
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Mina inlägg om billig mat får ibland negativa kommentarer. Att köpa kyckling för 35 kr per kg eller flintastek för 30 kr per kg är att gynna det sämsta inom livsmedelsindustrin och att äta ärtsoppa till lunch är både äckligt och idiotiskt. Framförallt om man som mig har flera miljoner och borde ha råd att köpa dyrare alternativ.
Det här får man ju räkna med som bloggare då jag tycker bloggen till minst 50% utgörs av er läsare och de diskussioner som kommer upp i kommentarsfältet. Alla åsikter är välkomna och ibland tar jag åt mig av dom och rannsakar mig själv och ibland inte. Ser man på folk med mycket följare i sociala medier så inser man att behovet av att berätta hur man borde leva sitt liv inte är unikt för min blogg. Folk är pigga att kommentera att barnen borde ha en bilstol av annan modell i den åldern, att det är förklastligt att flyga utomlands med tanke på vad som hänt med klimatet, att man inte borde lägga upp bilder med alkohol eller att man som kvinnlig förebild inte borde vara klädd på ett visst sätt på sina bilder. Så fungerar Internet helt enkelt. Det som är lite unikt med danskt kött är att det är ett av få ämnen man kan få kritik för ute i verkliga livet. Om man gör misstaget att erkänna att man köper det när diskussionen kommer upp på en fikarast på jobbet. Hittills har jag aldrig fått förmånen att se någon kritisera en kollega öga mot öga för en långresa med familjen eller att man valde att skaffa ett barn till när man redan hade två. Även om båda dessa mycket väl skulle kunna vara större problem för jordens framtid än antibiotika i danskt kött.
Att leva billigt handlar för oss två om att kunna leva för cirka 30.000 kr i månaden i dagens penningvärde efter skatt resten av våra liv. 30.000 anser vi vara lagom mycket pengar, hade vi kunnat tänka oss mindre hade vi kunnat sluta jobba tidigare och ville vi ha mer hade vi fått jobba längre. För miljön som helhet är det här valet positivt då vi håller nere konsumtionen jämfört med våra jämngamla arbetskamrater som tänker jobba till 69 och konsumera upp lönen varje månad. Även om det bästa troligtvis hade varit om vi slutat redan för fem år sen vid 15.000 kr i månaden och bosatt oss i skogen för att bli helt självförsörjande veganer utan bil.
Om vi återgår till valet att ibland köpa danskt kött (vi köper helst svenskt men är inte villiga att betala speciellt mycket extra för svenskt jämfört med danskt) och mängden antibiotika så är det lite intressant att det just är den svenska mängden antibiotika som är exakt lagom. Man hör ju aldrig någon kritisera de som väljer svenskt istället för norskt eller isländskt kött, trots att dessa länder ligger lägre än Sverige. Jag inser givetvis att motiveringen "det spelar ju ingen roll vad lilla jag gör på ett globalt plan" är dålig då inte alla kan tänka så. Men när det kommer till antibiotika i danskt kött jämfört med svenskt är det svårt att låta bli. Om vi har några hundra tusen sparsamma personer i Sverige som väljer danskt eller irländskt kött för att spara lite pengar så är det verkligen en fis i rymden jämfört med hundratals miljoner människor som bor i länder som Tyskland, Italien, USA och Spanien. Länder med 3-6 gånger mer antibiotika per kg kött än både Irland och Danmark. Och då har jag inte ens brytt mig om att titta hur det ser ut i andra ännu större länder utanför USA och Europa.
Tack för ett intressant o innehållsrikt inlägg
Haha, svenskar är verkligen paradoxala. Inom alla områden som t ex EU, flyktingmottagning, miljöhänsyn etcetera där vi uppvisar närmast ett självskadebeteende/naivt bäst i klassen-tema där vi skall göra allt som är dåligt för oss själva och bättre för andra. Här har vi undantaget som bekräftar regeln, svenskt kött!
