
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Electra utvecklar, äger och driver IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept inom varuförsörjning, distribution, IT och detaljhandel i Norden. De erbjuder kundanpassade lösningar och färdiga koncept som skapar förutsättning för lönsamhet i både egen och kundernas värdekedja.
Electra är organiserat i två affärsområden – Electra Retail och Electra Logistik & IT. Konkurrensen inom varje affärsområde är stor, men de båda affärsområdena har också många beröringspunkter på kund- och leverantörssidan som tillsammans gynnar bolaget och dess kunder...
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.

Det kan inte undgått någon som läser den här bloggen att börsen har gått väldigt starkt de tre senaste månaderna. SIX30 Return index (dvs storbolag med återinvesterad utdelning) är upp 17% sen årsskiftet. Kusligt likt starten på 2015 kanske någon tycker, då vände börsen ner kraftigt i slutet av april efter en liknande inledning på året. Även om runt 15% per kvartal givetvis inte är hållbart så ska vi ändå komma ihåg att vi hade en rätt stor nedgång sista kvartalet 2018, och dessförinnan gått i stort sett sidledes ett par år. Så det är lätt att skrämmas i onödan av de starka siffrorna just sen årsskiftet som vi hela tiden matas med.
2015 då börsen gick ner kraftigt över sommaren hade vi en uppgång på runt 100% på 3,5 år bakom oss när börsen vände ner. Och nedgångarna 2000 och 2007 kom också efter rätt extrema uppgångar. 1999 gick börsen upp ca 70% på ett år och sommaren 2003 till sommaren 2007 gick börsen upp runt 150%. Men lösningen på gåtan hur börsen ska gå närmaste året ligger så klart mer i konjunktur och bolagens vinster än exakt hur index gick för 20 år sen (räntan har vi slutat oroa oss för nu va?)
Jag känner mig i alla fall rätt trygg med att fortsätta ligga fullinvesterad, återinvestera utdelningen och inte "plocka hem lite säkra vinster". Även om det är lite lurigt att hitta var man ska lägga utdelningspengarna när det mesta känns så mycket dyrare än för några månader sen. Investor för 430 kr tar emot mentalt.
Det här med att börsen går upp 1% om dagen vilket i vår portfölj betyder en bit över 80 000 kr gäller det att inte tänka så mycket på. Och minnas hur det såg ut i december då jag skrev den här tweeten
80 000 kr som motsvarar en daglig svängning på 1% var för övrigt precis vad jag lyckades spara ihop första året när jag började jobba heltid 2005.
tack för inlägget, läste just ut boken "När" av Dan Pink (lästips till dig, Mi30) och bla beskriver dan hur vi behöver punkter att navigera från, typ årsskiften, kvartalsskiften, födelsedagar etc. Och det är lätt att se börsen t ex från årskiftet som du beskriver, och en nedgång under året på låt säga 25% noteras inte på samma sätt om återhämtas inom kalenderåret.
Skulle vara mycket intressant att höra vad du överväger att investera i för dina utdelningar. Håller med om att det tar emot lite att köpa investor.
Vet att du till och med träffas Spiltans VD och gillar hans stil. Är det något du funderar kring att köpa, spiltan? coutagefritt upp dill 250 kr denna månad, dessutom :) .
Tack för boktipset!
Hittills har det blivit mest Industrivärden (runt 195 kr) och Kindred (runt 92 kr) för utdelningarna. Nu när det kommer lite större klumpar från Fortum och Nordea de närmaste dagarna blir det lite Sampo också. Sen har jag tidigare sagt att jag ska försöka komma upp i målet 1000 aktier i Kindred så snabbt som möjligt så länge den står under 100 kr. Så där blir det fler köp löpande under utdelningssäsongen.
Gillar både Spiltan och Per H. Men är lite för dåligt insatt i Paradox. Köper man Spiltan nu så köper man ju till stor del Paradox. Fast å andra sidan är rabatten så stor att man får allt det andra på köpet, så tror absolut inte det är ett dåligt alternativ. Stämmorna verkar roliga också! Jag känner att jag nog egentligen inte ska ha fler aktier nu utan fokusera på att bygga klart positionen i Industrivärden, Investor och Sampo så snart jag är klar med Kindred (som jag tror mig vara uppe i målet 1000 aktier om max en månad).
Hej.
Själv har jag 100% Avanza Global. Sköter sig själv. Funderar att flytta ca. 30% till Avanza Zero men lite tråkigt med max 25t om dagen köp. Vad tycker du?
Mvh
Hur kommer det sig att du köper Industrivärden och inte fokuserar på Kindred? Industrivärden direktavkastning ligger under 3% vilket är relativt lågt (?).
Jack: Tänker man sig att bo i Sverige och konsumera i svenska kronor större delen av livet tycker jag nog man kan ha lite svenska fonder bredvid Globalfonden.
RDX: Gillar riskspridningen och rabatten i Industrivärden. Har dessutom köpt mycket Investor senaste åren så tycker Industrivärden förtjänar lite fokus.
Både Investor och Industrivärden har rätt låg direktavkastningen nu, men får desto mer från sina portföljbolag. Och jag litar på att de gör något bra med de procent som de inte delar ut till mig. Då jag siktar på 4% direktavkastning i portföljen som helhet är det inga problem att köpa några bolag med 3% som vägs upp av tex Sampo med betydligt högre direktavkastning.
Kindred ska bara viktas drygt 1% i portföljen har jag tänkt (1000 aktier). Så även om jag vill fylla på relativt snabbt behöver jag sprida köpen lite till även andra bolag. Surt om Kindred rusar till 130 innan jag är klar så klart, men gillar riskspridning och tror mig inte kunna tajma kortsiktigt vad som är mest prisvärt just nu.
Hej Mi30!
Vad menar du med din kommentar till Jack om utlandet?
Jag menar att en person som bor i USA eller Japan troligtvis inte skulle köpa en Sverigefond. Sverige står för ungefär 1% av globalt index och bor man på andra ställen på jorden är troligtvis det rimligt. Men bor man i Sverige och planerar fortsätta att bo här tycker jag man bör ha mer än 1% av sina tillgångar i Svenska bolag.
Thanks!
JMF
Tror du inte att en amerikan/japan skulle anse att den svenska kronan var undervärderad pga det svenska ränteläget och kalkylera med en hävstång på aktievärden om kronan går upp i värde?
Lite liknande som US- och EU-aktier har gått upp senaste 1-2 åren pga valutaeffekten när den svenska kronan gått ned. Själv investerar jag just nu mest i svenska bolag med hög DA eftersom jag tror att kronan kommer att gå upp långsiktigt när Riksbanken, förhoppningsvis, höjer räntan.