
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag har fått någon idé om att jag trots mitt tidiga jobbslut ska ha 1 miljon i såväl min PPM (premiepension) som min IPS (individuellt pensionssparande) när det är dags för uttag. Lite flummigt mål då "när det är dags för uttag" är en väldigt oklar tidpunkt. Jämförelsen haltar dessutom då uttaget från IPS kommer ske betydligt tidigare än från PPM. Kanske blir det vid 55 resp 65.
Jag lockas lite av tanken att jag tack vare tidiga insättningar och ränta på ränta kan få en ok peng i pension i förhållande till de få år jag ändå jobbade. Och jag tycker det är rätt trist att följa främst PPM-pengarna jämfört med min vanliga portfölj så jag insåg att jag behövde något mål för att göra det hela i alla fall lite intressant. Sen har jag så klart lite tjänstepension också, men den är uppdelad på olika delar och trist att följa. Här har jag gjort de bästa val jag kan och får inte flytta pengarna och dessutom kommer inga nya insättningar ske där, så den får bli vad den blir. Pensionen är ändå en ren bonus då tanken är att huvudportföljen ska räcka och bli över. Det gör att jag inte orkar lägga ner för mycket engagemang på alla olika pensionsdelar.
Jag sätter av 10% av överskottet i min firma till IPS. Egentligen mot alla tips och råd då jag inte tjänar i närheten av så mycket att jag betalar statlig skatt eller får maximal avsättning till allmän pension. Det gör att jag får en lägre avsättning till allmänna pensionen när jag sätter in pengar i IPS, eftersom det blir ett avdrag som gör att jag får lägre beskattningsbar inkomst (föräldrapeng och sjukpenning och liknande är ointressant i mitt fall, men även det minskar ju till följd av lägre inkomst). Så normalt sätt är detta helt fel upplägg och inget att rekommendera, men jag har ändå valt den här modellen. Huvudförklaringen är att större delen av den allmänna pensionen är inkomstpension vilket mer eller mindre är ett räntesparande, så jag tror avkastningen på min IPS kommer bli betydligt högre än totala avkastningen på PPM+inkomstpension. Och att jag tycker IPS där jag kan förvalta pengarna fritt och köpa aktier är mycket roligare än att betala skatt och se hur staten ett år senare trycker in lite pengar i sitt system.
Även om bara PPM är en mindre del av allmänna pensionen tycker jag det är lite intressant att jämföra utvecklingen på den och IPS. Om PPM-portföljen över tid kraftigt skulle överavkasta mot min IPS kan det vara läge att fundera ett varv till om jag verkligen aktivt ska minska mina PPM-avsättningar genom att spara i IPS. För ungefär ett år sedan då jag satte upp målet att båda portföljerna skulle nå en miljon var PPM portföljen lite större än IPSen. Men nu har IPS portföljen dragit ifrån rätt ordentligt och har ett värde på 460k jämfört med PPM på 410k. Delvis tack vare lite större insättningar, men framförallt tack vare en bättre avkastning, som hittills i år varit ungefär dubbelt så bra för min IPS som för mitt PPM.
Som synes är aktiviteten i PPM-portföljen minimal. En fond har jag haft i 10 år och de två andra i 5 år.
I min IPS är jag mer aktiv. Huvudstrategin är att köpa investmentbolag när rabatten är lite större än normalt och sälja när det är premie. I väntan på att kunna köpa tillbaka investmentbolagen till rabatt igen parkerar jag pengarna i en svensk indexfond. Det har gett några affärer i år men färre än jag hoppats då både Svolder och Lundbergs rusat vidare från premie till stor premie efter att jag sålde. Nu är de dock tillbaka på mer rimlig värdering, så hoppas kunna plocka upp de igen till rabatt inom inte en alltför avlägsen framtid. Men under tiden en stor del av portföljen ligger i en indexfond blir det så klart svårare att slå index. Förhoppningen är att kunna göra några investmentbolagsaffärer per år och däremellan följa index. Jag tycker det borde kunna göra att jag slår index med 5% om året. Köper jag till rabatt och rabatten består, blir det ingen försäljning och troligtvis inga 5% bättre än index varje år, men att köpa till rabatt bör ändå vara en ok affär på längre sikt.
1 miljon per portfölj börjar dessutom kännas som väldigt försiktiga mål. Men jag hade inte räknat med att börsen skulle gå upp så mycket i närtid när jag satte målet för ett år sedan.