Fan den som köper utländskt kött, rena terroristen! Undrar vad danskar och irländare har för syn på svenskt kött? Kan personligen lova alla PK-tramsare att de ger blanka fan i varifrån köttet kommer så länge det smakar bra och är prisvärt.
:-)
Sverige är det enda landet jag har varit som folk verkligen ge sig in i vad andra gör. Och inte på ett positiv sätt. Hur jag upfostrar mina barn, hur jag kör, hur jag pratar, vad jag köper, vad jag äter till frukost, mm. Alltid någon kommentar från någon!
Jag tycker att du har en poäng på många sätt och vis, men jag är ändå kluven i frågan på ett större plan. I och med att jag och många med mig värdesätter inhemsk livsmedelsproduktion, att hårt arbetande bönder kan leva på sitt arbete och att livsmedel inte transporteras så långt, så känner jag mig faktiskt lite besvärad över att det är så jobbigt för mig att välja den produkt som bäst passar in med min övertygelse. Jag är ekonom i botten och minns att man i marknadsföringen pratade mycket om att det är viktigt att inte gå på vad folk säger sig vilja köpa och betala mer för, eftersom det är en stor skillnad på det och vad man faktiskt gör. I nuläget har jag pausat lite från att alltid välja det billigaste alternativet och väljer att istället följa mina värderingar eftersom det känns orimligt att jag med 64% sparkvot (vet iofs att det är blygsamt för många här) ska bete mig som om jag inte har råd att handla det som känns mest rätt. Jag vet inte hur du känner, men jag vill för min del ha bönder kvar i Sverige och jag vill inte att de ska riskera att gå i konkurs varje månad för det känns inte solidariskt eller bra för våra barns framtid. Men om du inte känner att det är viktigt med liknande frågor så förstår jag varför du agerar som du gör, och varför andra gör likadant.
Det var för övrigt av samma anledning som jag köpte din bok trots att jag normalt sett enbart lånar böcker på biblioteket. Jag värdesätter ditt arbete i bloggen och vill stötta sådant arbete som jag tycker det är viktigt att det finns. Därför valde jag till och med att köpa den från förlaget (trots att det var dyrare än Adlibris) för att ni som arbetat med den ska få mesta möjliga ersättning för ert arbete. Rent värderingsmässigt handlar inte sparande för mig om att jag ska leva billigt på andras bekostnad, utan mer att jag aktivt ska välja vad jag vill lägga pengar på och vad jag vill stötta (och därmed minska konsumtionen med medvetna val). För mig är svenska livsmedel och väl valda böcker av författare jag uppskattar och som kämpar hårt ett val som åtminstone i teorin känns enkelt. Däremot när jag varje månad kämpar för att hålla familjens matkostnader under 4000 så känns det skitjobbigt att göra det i praktiken. Men min förhoppning är att jag kan hitta en vettig balans som inte innebär att sparandet kommer först till varje pris. För jag vill faktiskt inte att min tidiga pensionering ska vara på bekostnad av att bönder inte ens har en årsinkomst på 100 K om året brutto, eller att kulturarbetare vars produkter jag nyttjar ska ha svårt att betala sin hyra. Men alla är vi olika.
Bra kommentar och poäng att man ska stötta det man tror på! Jag brinner personligen inte tillräckligt mycket för svenska köttbönder för att prioritera just det. Men det faktum att jag inte behöver jobba har gjort att jag har tid och kraft att engagera mig ideellt inom en idrottsförening. För att fler barn och ungdomar utan intresserade föräldrar eller ekonomiska förutsättningen ska få chansen att idrotta. Något jag brinner mer för än köttbönder.
Men jag kunde absolut gjort mer gott både av min tid och mina pengar.
