21 May, 2022

Veckans fråga: Om löneväxling

Jag kör vidare med konceptet veckans fråga. Här en ganska färsk sådan som kommit de senaste dagarna. Fortsätt gärna maila mig frågor på bloggmiljonaren@hotmail.com. Jag vet inte alltid bäst, men i samband med fråga/svar öppnas det även upp för diskussion/fler åsikter i kommentarsfältet.

Veckans fråga lyder:
Jag har idag ingen ITP men erbjuds att löneväxla då min lön överstiger 47 000, däremot vill företaget trolla bort de 6 % som borde sättas in extra i administrativa avgifter. En krona blir med andra ord en krona.

Vidare så läste jag bland annat på Alectas hemsida att löneväxlingens effekt försvinner över 64 000 helt och därefter mer fördelaktigt med ISK. Om vi igen tar mig som exempel utan någon ITP, gäller detta rådet verkligen mig? Hur tror du förresten Alecta har räknat på detta?

Slutligen är fonden som erbjuds "Avanza 75". Skulle gärna vara intressant om du har några åsikter eller tankar om denna fond.

Bakgrund svar:
För att alla ska hänga med så börjar jag med en kort grund. Löneväxling innebär alltså att man byter en del av sin lön mot avsättning till tjänstepensionen. Det finns normalt sett två syften med det. För det första är det lite lägre sociala avgifter för avsättning till pension, vilket gör att man brukar få 6% extra avsättning då kostnaden då blir den samma för arbetsgivaren. Det vill säga 1000 kr före skatt i minskad lön betyder 1060 kr avsatt till tjänstepension. Tjänstepensionen får man sedan skatta när man tar ut. Vilket leder oss in på nästa möjliga fördel med löneväxling. Den som betalar en hög skatt idag på sista tusenlappen på lönen kanske har lägre procentuell skatt när den ska ta ut sin pension i framtiden. Så förutom de 6 extra procenten som stoppas in före skatt så kan även andelen som dras i skatt bli lägre. En sista liten bonusdel är att den årliga schablonskatten som betalas är lägre på pensionskonton än på ISK, vilket kan göra skillnad om det blir många år av minskad avbränning.

Att man brukar ange 47-48 000 kr som en nedre gräns för att löneväxling ska vara aktuellt är att löneväxlingen sänker lönen och därmed SGI (sjuklönegrundande inkomst) och avsättningar till allmän pension om man kommer under den nivån. Men att sänka sin inkomst från 60 000 kr per månad till 55 000 kr per månad påverkar inte allmän pension eller SGI eftersom man ändå befinner sig över taket. Det är också ungefär här vid 47 000 kr per månad som man börjar betala statlig skatt på sin inkomst.

Något som kan vara både en fördel och nackdel är att pengarna är låsta tills man fyller 55 år. Inlåsning och minskad valfrihet är så klart i grunden en nackdel, men för den som vet med sig att det kan råka bli ett spontant uttag till en Thailandsresa för det som var tänkt som pensionssparade kan kanske inlåsningen vara bra.

Svar:
Så över till de specifika frågorna...

För det första är det så klart en rätt stor skillnad att de extra 6 procenten försvinner i detta fall. Här försvinner en rätt stor fördel med löneväxling direkt. Nästa nackdel blir att du är helt låst till en specifik fond i form av Avanza 75. En fond med 0,7% årlig avgift som placerar i 75% aktier och 25% räntor. Ingen direkt dålig produkt, men om du skattar på din lön och stoppar in pengarna på ett ISK där du kan placera pengarna fritt tror jag du kan hitta bättre alternativ, för den som har minst 10 år kvar till pensionen känns det väl försiktigt med 25% ränta i ett pensionssparande (man ska också komma ihåg att om det är 10 år kvar till första uttaget så kommer inte hela pensionen tas ut första året).

Så det ser så här långt rätt mörkt ut. Fördelen för löneväxlingen som jag ser det är att du inte har någon ordinarie tjänstepension och kommer du ha hög lön men ingen tjänstepension under många år av yrkeslivet så kommer din totala pension bli avservärt lägre än personer som jobbat med samma lön plus tjänstepension. Och det är här som Alecta gjort ett räknexemepel där de visat att personer med riktigt hög lön och tjänstepension kan få en så hög pension att de får betala statlig skatt även på pensionen (vilket gör att fördelen med löneväxlingen minskar drastiskt). I ditt fall där du inte har någon tjänstepension borde det inte riskera att bli statlig skatt på pensionen om du inte löneväxlar väldigt mycket under många år.

Nu vet jag inte hur gammal du är men att försöka gissa vilken procentuell skatt du ska betala på din pension om 10-30 år är så klart mer eller mindre omöjligt. Och då vi nästan bara landar i att fördelen skulle kunna vara en lägre skatt på pensionen då jämfört med lönen idag så skulle jag säga att fördelen blir för liten. Har du minst 10 år kvar till pension så tycker jag därför att du kan ta ut din lön idag utan löneväxling, betala din skatt och sen placera pengarna på ett ISK där du kan välja en fond med 100% aktier till en avgift under 0,4%. Men att döpa ett speciellt konto till pension kanske kan vara smart då du bör räkna med en låg pension om du fortsätter jobba utan tjänstepension.

Jag tycker också du ska ifrågasätta varför de snor dina 6% och varför du inte kan få välja några indexfonder hos Avanza med 100% vikt mot aktiemarknaden. Skulle du få igenom det låter plötsligt löneväxling som ett bra alternativ för en person utan tjänstepension.

Vad tycker ni andra? (Har ni kommentarer så klicka gärna på inläggets rubrik så ni kommer in på just det här blogginläggets sida innan ni kommenterar. Då hamnar kommentaren rätt. Kommenterar ni istället under det översta inlägget på bloggens startsida där alla de senaste inläggen syns efter varandra blir det en mer allmän kommenter på bloggen som inte hänger ihop med det här inlägget och svävar runt lite fritt och dyker upp på framtida inlägg när man minst anar det.)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.