17 May, 2023

Hyreshöjning på 4,1%

Uppdaterad:
17 May, 2023
Hyresfastigheter

Hyresförhandlingarna 2023

Idag läser vi om att hyresförhandlingarna för stora delar av Sverige är klara och de landar på i snitt 4,2%. Hyresgästföreningens representant anser att de “tagit vårt ansvar” och att "höjnignarna är rimliga". Klart att Hyresgästföreningen tycker det då deras medlemmar slipper ta något ansvar för de kostnader de orsakar fastighetsägaren.

En normaltrea får en hyreshöjning på 300-350 kr.

Det har redan börjat föras processer om ytterligare en höjning under innevarande år. Detta är fullt möjligt men i Sverige har vi normalt sett inte gjort det utan vi har skapat ett system där det är en öjning som gäller. Det kräver dock att båda parter försöker skapa en vettig balans. I och med Hyresgästföreningens extrema krav i årets förhandling samt förkastandet av tidigare praxis har den balansen rubbats och i Malmö har redan processen med ytterligare höjning startat.

Tidigare har fastighetsägare inte brytt sig så mycket utan då har de kompenserat uteblivna hyreshöjningar med ombildningar och tjänat sina pengar där istället. Nu när ombildningsmarknaden är mer eller mindre död finns inte dem möjligheten på samma sätt och då komemr det sannolikt bli både mer kännbart för fastighetsbolagen med en “låg” (låg i förhållande till inflationen) hyreshöjning och mer angeläget att driva frågan om ytterligare höjning.

Tidigare har det varit det mest lönsamma för fastighetsägare med bostäder i beståndet att ombilda istället för att förvalta.

 

Läs mer om hyresfastigheter

82.000 hyresrätter försvann på 4 år 

Varför har vi bostadsbrist?

År 2049 kommer det inte längre finnas några hyreslägenheter

Hyresregleringen måste bort - även för gamla lägenheter (DN)

Hyreskommissionen = Hyresgästföreningen

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.