Tycker det är roligt med folk som påstår att dom endast äter svenskt kött och inget annat....vet en tant jag jobbade med för några år sedan som hävdade detta med kraft..... en dag senare berättar hon vilken fantastisk entrecote hon ätit i på senaste spaniensemestern : )
Det är verkligen inte omöjligt att en multiresistent bakterie skulle kunna innebära slutet för mänskligheten. Sen om det beror på att folk köper danskt kött eller på att folk hämtar ut sin Kåvepenin när dom fått halsfluss och sparar halva kuren ifall att dom blir dåliga igen, kan jag inte svara på. I min drömvärld betalar man skatt på sin köttbit och kan enbart få tag i svenskt kött i Sverige (ja jag fattar att det är orealistiskt men önska får man). Alltså, jag förstår det här med olika prioriteringar men om man inte vill betala vad kött kostar så kan man skippa det, det är inte livsnödvändigt. Dessutom är det väldigt gott med linsgryta, eller varför inte falafel på gula ärtor!
Som lantis så köper jag bara svenskt men det är inte pga antibiotikan. Det är pga det öppna landskapet.
Om Sverige importerade allt kött så skulle jordbrukslandskapet till stora delar växa igen, vilket redan sker sakta men säkert.
Tyvärr så tror jag att det bara kan gå åt ett håll med den urbanisering vi har i Sverige. Den stora folkmassan växer upp i storstäder, saknar kunskap och tar maten för givet.
Tänk er att man byggde en mur runt Stockholm. Vart tror ni klösmärkena skulle sitta efter några veckor? På insidan eller utsidan?
Tycker diskussionen helt tappat det viktigaste av allt med att välja svenskt kött, nämligen djurhanteringen. Den svenska djurskyddslagen är en av de strängaste i världen. Grisarna Danmark lever tex ett mycket sämre liv än de i Sverige.
Om man ska käka en annan varelse kan man åtminstone visa djuren så mycket respekt att man låter dem ha ett bra liv fram tills dess.
Nästa steg gäller ju övriga maten. Köper man oekologisk mat så bidrar man tex till den pågående bidöden som riskerar att slå ut matförsörjningen.
Och all färdigmat, kakor och annan skit som innehåller palmolja. Efterfrågan på den billiga palmoljan gör att regnskog skövlas för att hela tiden utöka plantagerna.
Pengar är inte allt...
Tack för flera bra kommentarer och synpunkter. Djurhanteringen som argument köper jag men är helt enkelt för dåligt insatt för att jämföra norsk lax, svensk gris och dansk kyckling vad gäller synd om djuren. Men på sätt och vis är det ju taskigt att äta upp alla tre, då vi skulle överleva ändå.
Det är mycket att hålla ordning på helt enkelt. Först skulle oljan ta slut och peak oil slå ut hela systemet, sen var det minusränta och QE som riskerar att slå ut hela finansiella systemet och nu är det icke ekologisk mat som dödar bin och riskerar att slå ut hela matförsörjningen.
Jag raljerar inte och det kanske är ett verkligt och stort problem med bin. Jag tycker bara det är svårt att sätta sig in i och oroa sig för allt. Är bin ett problem på riktigt hoppas jag politikerna löser det genom att subventionera biodling eller förbjuda det som dödar dom. Tills dess är jag tyvärr inte villig att betala extra för maten för binas skull.
Klart att svenskarnas köttval är en fis i rymden jämfört med större länder. Men den mer viktiga frågan är, vill du att DIN kropp ska fyllas med antibiotika eller ej? Vill du att DIN kropp fylls med kemikalier från icke-ekologiska bananer?
Jag är ganska intresserad av kost och hälsa men är inte det minska orolig för antibiotika i danskt kött eller konventionellt odlade bananer för min egen hälsas skull. Dricker även lightäsk flera gånger i veckan då jag är helt övertygad om att det är ofarligt.
Däremot äter jag mycket grönsaker och äter mer kyckling och fisk än rött kött. Samt tränar och håller mig på en lagom kroppsvikt. Alla dessa saker tror jag har en verklig påverkan på min egen hälsa.
