
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Igårkväll lyssnade jag på podden Fundamentalt avsnitt 50 där fondroboten Fundlers nya VD Håkan Nyberg var gäst. Jag hittade podden Fundamentalt för några månader sen tack vare att den spelas in hos Podcast Stockholm där jag känner några av medarbetarna och gillar den mycket. Lyssna gärna på avsnittet så får vi se om ni gör samma reflektion som mig. Ni hittar avsnittet om ni söker upp podden Fundamentalt i er podd-spelare.
Håkan har varit VD eller hög chef inom finansbranschen i över 20 år och är 61 år idag. Det som är lite speciellt med Håkan som VD är att hans fru Liza Nyberg även hon gjort en väldigt framgångsrik karriär med VD-poster i till exempel Collector Bank och Landshypotek Bank. Idag är hon VD för Svensk Fastighetsförmedling.
Vi får därmed utgå ifrån att familjens samlade inkomster varit goda under väldigt många år. Som vanligt tycker jag den inledande delen med privatekonomiska frågor är mest intressant i podden Fundamentalt. Vi är ganska vana att få höra en VD prata om hur det är att leda organisationer, förändringsarbete, kundnytta och nyckeltal. Men att få höra hur olika personer med helt olika ekonomiska förutsättningar tänker kring sin egen privatekonomi är vi inte lika bortskämda med.
I podden får vi exempelvis höra att att Håkan och Liza kunnat ge båda sönerna egna lägenheter i Stockholms innerstad, något som givetvis få föräldrar kan göra. Men det är när Håkan får frågan om vilken som är "den största chansen till bra pengar som han missat" som jag tycker det blev riktigt intressant. Håkan svarade då att han skulle börjat spara till pensionen ännu tidigare om han fick leva om sitt liv. Och då började han ändå spara i aktiefonder till pensionen vid 28 års ålder. Det vill säga för 33 år sedan! Hans tanke är helt enkelt att ränta på räntaeffekten är så väldigt beroende av antalet år som kapitalet får jobba. Och det är klart att några fina börsår där i mitten av 80-talet hade varit en bra start på ett långsiktigt sparande.
Nu har ju Håkans lön varit bra och möjligheten att spara efter 28 års ålder bör varit god. Till det kommer troligtvis väldigt fina avsättningar till tjänstepension som brukar hänga ihop med den lönenivån. Som 61 åring lät det också som att han tänker sig fortsätta jobba flera år till. Så vi får gissa att pensionen vid 65 eller 67 kommer bli helt ok. Ändå skulle han alltså velat sätta av mer pengar av sin i sammanhanget troligtvis ganska begränsade lön som 25 åring till just väldigt långsiktigt pensionssparande.
Detta kan vara en intressant lärdom för unga personer, framförallt om man inte räknar med att ha dubbla VD-löner i familjen under flera decennier. Kom igång med sparandet tidigt och våga utsätt pengarna du sparar på väldigt lång sikt för risk genom att sätta de på aktiemarknaden. Jag själv lyckades tvinga med min ointresserade pappa till banken för att låta mig köpa aktiefonder i nedre tonåren och satte sen av en ganska stor del av min allra första lön som 24 åring till aktiefonder.
Hur tänker ni själva kring sparande vid 20-25 års ålder? Skulle ni prioritera pensionssparande eller annat sparande på extremt lång sikt eller prioritera mer kortsiktigt sparande till exempelvis första bostaden?
I samarbete med Fundler och podden Fundamentalt.
Vill du läsa mer om Fundler och podden kan du följa dem på Facebook och Instagram. Och söka upp podden Fundamentalt i din spelare.
Som 22 årig universitetsstudent ligger prioriteringen på långsiktiga investeringar. Inte pensionsspar, men 20+ års sikt. Enligt min tanke så får sparandet till bostaden lägga på is ett tag till förmån för portföljen. Följer gärna Buffets riktlinje på att max 10% av totala portföljen ska gå till bostadsköpet. Dock avviker jag från andra i min ålderskull. Det vanligaste man hör är spara till lägenheten, eller spar minimalt (CSN går +-0). Ytterligare en stor majoritet räds för riskerna med aktier. "Allt man läser är negativa börsfall". En del spar därför i fonder men vet inte vad eller hur. Kunskapen om privatekonomi hos unga blir bättre, men frågorna behandlas stundtals med tabu.
