9 May, 2019

Pensionssparande via IPS

Fram till och med 2015 fanns det möjlighet att spara avdragsgillt i något som kallades Individuellt PensionsSparande (IPS). Att det var avdragsgillt betyder att om man tjänade 500 000 kr per år och sparade 1 000 kr i månaden dvs 12 000 kr per år så betalade man bara lika mycket skatt som om man hade tjänat 488 000 kr. De 12 000 kr kunde man sen placera i fonder eller aktier och plocka ut från det att man fyller 55 år. Vid uttaget beskattas pengarna som inkomst. Detta var mest intressant om man tjänade bra eftersom den som sparade 1000 kr i månaden slapp skatta på den sista tusenlappen på lönen där skatten är hög om man tjänar mycket. Man hoppades då att skatten på pensionen skulle bli lägre än vad man betalade på den sista tusenlappen i lön.

Då avdragsrätten nu är borta är det värdelöst att spara i IPS eftersom man då i exemplet ovan fortfarande betalar skatt på hela lönen dvs 500 000 kr per år men samtidigt får betala inkomstskatt på de sparade pengarna den dagen man ska plocka ut det. Så kallad dubbelbeskattning. Hoppas och tror att mina läsare är så insatta så de har avbrutit eventuella autogiron till IPS för många år sen.

Det finns dock två undantag där sparandet fortfarande är avdragsgillt och det därför inte är lika självklart att det är dumt att spara i IPS. Den som helt saknar tjänstepension får fortfarande göra avdrag för sina insättningar i IPS och även den som har enskild firma kan sätta av en del av överskottet och på så sätt minska skatten här och nu. Fortfarande gäller dock att detta främst är intressant för den som tjänar såpass mycket att man kan anta att man betalar mer skatt nu än vad man kommer göra den dagen man plockar ut pension i framtiden. I mitt fall så hade jag en enskild firma vid sidan om min anställning på den tiden jag jobbade. Då jag tjänade över brytpunkten för statlig skatt på mitt vanliga jobb och räknar med att ha låg pension gjorde jag maximala avsättningar (35%) i min enskilda firma. Däremot gör jag inga avsättningar till IPS i min enskilda firma nu då jag inte tjänar så mycket att det blir statlig skatt.

Ibland hör man att det är en fördel med IPS eftersom man skjuter upp skatten många år och kan utsätta obeskattade pengar för ränta på ränta. Detta hävdar jag dock är en tankevurpa. Då man fortfarande kommer betala skatt i procent på uttaget så spelar det ingen roll. Säg att du sparar under en väldigt lång period och får en bra avkastning så att kapitalet 10-dubblas i värde. Vi räknar med 30% skatt antingen nu vid uttaget av lön eller sen vid uttaget av pension. 

1. Du tjänar 100 000 kr, betalar 30 000 kr i skatt och investerar 70 000 kr i ett ISK. Pengarna tiodubblas och du har 700 000 kr som du kan ta ut skattat och klart.
2. Du tjänar 100 000 kr som sätts in skattefritt i en IPS. Pengarna tiodubblas upp till 1 miljon. Du betalar sen 30% i skatt vilket gör att du har 700 000 kr skattat och klart.

Så vitt jag kan förstå är det alltså ingen mening att skjuta upp skatt för att få ett större belopp som kan ge avkastning. Staten blir dock en vinnare på alternativ 2 om du får en bättre avkastning på pengarna än vad staten hade fått på skatten som betalas in direkt i alternativ 1.

Det bör dock nämnas att det är något lägre årlig schablonskatt på IPS än ISK, men skillnaden är väldigt liten. Oavsett denna lilla skillnad tycker jag slutsatsen är självklar, en person som inte slagit i taket för avsättningar till allmän pension och inte betalar statlig skatt ska inte spara i IPS. Inte ens om man saknar tjänstepension eller har enskild firma så att sparandet är avdragsgillt. Om man däremot tjänar över gränsen för statlig skatt men inte har tjänstepension eller har sin enskilda firma vid sidan om ett heltidsjobb kan det vara ett intressant alternativ.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.