Lite intressant slutsats att säga att man är intresserad av hälsa och kost, men inte har några betänkligheter kring vad man stoppar i sig gällande vilka gifter/ämnen som kosten innehåller :-)?
Vad grundar du detta resonemang på :-)?
Grundar resonemanget på att kosten är väldigt avgörande för både hälsa och prestation. Men att det då handlar om hur mycket kalorier man äter, fördelningen mellan kolhydrater/fett/protein, att man äter tillräckligt med fibrer/vitaminer/mineraler etc. Inte om bananen är besprutad.
Visa gärna någon trovärdig källa på att ekologiskt är nyttigare för individen.
-Har tränat i över 20 år med snitt 4-5 gånger i veckan.
- Är väldigt intresserad av kost och näringsinnehåll och kan det mesta inom kosttillskott, vitaminer, mineraler, aminosyror etc.
MEN jag äter kött,fisk och kyckling inte bara från Sverige och det gör jag med gott samvete.
Ni som är kritiska till köpa från utlandet, gäller det också bananer? Äpplen? Kvisttomater? Vart går gränsen?
Jag tänker mest att det blir sunt förnuft att ju mindre gifter och tillsatser maten innehåller destu bättre för individen.
Givetvis i kombo med de saker ni nämner ovan.
Tänker att det är lika viktigt att investera/placera rätt både i ekonomi som i hälsa. Att ge dig själv bäst förutsättningar att få nytta av dina ekonomiska investeringar under lång tid.
Jag försöker hitta den berömda balansen att äta så nyttigt som möjligt i förhållande till kvalité och pris.
Lägger 1-2 timmar extra per vecka med att handla det billigaste kontra kvalitet ur 4 större matbutiker som ligger "på vägen hem".
Och bunkrar också större mängder vid tillfälle.
Sparar sjukt mycket pengar på det men är inte beredd att köpa det allra billigaste av allt kontra värdet av bra och mer giftfria produkter (halvfabrikat, norsk lax, sockerstinna produkter etc etc). Får väl ge en liten slant extra per månad för det, dvs inte sparar riktigt lika mycket som möjligt i pengar, men tycker det är värt för att uppnå bästa balans.
Har följt dig under flera år och är som många imponerad över det du uppnått på så kort tid. Men det som förvånar mig är ditt intresse för hälsa/träning och din syn på kost som bara ska vara billig utan hänsyn till innehåll.
Man kan ta folklig lära i mun att det ska bara vara svenskt kött, närodlat, eko bla bla. Ofta är detta en trend som sprids verbalt och i icke källkritisk media som tar snabba poäng och säljer upplagor.
Med all vunnen tid du nu har, finns inget intresse för att djupdyka i hälsa och kost bortsett från ett kostnadsperspektiv?
Det är ju inte svårt att argumentera mot sötningsmedel t.ex.
American Diabetes Association:
RESULTS At least daily consumption of diet soda was associated with a 36% greater relative risk of incident metabolic syndrome and a 67% greater relative risk of incident type 2 diabetes
Sötningsmedel blir ett riktigt stickspår då lightläsk kostar som vanlig och enormt mycket dyrare än vatten. Men forskningsläget är glasklart, för hälsan är det som att dricka vatten och mycket bättre än vanlig läsk.
Vet inte var ditt citat kommer ifrån men på deras hemsida rekommenderas lightläsk framför vanlig läsk. Som sagt enkelt att bilda sig en egen uppfattning om lightläsk och sötningsmedel genom att googla och vara lite källkritisk. Men det är som sagt ett stickspår och för plånboken är kranvatten bäst.
Forskningsläget glasklart: Lightläsk likställt med vanligt vatten?!?!
Känns det verkligen rimligt om man går till sitt sunda förnuft?
Många forskningsrapporter finns det stora ekonomiska intressen av att ta fram. Hade aldrig litat på en rapport som likställer Lightläsk med Vatten :-).