Med 15 år kvar hinner du säkert dubbla pengarna två gånger så att båda kontona ligger på närmre två miljoner var när det är dags för uttag.
Hur som helst känns det som att din säkerhetsmarginal har bra säkerhetsmarginal på sin säkerhetsmarginal. :-)
Tack för en bra blogg!
Vilka innehav har du i din IPS just nu, och vilka siktar du på att hoppa ut/in i när det blir rätt sälj/köpläge? Jag vet att du delar din IPS på Shareville, men har inget konto där så kan inte se ditt aktuella innehav. :)
Jag hade Industrivärden länge men sålde när till och med den hade premie. Köper gärna tillbaka vid 10% rabatt.
Jag har under senaste åren köpt Svolder och Lundbergs vid 5% rabatt och sålt runt 5% premie. Det gör jag gärna om och är det är dessa två jag kollar mest på. Just nu finns bara ett investmentbolag nämligen Investor i portföljen köpt vid 20-25% rabatt.
Pengarna till ovanstående ev framtida köp ligger alltså i svenskt index och väntar på rabatt.
Har dessutom Kindred, Evolution, Nordnets nya techindexfond och en tillväxtmarknadsindexfond. Men de har inget med strategin runt investmentbolagen att göra.
Kul att det går fint på IPS:en! Verkar inte otroligt att du skulle få en bra pension som skulle täcka dina kostnader, eller vad tror du?
Då det gäller ppm så har jag en likande portfölj innan jag fick upp ögonen för AP7 som jag måste säga verkar vara oslagbar.
vi har båda funderat lite kring avbränning om källskatt och så här skriver småspararguiden:
"Eftersom staten sköter fonden betalar spararna ingen skatt på utdelningar. Detta innebär att avkastningen blir 0,25% högre än för andra globala fonder.”
Detta i kombination med låg avgift och hävstång tycker jag gör AP7 till ett bra val.
Gör du några insättningar på din IPS?! Du vet väl att IPS är inte längre avdragsgill och det blir dubbelbeskattning för varje krona som du sätter i IPS. De avskaffade länge sen avdragsgill möjligheten, men kanske du är medveten.
Att yrka avdrag för insättning i IPS går alldeles utmärkt för hen som har en Enskild Firma.
Avdrag funkar också för hen som saknar pensionsrätt (tjänstepension) i sin anställning.
Precis. För den som har enskild firma (eller är anställd men saknar tjänstepension) är IPS fortfarande avdragsgillt.
Hej!
Relaterat till ämnet men ändå lite OT. Har för mig jag läste att du inte räknar med TJP i din FIRE beräkning. Har du möjlighet att utveckla det något?
Jag tänker att det bör vara med, med hänsyn taget till skatt och att det är begränsning på att ta ut från 55 men har annars svårt att se att man inte bör räkna med den?
Mvh
ISLND
Jag har väl ingen sådan exakt FIRE-beräkning, utan tjänstepensionen finns så klart med där i bakgrunden som en extra krockkudde. Men utmaningen som jag ser det är om man slutar jobba innan 40 är att man behöver klara sig utan dessa pengar i nästan 20 år och det kan då vara svårt att tajma uttaget av övriga pengarna.
För att ta ett (kanske extremt) exempel: om man har 50% av pengarna fritt och 50% bundet i pension och tänker sig att köra med 4% årligt uttag så motsvarar det att man tar ut 8% om året från fria portföljen. Då är risken rätt stor att det kontot nollas på 15-20 år.
Ju närmare 55 man slutar desto mer borde man kunna räkna in tjänstepension i kalkylen fullt ut.
Nu när du verkar bo i hus. Hur ser du på tanken att investera i solceller på huset, något som på sikt kan ge en relativt god avkastning, speciellt när annat på börsen verkar relativt dyrt för tillfället.
Mvh
Tack för svar!
Har inte gjort någon analys av solceller. Vi kommer byta tak inom ett par år. Så innan det är det inte aktuellt. Men kommer kolla status då och om det betalar tillbaka sig på 10-15 år låter det ju vettigt.
Enligt energideklaration som gjordes i samband med köpet skulle tilläggsisolering på vinden betala tillbaka sig på 30 år, vilket jag tycker känns tveksamt om man ska krångla med. Även om det går att finansiera genom att höja bolånet till låg ränta och i teorin tjäna på från dag 1. Det får också bli i samband med renoveringen av taket i så fall.