16 May, 2019

Pension i Portugal och annat om tjänstepension

Idag hände det som bara varit en tidsfråga de senaste åren. Magdalena Andersson meddelade att det nu är slut på skattefria uttag av tjäntepension i Portugal från och med 1/1 2020. Som jag fattat det kommer Sverige ta ut skatten i väntan på att Portugal själva får ett system på plats. Men rimligtvis borde Portugiserna se till att lösa det ganska snart då det är bättre för dom att få skatten där än att Sverige ska ta ut den nu när det ändå kommer dras skatt. Tidigare har Portugal tydligen tyckt det varit värt att strunta i skatten på tjänstenpension för att locka köpstarka utlänningar till att flytta till landet, konsumera och betala skatt på annat än just tjäntepension. Så det är Sverige som tryckt på och då det på sikt troligtvis blir så att Portugal kommer ta ut skatten så har Magdalena sagt att det inte handlar om att dra in skattepengar utan en ren principsak.

Själva påverkas vi inte på något sätt av detta. Uttag av pension är många år bort och jag har kallt räknat med att det inte ska vara möjligt med skattefritt uttag oavsett land när det är dags för oss. Detta bekräftade även skatteexperten Göran Andersson när jag intervjuade honom för några månader sen.

När vi ändå är inne på det här med tjäntepension såg jag en intressant diskussion på Twitter för några dagar sen som bloggkollegan Utdelningsseglaren drog igång. Jag och många med mig har nog tänkt att tjäntepension som redan tjänats in och betalats in av våra arbetsgivare kommer kunna tas ut med de regler som gällde under den period när de tjänades in. Tex uttag möjligt redan vid 55 års ålder som ju gäller idag. Det jag tidigare läst mig till är att det blir svårt att höja detta i framtiden då det redan är inbetalt och avtalat enligt dessa villkor. Men jag såg nu att Tomas Carlsson som är pensionsexpert på Collectum hävdade att man ska se det som att det normala uttaget är vid 65 års ålder och att ta ut det redan vid 55 år är en förändring av "normala" upplägget. Och att göra en ändring från det som är grundupplägget ska anpassas till de regler som gäller där och då.

Stämmer detta är det alltså fullt möjligt att tidigaste uttag av tjänstepension kommera vara vid en högre ålder än 55 när det är dags för oss som är 40 år eller yngre idag. Ingen stor fråga som jag ser det eftersom det ändå är samma pengar som ska tas ut och det spelar mindre roll om jag tar ut pengarna under fem år mellan 55 och 60 eller under tio år mellan 60 och 70. Jag räknar med att leva till minst 80, så pengarna ska nog hitta plockas ut. Det kan dock vara ett argument mot att löneväxla väldigt stor del av lönen och istället spara skattade pengar i en ISK eller Kapitalförsäkring där man har större kontroll på pengarna. Även om det alltid råder viss osäkerhet om framtida skatter där.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.