Feedback ang bliggplattformen, enligt önskemål: vore kanon om man kunde svara på andras inlägg. I inlägg som dessa där flera trådar uppstår är det svårt att följa resp tråd när alla svar hamnar huller om buller.
Jag tycker detta är ett talande exempel på hur du sätter dina egna intressen före mer hållbara alternativ som skapar samhälleliga faror. Som flera har påpekat finns det flera skäl till att vara en mer medveten konsument. Dessa rör alltifrån ekologiska, ekonomiska och hälsomässiga aspekter. Ditt och andras beteende skapar just negativa effekter för många andra. Därav verkar det inte som att detta område kan fortsätta vara ekonomiskt oreglerat med tanke på konsumenters ohållbara val. Som tillägg vill jag samtidigt nämna att det inte nödvändigtvis finns en motsättning mellan låga kostnader och kvalitet som exempelvis en vegetarisk livsstil kan symbolisera.
Rätt i sak avseende att sötningsmedel i sig är extremt svåra för kroppen att bryta ned och därmed i sig självt har klassats ofarliga. Men bieffekterna av intag av sötningsmedel påverkar kroppen.
Länk till studien:
http://care.diabetesjournals.org/content/32/4/688
Liknande resultat i svensk forskning, forskningsartikeln ligger länkad i artikeln:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes
* I en grupp om 400 människor hade de som regelbundet åt sötningsmedel en förändrad tarmflora. Fler hade även nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden, jämfört med dem som inte åt dessa medel.
* När sju friska frivilliga fick äta konstgjorda sötningsmedel så hade fyra av dem redan inom 5-7 dagar drabbats av sämre förmåga hos kroppen att reglera blodsockernivåer.
Och vidare svensk forskning som knyter an till riskerna med sötningsmedel:
http://m.eje-online.org/content/175/6/605.full
Mitt mål liksom ditt att bli ekonomiskt fri, men hälsan går alltid före. Om jag spenderar mer pengar på kost så får det gå ann för min övertygelse är att det förlänger min framtida fria tid. (:
Håller med om att det vore bra att kunna svara på specifik kommentar och har framfört det till TradeVenue.
Det blir också spretigt att diskutera sparande, ekologi, synd om djuren och sötningsmedel på samma gång.
Tror min synpunkt på dessa frågor är så klar den kan bli. Ang sötningsmedel tycker jag Jacob Gudiol sammanfattat läget bra flera gånger senaste åren. Stämmer med de officiella rekommendationerna och min personliga tro. Men som sagt vatten är billigare och minst lika bra så finns ingen anledning att övertyga någon om lightläsks fördelar.
Alltid kul att få kritik för att man inte "stöttar" Sverige, samtidigt som personen som kritiserar flyger tre gånger per år utomlands samt beställer kläder via utländska företag med gratis retur.
Jag har också målet att bli ekonomisk fri. Men inte till vilket pris som helst. Jag drar min gräns vid billig mat på bekostnad av djurhantering (gäller både kött och mejeriprodukter). I dagsläget är det inte svårt att bli medveten om den dessvärre vidriga djurhållningen, ffa utomlands.
I övrigt försöker jag köpa närproducerat för att stödja bönderna, dessutom är det bra att man kan åka till bonden för att faktiskt se hur det ser ut. Slakten ska enligt mig ske i Sverige, ej utomlands, för den transporten är inte OK om man bryr sig om djur. Det är bra att kolla på köttpaketet att både uppfödning och slakt har skett i Sverige. Det brukar stå lite missvisande "Svenskt" på förpackningarna, utan att det faktiskt är det i reell mening.
Avseende antibiotikaöveranvändningen som sker hos djur (ffa utomlands) handlar det inte om den enskilda personens hälsa i nutid utan det har ett större perspektiv. Vi har redan många multiresistena bakterier, antalet val av antiobiotika för att bota bakteriella sjukdomar minskar. Sjukdomar som människor kommer dö i när ingen antibiotika finns kvar pga resistensen. Valen av antibiotika har minskat kraftigt på några år. Det är tyvärr fakta.
