
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Idag hände det som bara varit en tidsfråga de senaste åren. Magdalena Andersson meddelade att det nu är slut på skattefria uttag av tjäntepension i Portugal från och med 1/1 2020. Som jag fattat det kommer Sverige ta ut skatten i väntan på att Portugal själva får ett system på plats. Men rimligtvis borde Portugiserna se till att lösa det ganska snart då det är bättre för dom att få skatten där än att Sverige ska ta ut den nu när det ändå kommer dras skatt. Tidigare har Portugal tydligen tyckt det varit värt att strunta i skatten på tjänstenpension för att locka köpstarka utlänningar till att flytta till landet, konsumera och betala skatt på annat än just tjäntepension. Så det är Sverige som tryckt på och då det på sikt troligtvis blir så att Portugal kommer ta ut skatten så har Magdalena sagt att det inte handlar om att dra in skattepengar utan en ren principsak.
Själva påverkas vi inte på något sätt av detta. Uttag av pension är många år bort och jag har kallt räknat med att det inte ska vara möjligt med skattefritt uttag oavsett land när det är dags för oss. Detta bekräftade även skatteexperten Göran Andersson när jag intervjuade honom för några månader sen.
När vi ändå är inne på det här med tjäntepension såg jag en intressant diskussion på Twitter för några dagar sen som bloggkollegan Utdelningsseglaren drog igång. Jag och många med mig har nog tänkt att tjäntepension som redan tjänats in och betalats in av våra arbetsgivare kommer kunna tas ut med de regler som gällde under den period när de tjänades in. Tex uttag möjligt redan vid 55 års ålder som ju gäller idag. Det jag tidigare läst mig till är att det blir svårt att höja detta i framtiden då det redan är inbetalt och avtalat enligt dessa villkor. Men jag såg nu att Tomas Carlsson som är pensionsexpert på Collectum hävdade att man ska se det som att det normala uttaget är vid 65 års ålder och att ta ut det redan vid 55 år är en förändring av "normala" upplägget. Och att göra en ändring från det som är grundupplägget ska anpassas till de regler som gäller där och då.
Stämmer detta är det alltså fullt möjligt att tidigaste uttag av tjänstepension kommera vara vid en högre ålder än 55 när det är dags för oss som är 40 år eller yngre idag. Ingen stor fråga som jag ser det eftersom det ändå är samma pengar som ska tas ut och det spelar mindre roll om jag tar ut pengarna under fem år mellan 55 och 60 eller under tio år mellan 60 och 70. Jag räknar med att leva till minst 80, så pengarna ska nog hitta plockas ut. Det kan dock vara ett argument mot att löneväxla väldigt stor del av lönen och istället spara skattade pengar i en ISK eller Kapitalförsäkring där man har större kontroll på pengarna. Även om det alltid råder viss osäkerhet om framtida skatter där.
Inte så ofta man håller med sossarna, men här är det totalt bifall. Bra gjort att ta bort såna dumheter. Patetiskt att så många vuxna människor tar flyttbeslut av nollskatteskäl. Och ja, jag förstår att det är en minoritet i det stora, men faktum kvarstår, den extrema ökningen av flyttar till Portugal har givetvis ett samband med chansen att slippa skatt.
Men är det något Magdalena borde fokusera på nu gällande tjänstepensioner så är det att ta bort bankernas möjligheter att vägra flytträtt och att ta ut livslånga skalavgifter. Här pratar vi om extremt stora belopp som borde komma till pensionspararnas gagn och inte ett fåtal gammelbanker.
Jag lever i konstant nyhetsdetox men jag trodde att denna möjlighet redan var stängd sedan ett bra tag tillbaka. Håller med kommentatorn ovan.
