12 Oct, 2020

Separat ekonomi och slösande partners

Jag blev i helgen "inpingad" på en fråga på Twitter.

Det här är också en de vanligaste frågorna jag får från läsare här på bloggen. En ungefär lika vanlig fråga är närbesläktad och handlar om hur man hittar en partner med samma syn som en själv på sparande. Dvs man har målet att slippa ställa den första frågan i ett senare skede. Så ämnet är helt klart något som många funderar på.

Jag tänkte just här och nu strunta i frågan hur man omvänder en slösaktig person, utan istället fokusera lite på det här med separat eller gemensam ekonomi.Jag tycker nämligen frågan om hur man ska lägga upp ekonimin om man lever två personer ihop är både lätt och svår. Det går att lösa på en mängd olika sätt och inget är rätt eller fel. Så hittar man något som man trivs med och som funkar är det bara att köra på. Och tycker man inte det funkar får man väl prata ihop sig och försöka hitta något som funkar bättre.

Det vanligaste när man bor ihop är så vitt jag kan förstå att man antingen:

1. Betalar vissa gemensamma kostnader som boende, mat etc gemensamt (antingen 50/50 eller fördelat på något sätt efter hur mycket man tjänar). Sen kanske man har ett gemensamt sparande till sig själv och/eller barnen. Efter det så delar man upp det som är kvar på något sätt och detta blir ens egna pengar som man kan spendera här och nu eller spara ihop för att spendera något större lite senare.

2. Har alla pengar gemensamt.

När vi gifte oss utan äktenskapsförord blev det i praktiken helt meninglöst att ha separat ekonomi. Eftersom vi båda sparade en del av lönen varje månad och skulle dela upp tillgångarna 50/50 vid en eventuell skilsmässa blev det helt meninglöst att fundera på vem som betalade vad. Om en person spenderar så mycket att den bara kan spara 1 000 kr i månaden och den andra sparar 20 000 kr i månaden så har den gemensamma förmögenheten ökat med 21 000 kr den månaden. Pengar som ska delas upp vid en skilsmässa. Målet är så klart att inte skilja sig, men även under tiden man lever ihop har jag svårt att se vilken skillnad det ska göra om en person har ett kapital på 10 miljoner och den andra på 100 000 kr. 

(Exemplet ovan bygger dock på att båda får minst 1 kr över till sparande varje månad oavsett hur man delar upp kostnaderna. Det vill säga om personen som sparar 20 000 kr betalar lite mer av de gemensamma kostnaderna och bara kan spara 18 000 kr den månaden ska den andra personens sparande i detta exmepel gå upp från 1 000 till 3 000 kr.)

Det tydligaste undantaget från principen att man nästan måste ha pengarna ihop om bor ihop är om sparandet syftar huvudsakligen till att kunna sluta jobba. Då är det nämligen fullt möjligt att en person sparar ihop ett kapital att leva på medan den andre personen spenderar pengarna och jobbar vidare. Och så lever man ihop som vilket par som helst efter kl 17.30 på vardagarna och på helgerna och på den arbetande personens semester. 

Förutom att det är väldigt praktiskt att ha alla pengar ihop så tycker jag det är en sak som binder oss samman och stärker "vi-känslan" i relationen. Minst lika mycket som att man har en ring på fingret och samma efternamn. Men jag förstår samtidigt att det inte passar alla!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.