
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Fram till och med 2015 fanns det möjlighet att spara avdragsgillt i något som kallades Individuellt PensionsSparande (IPS). Att det var avdragsgillt betyder att om man tjänade 500 000 kr per år och sparade 1 000 kr i månaden dvs 12 000 kr per år så betalade man bara lika mycket skatt som om man hade tjänat 488 000 kr. De 12 000 kr kunde man sen placera i fonder eller aktier och plocka ut från det att man fyller 55 år. Vid uttaget beskattas pengarna som inkomst. Detta var mest intressant om man tjänade bra eftersom den som sparade 1000 kr i månaden slapp skatta på den sista tusenlappen på lönen där skatten är hög om man tjänar mycket. Man hoppades då att skatten på pensionen skulle bli lägre än vad man betalade på den sista tusenlappen i lön.
Då avdragsrätten nu är borta är det värdelöst att spara i IPS eftersom man då i exemplet ovan fortfarande betalar skatt på hela lönen dvs 500 000 kr per år men samtidigt får betala inkomstskatt på de sparade pengarna den dagen man ska plocka ut det. Så kallad dubbelbeskattning. Hoppas och tror att mina läsare är så insatta så de har avbrutit eventuella autogiron till IPS för många år sen.
Det finns dock två undantag där sparandet fortfarande är avdragsgillt och det därför inte är lika självklart att det är dumt att spara i IPS. Den som helt saknar tjänstepension får fortfarande göra avdrag för sina insättningar i IPS och även den som har enskild firma kan sätta av en del av överskottet och på så sätt minska skatten här och nu. Fortfarande gäller dock att detta främst är intressant för den som tjänar såpass mycket att man kan anta att man betalar mer skatt nu än vad man kommer göra den dagen man plockar ut pension i framtiden. I mitt fall så hade jag en enskild firma vid sidan om min anställning på den tiden jag jobbade. Då jag tjänade över brytpunkten för statlig skatt på mitt vanliga jobb och räknar med att ha låg pension gjorde jag maximala avsättningar (35%) i min enskilda firma. Däremot gör jag inga avsättningar till IPS i min enskilda firma nu då jag inte tjänar så mycket att det blir statlig skatt.
Ibland hör man att det är en fördel med IPS eftersom man skjuter upp skatten många år och kan utsätta obeskattade pengar för ränta på ränta. Detta hävdar jag dock är en tankevurpa. Då man fortfarande kommer betala skatt i procent på uttaget så spelar det ingen roll. Säg att du sparar under en väldigt lång period och får en bra avkastning så att kapitalet 10-dubblas i värde. Vi räknar med 30% skatt antingen nu vid uttaget av lön eller sen vid uttaget av pension.
1. Du tjänar 100 000 kr, betalar 30 000 kr i skatt och investerar 70 000 kr i ett ISK. Pengarna tiodubblas och du har 700 000 kr som du kan ta ut skattat och klart.
2. Du tjänar 100 000 kr som sätts in skattefritt i en IPS. Pengarna tiodubblas upp till 1 miljon. Du betalar sen 30% i skatt vilket gör att du har 700 000 kr skattat och klart.
Så vitt jag kan förstå är det alltså ingen mening att skjuta upp skatt för att få ett större belopp som kan ge avkastning. Staten blir dock en vinnare på alternativ 2 om du får en bättre avkastning på pengarna än vad staten hade fått på skatten som betalas in direkt i alternativ 1.
Det bör dock nämnas att det är något lägre årlig schablonskatt på IPS än ISK, men skillnaden är väldigt liten. Oavsett denna lilla skillnad tycker jag slutsatsen är självklar, en person som inte slagit i taket för avsättningar till allmän pension och inte betalar statlig skatt ska inte spara i IPS. Inte ens om man saknar tjänstepension eller har enskild firma så att sparandet är avdragsgillt. Om man däremot tjänar över gränsen för statlig skatt men inte har tjänstepension eller har sin enskilda firma vid sidan om ett heltidsjobb kan det vara ett intressant alternativ.
Tack för bra och klargörande inlägg!
Skatten på IPS och pensionskonton i övrigt är förvånade låg. mindre än 0.1% vilket ju är så gott som skattefritt.
Fördelen att låta pengarna växa oskattat har ju försvunnit i och med schablonbeskattningen. Tidigare var det ju mycket mer förmånligt att låta 100k tiodubblas till 1 miljon och sedan betala inkomstskatt vid uttag (ca 30%, dvs 700k att ta ut utspritt över en tid) jämfört med att först betala 30% skatt och sedan betala skatt på kapitalvinsten (700k minus 70k).
Om man räknar som i ditt exempel med 1 insättning på 100K (resp 70k) år 0 och sedan bara räntan som bygger på så blir det samma på sista raden.
Om man istället räknar på 100K (resp 70K) i insättning per år så kommer du att ha betydligt större kapital att ta ut i slutet om du har stoppat in oskattat kapital
Exempel: Insättning varje år av 100k (resp 70k), ränta på 10% av tidigare års värde
År 0: 100K 70K
År 1: 210K 147K
...
År 20: 6400K 4480K
-30% skatt
4480K 3136K
Dock ingen schablon skatt räknat på beloppet per år
Varför drar du 30% skatt på 4480K? Det är ju pengar i en ISK som redan är skattade.