Alla gör vi våra val. Jag skulle råda dig att utnyttja din tid (behövs väldigt lite av den) för att se vilka konsekvenser kostvalen kan ge både dig och andra. Gör ditt val till ett medvetet val.
Sen kan jag hålla med dig om att det finns mycket hyckleri avseende de som skaffar många barn och/ eller åker på långa flygresor exv som du nämner. Det är det sällan någon som vågar ta upp vilka konsekvenser det har. Cred till dig.
Som vanligt inte ett ämne som är svart eller vitt. Själv står jag lite utanför då jag inte äter kött men här kommer ändå lite av mina tankar.
Tycker man först och främst ska dela upp det i olika saker, dels har man den etiska aspekten och sedan den fysiska för sin egen kropp.
Vad gäller det etiska finns det ju dels perspektivet att stödja det lokala (ja att bidra till samhället så företag kan finnas, betala skatter, öppet landskap osv), men inte minst djurhållningen som är det som för min del gjort att jag slutat äta kött. Etiskt skulle jag kunna äta viltkött som är jagat då djuren, så länge de inte skadeskjuts, har levt livet så som det är meningen tills de dör. Och ser man till de perspektiven så har vi bättre djurhållning än många andra länder, men så klart inte bäst och framförallt - det gäller att se till vilket djurslag. Visst vi kan se några kossor ute i Sverige, men hur många grisar ser man utomhus? De bidrar ju knappast till något öppet landskap. Skulle det inte vara bättre att äta några norska får som går ute än en lokalproducerad gris som gått i stall? Ett annat exempel är frigående hönor, i Sverige vill ingen låta hönan sitta i bur, men eftersom vi hade så hårda regler på burhöns hade de ändå det ganska bra (allt är relativt) i bur då det var krav på maxantal, sand och sittpinne, dvs de kunde i bur utföra mer naturliga saker än vad de kan "fria" då de går i enorma grupper i stall, utan sand och pinnar. Andra frågor man bör ställa sig om man vill tänka på djurens välfärd är hur de slaktas, är det lokalt eller skickas den genom halva landet först? Spelar då det lokala någon roll, eller har djuren det per automatik bättre av att bo "i västmanland"? Och den som köper från den lokala bonden, går man in och tittar hos djuren? Eller är det så att man förutsätter att "Arne" är snäll med djuren, han bor ju ändå nästgårds och då borde han vara det? Jag har själv jobbat inom jordbruk och utifrån mina värderingar tycker jag inte att djuren hade det jättemysigt, även om det i perspektiv var bättre än många andra djurslag och länder. Men personligen skulle jag avstå såna djur som inte ens är utomhus.
Sen har man ju den delen om vad man stoppar i sig, och utifrån de samtal jag haft med folk verkar det vara just den här biten som gör att man kanske kan tänka om lite på sin köttkonsumtion. Vissa personer som tar dopingpreparat i Danmark äter grisfoder för att det innehåller mycket tillväxthormon. Personligen är det helt absurt i mina öron att inte tro att det som djuret fått i sig inte går vidare in i min kropp, vare sig det är hormoner eller antibiotika, men det är ju bara min tro och inget jag visar upp fakta för. Sen tror jag inte att någon köttbit i veckan gör så mycket, den egna kroppen kan jobba bra med gifter, men att dagligen få i sig flera hundra gram av det KÄNNS inte bra. Det jag tycker många missar i antibiotikadebatten är att man låter bli det danska köttet men köper ändå en billig ost utan en tanke på vare sig etik eller antibiotika, eller för den delen - rädda en bonde köp svensk mjölk. Ett kilo ost innehåller 40 liter mjölk och det är där gemene man som vill rädda den svenska bonden ska lägga fokus, inte på en liter mjölk. Och just ja, många likställer också ekologiskt med att djuret har det bra, men det är absolut inte samma sak. Vissa märken kanske har hårdare krav även på djurhållningen, men när jag hade egna höns var det bara fodret som avgjorde om det var ekoloigsikt, inte det faktum att de härjade omkring ute på gården och käkade mask, gräs och gottade ner sig i grusgropar.
