28 Mar, 2019

Jag vet vad som är felet med Swedbank!

 

 

Det hela började med att jag ställde mig frågan "Hur kan Swedbank ha ställt till det så här?" "Varför sparkar man inte Bonnesen?" "Varför svarar man inte på frågorna i UG?"

 

Jag har inte kunnat hitta något lämpligt svar till dem men idag när jag tittade till styrelsen i Swedbank och styrelsen i storägaren Folksam så trillade polletten ner. Det är ju sossar, statligt anställda och fackfolk överallt i och kring bolaget. Ordförande i Swedbank är Lars Idermark. Lars har jobbat mer eller mindre hela sin karriär i statens eller Sparbankernas tjänst. Han har dessutom haft det föga hedersamma uppdraget att vara VD och koncernchef för Postnord. Bara det i sig borde ju göra honom diskvalificerad för alla typer av uppdrag kan man tänka sig. I styrelsen för Swedbank sitter en och annan kompetent person men det är så mycket som tre personer i styrelsen som inte äger en enda aktie i bolaget de representerar vilket enligt mig är snudd på katastrof. Det brukar vara arbetstagarrepresentanterna som saknar aktier men så är det inte i Swedbank. Alla arbetstagarrepresentanter äger aktier i banken medan flera av de ordinarie ledamöterna saknar aktieinnehav.

Går vi vidare till Swedbanks näst största ägare Folksam och tittar på deras styrelse så ser det katastorfalt illa ut. Här sitter BARA fackpampar i styrelsen. Ordförande är Karl-Petter Thorwaldsson (till vardags ordförande i LO). Här sitter också Malin Ackholt (Ordförande i Hotell och restaurangfacket), Ulf Andersson (ekonomichef IF Metall), Björn Eriksson (ordförande Riksidrottsförbundet), Åsa Fahlén (Ordförande lärarnas riksförbund), Anders Lago (Ordförande HSB) och så fortsätter det. Idel politiker och det är inte konstigt att de inte agerar. De gör som de är vana vid från politiken: tiger och hoppas att media snart tröttnar. Jag kan informera er om att det funkar inte riktigt så i ett börsnoterat företag och jag ångrar att jag inte kollade upp styrelsen och storägarna bättre innan jag köpte aktier i Swedbank. Innehavet är inte stort men det är ändå surt när man kommer på sig själv med att ha slarvat.

Hur som helst så är gåtorna varför man inte styrt upp det här tidigare, varför man har en kommunikationschef som är katastrofalt dålig och varför man inte agerar och plockar bort VD numera klarlagd; Det är fega politiker som styr Swedbank.

 

Läs mer om Swedbank

 

Dagarna är räknade för Bonnen!

Nytt avsnitt av Uppdrag granskning - se det redan nu!

Utredningen mot Swedbank (Aftonbladet)

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.