Vi har räkningar på max 5.000 kr i månaden så 20.000 kr ihop känns rätt lyxigt.