21 Nov, 2018

Analys Fastator: "Ett relativt lugnt kvartal på vägen mot huvudlistan"

NAV efter tredje kvartalet uppgår till SEK 58,7 vilket var något över vårt estimat för helåret. Under kvartalet har både Fastator och det största innehavet Offentliga Hus varit aktiva på obligationsmarknaden. Fastator har valt att förtidsinlösa sina obligationer i serie 2016/19. Dessa har lösts in genom en ny serie säkerställda obligationer som förfaller i oktober 2021 med en ränta om 8,5% vilket gör att finansieringskostnaden sjunker. Offentliga Hus fortsätter sin resa mot en börsnotering samt målet att äga förvaltningsfastigheter för SEKbn 7 år 2019 genom att tillträda 14 fastigheter till ett värde av SEKm 800 efter kvartalets utgång. Man befinner sig dessutom i förhandlingar om förvärv för ca SEKbn 1. Bolaget har efter kvartalets utgång valt att förvärva samtliga aktier i intressebolaget Portvakten Industrifastigheter som nu kommer att konsolideras under namnet Industristaden. Detta leder till stor redovisningsteknisk påverkan på våra estimat. Sammanfattningsvis ökar vi våra estimat för NAV för helåret till SEK 61,11 vilket gör att vi ser fortsatt medelhög potential i bolaget till låg risk.

NAV fortsätter utvecklas positivt
NAV efter tredje kvartalet uppgår till SEK 58,7 vilket var något över vårt estimat för helåret. Under kvartalet har både Fastator och det största innehavet Offentliga Hus varit aktiva på obligationsmarknaden. Fastator har valt att förtidsinlösa sina obligationer i serie 2016/19. Dessa har lösts in genom en ny serie säkerställda obligationer som förfaller i oktober 2021 med en ränta om 8,5% vilket gör att finansieringskostnaden sjunker. Även Offentliga Hus har varit aktivt på emissionsfronten. I september emitterades SEKm 300 inom befintlig obligationsram och emissionen var kraftigt övertecknad. Efter kvartalets utgång fick Offentliga Hus tillträde till 14 fastigheter till ett värde av SEKm 800 som förvärvats under sommaren. Genom förvärvet når Offentliga Hus vår prognos för att i slutet av året inneha fastigheter om SEKbn 4. Bolaget är dessutom i förhandling om förvärv om ytterligare SEKbn 1. Detta gör att vi skruvar upp investeringstakten för år 2019. Sammanfattningsvis ser vi att bolaget rör sig mot sitt mål om att äga förvaltningsfastigheter för SEKbn 7 år 2019 samt vara redo för en börsnotering.

Konsolidering och aktivitet på finansieringssidan…
Efter kvartalets utgång har bolaget beslutat att förvärva samtliga aktier i det tidigare intressebolaget Portvakten Industrifastigheter. Detta gör att bolaget nu konsolideras vilket får en stor redovisningsteknisk påverkan på våra estimat. Våra prognoser för NAV-utveckling förblir dock intakta. Vidare har Fastator annonserat att bolagets verksamhet ska breddas. Detta gör att vi justerar våra estimat för Fastators intäkter.

…gör att estimaten förändras
Vi ökar vårt estimat för NAV vid årets slut till SEK 61,11 från SEK 56. Anledningen är konsolideringen av Portvakten samt den starka utvecklingen i offentliga Hus. Vidare ser vi positivt på att bolaget har annonserat att man planerar ett listbyte under 2019. Detta gör att vi tror rabatten mot NAV succesivt kan minska och vi bedömer att aktien kan röra sig mot SEK 55 vilket motsvarar en rabatt om 10% från vårt estimat om NAV. Detta gör att vi ser medelhög potential i aktien till en låg risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.