11 Nov, 2019

Analys Surgical Science Sweden AB: "Nya mål höjt motiverat värde"

SuS rapporterade en omsättning om 32,3 mkr vilket motsvarade en tillväxt om 35% y/y om Sensegraphics inkluderas i Q3’18 års försäljning. Rörelseresultatet uppgick till 9,5 mkr, detta inklusive engångsposter om 1,5 mkr. Bolaget har med anledning av Sensegraphics förvärvet valt att upprätta nya finansiella mål. De nya målen innebär att bolaget ska röra sig mot en omsättning på 400 mkr 2024 och ha en EBITDA-marginal om minst 40%. Den främsta drivkraften för att för att nå målet är nya partneravtal inom industry/OEM. Sammanfattningsvis ser vi ett motiverat värde om 440-460 kr vilket ger en hög potential till medelhög risk.

En smakstart för det nya bolaget
SuS rapporterade en omsättning om 32,3 mkr vilket motsvarar en tillväxt om 35% y/y givet att Sensegraphics inkluderas i Q3’18 års försäljning. Rörelseresultatet uppgick till 9,5 mkr, inklusive engångsposter om 1,5 mkr. Merparten av omsättningsökningen går att härleda till förvärvet av Sensegraphics, även om Educational Products slår våra förväntningar med ca 2 mkr. Bolaget överraskade framförallt på bruttomarginalen, vilken uppgick till 87%, ett resultat av att Industry/OEM nu står för 59% av omsättningen. Vi noterar även att intäkter från avtalen med CMR och MeereCompany börjar synas i siffrorna. Under Q4 har CMR gjort sina första avslut och vi räknar med att försäljningen i Europa och UK kommer igång under Q4, men främst under 2020. Vi bedömer att CMR inte är en direkt konkurrent till Intuitive Surgical då deras robot är förenlig med lägre CAPEX samt lägre kostnad per operation.

Nya finansiella mål
Bolaget valde att i samband med rapporten annonsera nya finansiella mål då de gamla målen genom förvärvet av Sensegraphics blivit obsoleta. De nya målen innebär att bolaget ska röra sig mot en omsättning på 400 mkr 2024 och ha en EBITDA-marginal om minst 40%. Omsättningsmålet motsvarar en CAGR på strax över 20% i relation till vårt 2020 estimat. Målet ska nås genom fler Industry/OEM avtal. Bolaget justerar även målen inom affärsområdet Educational Products, tillväxtmålet är nu 15%. Dessa mål var i linje med vad vi förväntat oss och vi ser att bolaget har stöd i tillväxtmålen givet de starka makrotrenderna som man rider på. Enligt Medtronic görs endast 2% av möjliga operationer med robotassistans, detta trots att ingrepp med robot innebär färre komplikationer för patienter. Den främsta orsaken för att penetrationen är låg är, enligt bl.a. den australiensiska hälsovårdsmyndigheten, höga kostnader per ingrepp och kostnader för inköp. Vi bedömer att CMRs system är förenliga med en lägre kostnad i inköp, underhåll och kostnad per ingrepp.

Mindre justeringar av estimat
De finansiella målen bekräftar de estimat vi ställde i samband med Sensegraphics. Vi justerar dock ned våra EBIT-estimat för innevarande år med ca 1 mkr. För 2020-21 gör vi endast mindre förändringar. Baserat på hur bolag i sektorn handlas ser vi ett motiverat värde om 440-460 kr. Bolaget handlas då i paritet med andra snabbväxande medicinteknik bolag med hög skalbarhet. Vi anser att det tom går att motivera ett mindre premium mot dessa då man har bland de högsta bruttomarginalerna i sektorn. Vi ser en medelhög risk i bolaget.

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.