29 Oct, 2020

Vikten av att börja spara i tid

Igårkväll lyssnade jag på podden Fundamentalt avsnitt 50 där fondroboten Fundlers nya VD Håkan Nyberg var gäst. Jag hittade podden Fundamentalt för några månader sen tack vare att den spelas in hos Podcast Stockholm där jag känner några av medarbetarna och gillar den mycket. Lyssna gärna på avsnittet så får vi se om ni gör samma reflektion som mig. Ni hittar avsnittet om ni söker upp podden Fundamentalt i er podd-spelare.

Håkan har varit VD eller hög chef inom finansbranschen i över 20 år och är 61 år idag. Det som är lite speciellt med Håkan som VD är att hans fru Liza Nyberg även hon gjort en väldigt framgångsrik karriär med VD-poster i till exempel Collector Bank och Landshypotek Bank. Idag är hon VD för Svensk Fastighetsförmedling.

Vi får därmed utgå ifrån att familjens samlade inkomster varit goda under väldigt många år. Som vanligt tycker jag den inledande delen med privatekonomiska frågor är mest intressant i podden Fundamentalt. Vi är ganska vana att få höra en VD prata om hur det är att leda organisationer, förändringsarbete, kundnytta och nyckeltal. Men att få höra hur olika personer med helt olika ekonomiska förutsättningar tänker kring sin egen privatekonomi är vi inte lika bortskämda med.

I podden får vi exempelvis höra att att Håkan och Liza kunnat ge båda sönerna egna lägenheter i Stockholms innerstad, något som givetvis få föräldrar kan göra. Men det är när Håkan får frågan om vilken som är "den största chansen till bra pengar som han missat" som jag tycker det blev riktigt intressant. Håkan svarade då att han skulle börjat spara till pensionen ännu tidigare om han fick leva om sitt liv. Och då började han ändå spara i aktiefonder till pensionen vid 28 års ålder. Det vill säga för 33 år sedan! Hans tanke är helt enkelt att ränta på räntaeffekten är så väldigt beroende av antalet år som kapitalet får jobba. Och det är klart att några fina börsår där i mitten av 80-talet hade varit en bra start på ett långsiktigt sparande.

Nu har ju Håkans lön varit bra och möjligheten att spara efter 28 års ålder bör varit god. Till det kommer troligtvis väldigt fina avsättningar till tjänstepension som brukar hänga ihop med den lönenivån. Som 61 åring lät det också som att han tänker sig fortsätta jobba flera år till. Så vi får gissa att pensionen vid 65 eller 67 kommer bli helt ok. Ändå skulle han alltså velat sätta av mer pengar av sin i sammanhanget troligtvis ganska begränsade lön som 25 åring till just väldigt långsiktigt pensionssparande.

Detta kan vara en intressant lärdom för unga personer, framförallt om man inte räknar med att ha dubbla VD-löner i familjen under flera decennier. Kom igång med sparandet tidigt och våga utsätt pengarna du sparar på väldigt lång sikt för risk genom att sätta de på aktiemarknaden. Jag själv lyckades tvinga med min ointresserade pappa till banken för att låta mig köpa aktiefonder i nedre tonåren och satte sen av en ganska stor del av min allra första lön som 24 åring till aktiefonder.

Hur tänker ni själva kring sparande vid 20-25 års ålder? Skulle ni prioritera pensionssparande eller annat sparande på extremt lång sikt eller prioritera mer kortsiktigt sparande till exempelvis första bostaden?

I samarbete med Fundler och podden Fundamentalt.
Vill du läsa mer om Fundler och podden kan du följa dem på Facebook och InstagramOch söka upp podden Fundamentalt i din spelare.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.