4 Jun, 2018

Analys Matra Petroleum: "Accelererat borrprogram kan krympa rabatten"

Med finansiering för bolagets accelererade borrprogram 2018 säkrat efter avtalet med största finansiären Melody Finance så ser vi goda chanser att bolaget kan dubbla produktionen till 1200 boepd till slutet av 2018. Detta möjliggörs dels av förvärvet av Melodys närliggande olje- och gastillgångar med en produktion på 115 boepd och dels av borrprogrammet där 24 nya brunnar planeras borras i år. Trots en uppskattad värdering efter transaktionen på EV/1P 3,4x så är en uppvärdering helt beroende av att bolaget lyckas visa att man kan nå det långsiktiga målet på 6000 boepd. Lyckas man leverera på målet för 2018 så har man tagit ett väsentligt och trovärdigt steg på vägen, vilket kan bidra till att minska rabatten i värderingen. Med en hög finansiell hävstång ser vi en hög potential i aktien, men till en hög risk.

Fördubblad produktion 2018 efter säkrad finansiering
Efter att ha säkrat finansieringen på USDm 10 för sitt utökade borrprogram genom en överenskommelse med långivaren Melody Capital om att förvärva dennes 40 olje-och gasrättigheter med en dagsproduktion på 115 boepd, så siktar Matra nu in sig på att dubbla dagsproduktionen under 2018. Tillgångarna omfattar bevisade reserver på 4 miljoner fat till priset av ett övertagande av lån på USDm 4 och en riktad aktieemission på 4,6 miljoner aktier. Förvärvet ökar Matras 1P-reserver med 19%. Fördubblingen av produktionen ska möjliggöras genom bolagets accelererade borr- och arbetsprogram där man planerar att borra 24 nya brunnar under 2018.

Svagare produktion än väntat i Q1
Medan produktionen i Q1 på 588 boepd var lägre än vi räknat med så är en fördubbling av den siffran i nivå med vår prognos för produktionen mot slutet av året på 1200 boepd. Den låga produktionen i Q1 förklarades av ovanligt låga vintertemperaturer som påverkade pipelines och kompressorer, och av underhållsarbeten vid gasprocessanläggningen i Borger, Texas, som var stängd två veckor i mars. Med stöd av stigande olje-och gaspriser, en nära oförändrad produktionsprognos och en stabil kostnadsutveckling blir nettot en närapå oförändrad prognos för 2018 och 2019. Det innebär också fortsatta förluster på nettoraden i år och nästa år. Det är dock värt att notera att EPB inte gör egna oljeprisprognoser utan använder snittet av tre stora oljekonsulter vars snittprognos ligger ca USD 10 under spotpriset.

Produktionsmålet för 2018 kan minska rabatten
Senaste reservuppdateringen visade ett värde på USDm 151 för bolagets 21,0m boe av 1P, den gjordes dock när oljepriset stod runt USD 50. Värderingen i reservrapporten kan jämföras med bolagets rörelsevärde, EV (börsvärde + nettoskuld) på USDm 82. Vår uppskattade värdering efter transaktionen med Melody på EV/1P USD 3,4x kan jämföras med snittet bland svensknoterade oljebolag på USD 10,8 per fat 1P och USD 7,5 per fat 2P. Skulle bolaget lyckas dubbla produktionen som utlovat under 2018 så kan det ha stor betydelse för att stärka marknadens förtroende för bolaget och deras ambition att öka produktionen till målet på 6000 boepd på sikt, vilket skulle minska rabatten i värderingen. Med kombinationen av ökande produktion och minskande förluster framöver, och en ansträngd finansiell situation så ser vi en dubblingspotential i aktien på sikt, men till en hög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.