9 Jun, 2023

Bostadsbrist?

Uppdaterad:
9 Jun, 2023
Bostäder

Vi hör ofta prat om bostadsbrist, trångboddhet och “billiga lägenheter”. Om vi börjar med bostadsbristen upplevs den akut bland de som söker lägenhet men den är också väldigt spretande. I bra områden finns det brist på bostäder, särskilt billiga hyreslägenheter. Ja brist kan det ju egentligen bara finnas på sådana för bostadsrätter kommer ju ut till försäljning hela tiden. Bristen är alltså på billiga lägenheter i bra områden och det kommer alltid vara sbävårare att få en sådan lägenhet. 

Trångboddhet då? Ja här börjar vi närma oss en intressant del av diskussionen. Räknar man på antal kvadratmeter i Sverige så har vi gott om plats för alla att bo så ingen brist på totala kvadratmeter. Däremot används inte kvadratmetrarna särskilt effektivt. Ett exempel är ett äldre hus som AP äger där en trea kostar 5.900 kr per månad i hyra. I den bor 1 person. I samma hus finns nyrenoverade fina ettor somkostar 7.000 kr per månad i hyra. 

Jag är den första att anse att en person ska få bo i så stor lgh man vill men man måste också vara beredd att betala för det. Som hyressystemet ser ut i Sverige hjälper man folk att bo i de stora lgh men straffar de unga familjer som kanske får bo 3 st i en etta medan grannen bor i sin stora billiga lgh. Återigen: jag skulle aldrig förorda någon att pressas att flytta från sin ägda bostad men där tar man också kostnaderna för den själv. I fallet med hyreslägenheter tar fastighetsägaren (och därmed skattebetalarna) smällen. Och vinsten är att hela bostadsmarknaden blir dysfunktionell.

Om istället fastighetsägaren fått förhandla hyran själv hade den som ville betala 8-9000 kr för en trea kunnat göra det och då hade fastighetsägaren gjort vinst och använt den antingen till att bygga fler bostäder eller till att ta ut i vinst. Vinsten beskattas såklart lika hårt som allt i det här landet och då skulle även staten tjäna på det hela. Staten skulle då ha mer pengar att hjälpa de som behövde det och samhället skulle bli bättre.

Fastighetsägare ska inte få “övervinster”

Men så kan vi såklart inte ha det! För om fastighetsägaren tjänar pengar handlar det om sk övervinster (vad nu det är för något) och då blir vänstern tokig. Men kanske måste företag få lov tjäna pengar för att samhället ska fungera? 

Vi har i alla fall testat den svenska modellen och det är inte många som ander den bra eller framgångsrik. Särskilt inte de som jag träffar dagligen som drömmer om att flytta hemifrån. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.