Sen om man nu är så noga med att inte äta danskt (eller tyskt eller whatever) antar jag att man aldrig äter ute, för det är få restauranger som aktivt köper in svenskt kött. Idag har jag lämnat lantbruket och jobbar som redovisningsekonom och bokför ett par matställen och kan säga att det alltid är utländskt kött på fakturorna, hur gemytliga och gulliga restaurangerna än är. Som vegetarian är det ju många som säger åt mig (för att stilla sitt eget samvete?) att man minsann bara äter kött från djur som har det bra. Men uppenbarligen inte, för hur kontrollerar man det? Det utrycket tror jag bara på när det kommer från en jägare typ. Och på tal om jägare, om möjlighet finns skulle jag verkligen uppmana till att hitta en lokal sådan istället. Då kan man komma över griskött som kostar som det danska fabriksköttet, men som är högst troligt både lokalproducerat, etiskt försvarbart och utan antibiotika och samtidigt göra skogen lite nytta (för stadsbor: grisarna förstör skogen och förökar sig i sinnessjuk takt).
Du kanske får köttkompensera istället - när du lagt upp billiga priser på griskött får du också lägga upp ett billigt baljväxtrecept så blir summan av lasterna noll, typ ;-)
@MrsM Vad skönt att höra att du bryr dig om djuren. Men borde du inte avstå äta kött överhuvud taget ifall du tycker det är en sådan viktig fråga? Kon dödas för att tillfredställa köttätare likt dig.
Alla gör vi våra val. Jag skulle råda dig att utnyttja din tid (behövs väldigt lite av den) för att se vilka konsekvenser kostvalen kan ge både dig och andra. Gör ditt val till ett medvetet val.
Jag är vegetarian. Men vill man äran kött ska man göra det med bästa möjliga samvete tycker jag.
OP: "Djurhanteringen som argument köper jag men är helt enkelt för dåligt insatt för att jämföra norsk lax, svensk gris och dansk kyckling vad gäller synd om djuren."
Läge att googla kanske. Första träffen för mig var http://www.svensktkott.se/om-kott/kott-och-miljo/uppfodning/hur-skiljer-...
Vilket jäkla gnäll på kött och vart det kommer i från och svensk-hyckleriet i det hela gör det inte bättre.
Det jag tycker man ska fokusera på är rätt kvalite. Om en ko hade ett trauma som kalv kan den vara minst lika mumsig att tugga på för det.
Ras, uppfödning osv är alla relevanta faktorer på bra kött och jag tycker verkligen att man kan lyxa till det med bra kött och att aspekterna i inläggets andemening om billig mat bör illustreras på andra sätt. Det är en stor skillnad mellan att köpa billig mat och köpa mat billigt. Amerikansk black angus eller en fantastisk biff från riktigt frigående sydamerikanska djur... MUMS. Då kan man behålla det svenska skräpet för sig självt. Ja kilopriset är högre men å andra sidan kan man skippa annan skit.
För att exemplifiera:
Ta ett jävla meal från valfri hamburgekedja
Vad får man. En sketen hamburgare, lite pommes och en urvattnad dricka... Yippi.
Folk betalar 79kr för skiten. Köttet kommer nog av den där sista halvdöda kon som ramlade av släpet när man drog borsten igenom efter att alla friska djur gick till slakt; troligen importerad från en tysk antibiotikafabrik. Man maler ner skiten med allt annat trams som klövar osv och får en färsbit av uslaste kvalite redo att bli en hamburgare.
Eller så kan man kosta på sig en bit oxfile på 100g från en bra oxfile med ett kilopris för 700kr/kg (miljonären kan gärna skälla sen och säga att det finns minsann brasiliansk oxfile för 229kr/kg i matvaruhandeln sen) . Ta och köp en potatis eller två eller 1kg strips för 10kr/kg på en kampanj. Spelar ganska lite roll för 100g oxfile med 1kg strips är ändå samma pris som den där förbaskade mealet...