Jag är inte alls av samma åsikt som kommentatorerna ovan. Bor man inte i Sverige bör man inte betala skatt i Sverige. Flyttar man tillbaka till Sverige får man börja betala skatt i Sverige igen. Klart som korvspad :)
Jag tycker man kan argumentera åt båda hållen. På sätt och vis är det ju konstigt att Sverige ska bestämma över vilken skatt Portugal har för de som bor och betalar skatt där. Å andra sidan är det lite märkligt att man kan flytta utomlands i 5 år plocka ut all tjänstepension skattefritt och sen flytta tillbaka till Sverige och utnyttja vår välfärd under resten av livet.
Om du du flyttar till ett land med vilket vi har ett dubbelbeskattningsavtal har man två alternativ .
Sinkskatt idag 25% eller
Deklarera och betala skatt i det land du bor i
Svårare är det inte
Tack för bevakningen och uppföljning av detta!
Tidpunkten då man kan börja ta ut pensionen i sverige kan ju vara intressant om man lever på kapital.
Vet ni om pensions skattas som ”vanlig” inkomst nu?
Då det gäller vanlig inkomst är t ex 70 k / år en inkomst med typ 7% skatt. Har man ett någlunda stort pensoinsbelopp så skulle det inte vara så dumt skattemässigt att ta ut typ detta så tidigt det går, gärna från 55 års ålder. Ja, min ”hypotes” föreställer ju att det stämmer att pension har samma låga skatt vid 70 k / år som lön.
Kermit: Jag är inte helt insatt då jag räknar med att mycket hinner hända innan jag kan komma åt några pensionspengar. Men visst borde det skattemässigt löna sig att ta ut låg pension under många år när man inte har något jobb.
Tror dock inte skatten är riktigt lika låg på pension som arbete i och med jobbskatteavdraget. Men har det inte varit snack om hur orättvist det är mot pensionärerna i minst två valrörelser så det kanske jämnats ut?
Jag är inte förvånad. Och som du säger, ytterligare ett argument mot löneväxling. Jag löneväxlar inte, kommer inte att göra det heller. Det känns för osäkert och pengarna är låsta på ett sätt som jag inte gillar.
Det känns löjligt att man skulle skämmas för att man vill flytta till Portugal för att slippa betala skatt på pensionen. Om man har jobbat i över 30 år och betalat skatt och betalat moms så har man uppfyllt samhällskontraktet.
Om regeringen av ideologiska skäl väljer att bli en humanitär stormakt och ger bort de inbetalda skatterna till andra länders medborgare och dessutom låter dem erhålla pension utan att de har jobbat rimligt länge, så är det inte konstigt att, åtminstone jag, inte anser att regeringen har uppfyllt sin del av samhällskontraktet.
Om vi tänker tillbaka på vad som hände på 90-talet, så förtidspensionerade man massor av anställda, redan då borde man ha insett att inbetalningarna till pensionerna borde öka.
Riksdag och regering har visat att de inte har förmåga att förvalta medborgarnas pengar och därför borde de inte få ta ut de skatter som de gör idag, så att systemet slutar läcka som ett såll.
Parterna, Riksdag och regering erbjuder möjligheten att skatteväxla, som anställd planerar man efter de regler som är uppsatta, helt plötsligt kan reglerna ändras och pengarna frysas in ett flertal år. Det är skrämmande att moralen är så låg och styrande inte kan göra skillnad på ditt och mitt.
Sverige som en gång i tiden var en av världens rikaste länder borde ha gjort som Norge och byggt upp en fond som såg till att vi aldrig hade behövt låna och få det sämre ställt, men istället har man sakta men säker gjort Sverige allt mindre välbärgat.
Jag håller fullständigt med kommentaren ovan (0/5 00:15). Dessutom är "Magda Gardins" drag
statsfinansiellt vansinne. Man skänker bort svenska pengar till Portugal. Om nu en svensk pensionär
får ut sin tjänstepension skattefritt i Portugal var hamnar dessa pengar till slut? Allt som inte
konsumeras i Portugal, hamnar så småningom i Sverige, genom arv eller att pensionären flyttar tillbaka
när den blivit så skruttig att den behöver svenskt vårdboende.
Kapital som betalats i skatt i Portugal är för alltid borta från svensk skatt