15 Oct, 2019

SEB om tidig pension

Jag har reagerat på en kampanj som SEB kör just nu som bygger på en payoff som lyder "vi tar dig/er vidare". Så här kan det se ut i olika annonser.


Den här tycker jag är rätt fyndig. Två versioner av samma historia och att SEB kan hjälpa en att komma vidare rent ekonomiskt.


Även den här tycker jag är bra, då man inte direkt är bortskämd från storbankerna med att möjligheten att gå i pension vid 50 ens är ett alternativ. Så jag har gått runt med lite halvbra känsla kring SEB ett par dagar.

Denna positiva känsla har dock försvunnit med besked. Idag fick jag nämligen ett mail med ett podd-tips från en bloggläsare som snabbt tog bort min positiva känsla. Mailet gällde en podd från SEB som jag inte hört talas om tidigare om som heter Pengarna & Livet, där det senaste avsnittet verkade knyta an till annonsen ovan då den hette "Sluta jobba vid 50 - dröm eller verklighet?".

Om man nu gör en annons som på något sätt bygger på att pension vid 50 i alla fall är en möjlighet som SEB kan hjälpa en vidare med så hoppas man ju att de kan ta sig an den frågeställningen på ett någorlunda seriöst sätt. Jag gjorde i min bok "Miljonär innan 30 och pensionär innan 40" en uträkning som jag tycker i högsta grad är realistisk (och snarast ganska försiktig i sina antaganden om man vill kritisera den). Den bygger på att den som börjar jobba vid 25 kan gå i pension vid 49 genom att spara 25% av lönen varje månad och gå i pension vid 52 genom att spara 20% av lönen varje månad. Då kan man behålla samma levnadsstardard livet ut dvs fortsätta leva på lika mycket som under tiden man jobbade, dvs motsvarnade 75-80% av lönen (eftersom man sparade 20-25%). Det går så klart att räkna på flera olika sätt med avkastning, inflation, säkerhetmarginal etc men tittar man på rimlig historisk avkastning bör man inte hamna allt för långt från denna uträkning tycker jag. Och gör man det bör man motivera varför man tror att världen ska bli så otroligt annorlunda vad gäller avkastning och inflation i framtiden jämfört med historien.

Vad kom då SEB fram till i podden? Jo en person som har en genomsnittlig lön och får ut 23.000 efter skatt behöver enligt dom spara 21.000 kr i månaden från det man fyller 25 till man fyller 50. Sen skrattar de lite och säger att man alltså ska leva på 2.000 kr i månaden i 25 år för att kunna gå i pension vid 50. En helt horribel uträkning som saknar all rim och reson. Grundproblemet är att de inte räknar med någon avkastning (från man fyller 25 år tills man dör vid 85 år, dvs i 60 år, placerar man pengarna på ett nollräntekonto) och man räknar inte med att man tjänar in någon allmän pension under de 25 åren i yrkeslivet. Sen gjorde de något halvhjärtat försök att räkna med lite avkastning också, men var enligt mig fortfarande fruktansvärt långt ifrån en rimlig uträkning då jag fattade det som att de menade att man tog ut alla pengar på pensionsdagen och därefter inte fick någon avkastning mellan 50 och 85.

Förutom uträkningarna ovan tog man i podden upp den stora risken med att om alla slutade jobba vid 50 skulle det inte vara några som jobbade på restauranger vilket skulle tvinga in unga människor i restaurangbranschen vilket skulle leda till att vi förlorar vår konkurrenskraft då ungdomarna jobbade på restaurang istället för att plugga till mer avancerade jobb. Man häpnar. Och om det här är vad SEB i sina annonser menar med att man ska kontakta dom för att få hjälp att komma vidare med om det är rimligt med pension vid 50 eller 70 så är mitt förslag att du som tycker 50 låter spännande ringer någon annan istället.

Jag blir inte klok på banker som snarast slår undan benen på de kunder som vill kunna styra sitt liv och äga sin tid genom att spara pengar med hjälp av banken i fråga. Vilken annan bransch gör så? Tänkt dig att SATS hade en podcast som förklarade att det var helt omöjligt att kunna göra 7 chins om man inte tränade 13 pass i veckan och dopade sig. För att inte tala om hur Sverige skulle tappa konkurenskraft om alla ungdomar bara gick på gym hela dagarna istället för att plugga vidare.

Det här med att banker snarast avskräcker än uppmundrar till möjligheten att själv avgöra hur man vill leva sitt liv är inget nytt fenomen. För några år sen gjorde Claes Hemberg den smått sjuka uträkningen att det behövdes 30 miljoner för att kunna gå i pension i ung ålder. Trots att sanningen snarare ligger på 4-7 miljoner.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.