Och alla ni som pratar om djurhållning och annat skit har garanterat köpt skräpet från hamburgerkedjorna. :)
Till alla vegetarianer och veganer:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2677858/Bad-news-vegetari...
Lycka till med er diet, min mat är iaf död när jag äter den.
Det bästa för svenska bönder och knake världen vore ju om vi (de) kunde lyckas exportera kött till våra grannländer. Betydligt större potential än den inhemska marknaden. Transporterna är ju också begränsade så länge man håller sig till grannländer
@Köttätaren: Hur många % av oxen är file? Vad gör du av resten av djuret?
Fascinerande många åsikter om val av livsstil och lika fascinerande att många tycker att det egna sättet är det "enda" rätta. Själv tror jag inte att det finns någon person någonstans som klarar av att leva sitt liv utan att lämna avtryck av negativ art för miljön. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och om man då väljer att flyga mindre, åka kollektivt eller köpa ekologisk och närodlad mat så är det upp till var och en och gott så. Som miljonär innan trettio själv skriver längre upp i tråden så känns det omöjligt att hålla reda på all fakta som finns om allt som påverkar miljön och sedan leva efter det. Dessutom ändras mycket med jämna mellanrum, det som gällde igår kanske inte gäller idag. Därmed inte sagt att människan ska leva sitt liv utan hänsyn till miljön men jag hoppas och tror att dom flesta gör så gott dom kan och att "så gott man kan" också hela tiden blir bättre men ny kunskap. Lev väl!
@James: Om man frågar butikerna så ca 90%.... allt detta efter introduktionen av nya file-varianter. Kycklinglårfile var nog en av de som gav mycket skratt när den kom.
Gällande resten av den döda lilla kon så Entrecote, Ryggbiff m.m. har alla sin plats i magen med. Sen kan man alltid göra en rätt trevlig färs på högreven och fransyskan blir en härlig stek eller gryta. Finns många användningsområden. Dock funkar det inte lika bra när man ska exemplfiera vad samma mängd pengar ger. Jag menar hur många smackar i sig över ett halvkilo högrev till lunch?
Köper alltid det billigaste. Min motivering är att vi lever betydligt längre än tidigare generationer oavsett besprutade grönsaker och antibiotika i kött.
Äter 85% Vego - billigare, nyttigare, godare. Om man kan laga mat :)
Restaurangmaten ofta besvikelse. Även på fina ställen. Så trist och smaklös med trista råvaror. Något här och där som är gott. Kanske förrätterna. Ser fram emot när man kan stå där i sitt bondkök lagandes mat en hel del. Några hönor som värper ekologiska ägg. Eller så blir det thailändska köket lite mer bohemiskt kanske vid stranden. Får se:) Idéerna finns i alla fall...
Fortsätt gärna skriv om er matkasse, det är bland de roligaste läsningarna att följa på din blogg sedan start.
Sedan val av kött. Om inte djurhälsa eller bönders lönsamhet kan motivera dig (likt mig själv) så läs på om hälsofördelarna. Inte ens när det begav sig så ville du göra avkall på din hälsa (vitamin tillskott istället för frukt & grönt, bortsett från på jobbet).
Allt gott!
Huvudpoängen är hur sjukt miljövänligt det är att spendera 15000/mån istället för säg 30000/mån. Den som spenderar 30000/mån belastar garanterat miljön mer även om den bara köper svensk ekologisk mat och varken flyger eller kör bil. Det går inte att spendera 30000/mån utan att göra ett stort avtryck på miljön. Om du köper ekologisk oxfilé så tjänar ICA-handlaren mer, hur vet du att han inte köper en SUV eller Thailandssemester för pengarna?
Unga pensionärer = klimathjältar!