Vid 20-25 år var mina inkomster så låga så att det inte skulle göra någon större skillnad på mitt pensionsparande. Skulle snarare säga till personer i den åldern att ta vara på tiden för man är bara ung en gång.
Som 22 årig ekonomistuderande har jag haft turen att inse vad undret räntä på ränta kan göra. Jag har sparat i tre år och jag sparar med en väldigt lång tidshorisont, 40år eller längre.
Eftersom tidshorisonten är så lång håller jag helt med dig att det gäller att ta en högre risk, däremot håller jag inte alls med dig om att köpa enskilda aktier. Det finns så mycket forskning som bevisar att det inte lönar sig. Själv tar jag högre risk genom att investera i ETF:r som har en låg förvaltningskostnad och som är viktade mot lågt värderade och små bolag. Nu är det bara att vänta och låta snöbollen ta fart. :)
Jag jobbade på bank i slutet av 80-talet då det blev populärt att pensionsspara privat. ”Spara 200 kr/månad i Livia och gå i pension vid 55”. Det gjorde jag och den summan är nu dryga 300.000:- så den räcker inte långt :)
Nä, mellan 20 och 25 ska man göra saker med pengarna
Minns att jag då jag var typ 20 år så jobbade jag extra i en butik med en lön på kanske 100 kr netto i timmen.
Tyckte det inte var så superbra lön men minns att jag faktiskt tänkte att om jag placerade dessa pengar så skulle de dubblats några gånger och motsvarar en hög timpenning som 40 åring.
Sparade en del redan då men inser smärtsamt nog att mina ”smarta” affärer de första 20 åren varit Varit rätt kassa.
Brände varenda krona jag tjänade när jag var mellan 20-25 år. Jättedumt, visste inte bättre då, men kul hade jag.
Jag har köpt aktier för en mindre del av min lön sedan jag fick mitt första sommarjobb i tjugoårsåldern och sedan ökat sparkvoten i takt med att min lön vuxit.
Året jag fyllde 30 nådde hade jag 1 miljon i aktier och hade en lågt belånad bostadsrätt i Göteborg.
Så absolut, att börja spara tidigt ger resultat!
Som 20-25 åring sparade jag ganska mycket, fast var lite väl försiktig. Trodde det skulle bli en krasch pga alla skulder i världen när greklandskrisen var aktuell.
Nu ska det bli intressant när skulderna i världen är ännu större och man kan undra hur det ska gå nu med all skuldsättning.
Som nuvarande 28-åring kan jag tycka att jag var dum som slösade en stor del av mitt första år med ett riktigt jobb. Hade å andra sidan kul och det är svårt att ersätta och jag ångrar mig egentligen inte, men en mellanväg hade varit bra såhär i efterhand. Köpte på mig grejer jag inte behöver eller vill ha längre.
Nu har jag en sparkvot på ca 30%, planerar att hålla den konstant eller öka den i takt med eventuella löneförhöjningar. Satsar bara på företag med stabil och bra och helst ökande utdelning, ingenting i fonder då jag tycker det är meckigt att det tar tid. Kanske blir nån ETF på sikt men först ska jag ”bygga klart” portföljen.
Har alltid haft ett intresse för börsen i och med att min pappa alltid investerat under min uppväxt. Det hjälpte mig till en lägenhet i Göteborg och förhoppningsvis kan jag göra samma sak för mina framtida barn. Prioriterar alltså väldigt långt sparande så att mina barn kan göra samma sak och få en bra start på bostadsmarknaden primärt. Och kanske att jag själv ska kunna gå ner i tid helt eller delvis ett bra tag innan 67.
Hur stor del av ditt investerade kapital skulle du säga är värdeökning?
Det är ungefär 55% insatt och 45% värdeökning såhär långt. De största insättningarna skedde 2015-2018 och har inte hunnit ge så mycket avkastning än. Men nu när det inte sker så stora insättningar längre så kommer avkastningen inom kort stå för mer än hälften.