14 Sep, 2020

Notering av Implantica

 

 

Ny intressant IPO - Implantica

 

Implantica är ett techbolag med inrikting på inplantat. Man har ett flertal implantat i produktion och ytterligare produkter under utveckling. Deras huvudprodukt är ett implantat som förhindrar sura uppstötningar på ett helt nytt sätt; RefluxStop. Refluxstop är CE-märkt men ännu inte godkänt för amerikanska marknaden. Ytterligare produkter som vi ser potential i är viktminskningsimplantatet AppetiteControl som genom att minska aptiten är avsett att skapa en mer naturlig viktminskning än många andra metoder på marknaden. Många av bolagets produkter syftar till att avhjälpa och behandla typiska I-landssjukdomar. Den typ av sjukdomar som sannolikt kommer bli mer och mer vanliga i takt med att länder går från U- till I-länder.

Den välrenommerade kirurgen Dr Peter Forsell som tidigare skapat magbandet som är kommersialiserat och sålt till Johnson & Johnson. Ihop med ett riktigt starkt team av både doktorer och företagsledare leder Peter Implantica

Omsättningen 2019 är mycket blygsam och förlusten de radade upp för helåret 2019 landade på 1,2 miljarder euro. Inte lysande på något sätt men ett redan lönsamt bolag av det här slaget hade sannolikt inte låtit oss köpa in oss för de pengar som erbjuds nu. Tittar vi på årets första sex månader så har omsättningen kommit igång och ligger på 98 miljoner Euro jämfört med 20 miljoner Euro för samma period 2019. Förlusten har också minskat en aning och landar på 516 miljoner Euro att jämföra med 614 miljoner Euro för samma period året innan. Det tar sig med andra ord men lönsam tillväxt ser inte ut att gömma sig runt hörnet.

 

Fakta om noteringen

 

VD:       Dr Peter Forsell

Sista dag att teckna:     16 september 2020 (uppdaterat datum pga stort intresse)

Första dag för handel:   21 september 2020

Besked om tilldelning:  21 september 2020

Teckningskurs:     65 kr (man tecknar depåbevis istället för aktie)

Storlek på erbjudandet:   1.100 MSEK (plus 165 MSEK i möjlig övertilldelningsoption)

Minsta teckningspost:    160 aktier (10.400 kr)

Ankare tecknar:     63  %

Börs:        First North

Listingpartner:       Pareto, Aktieinvest och Avanza

 

 Varför notering?

 

Emissionslikviden ska användas till att utveckla och kommersialisera bolagets produkter olika produkter. Främst RefluxStop (mot sura uppstötningar) och UriControl (urinflinkter). En del ska även användas till att utveckling av AppetiteControl (behandling mot övervikt) och UriRestore.

 

Ankarinvesterare

 

  • Swedbank Robur Ny Teknik (250 MSEK)
  • Handelsbanken Fonder (200 MSEK)
  • TIN Fonder (150 MSEK)
  • Nordea Fonder (100 MSEK)
  • Skandia (100 MSEK)

Tyngre än så här blir det egentligen inte 2020 och vi hade antagligen tecknat den här oavsett hur siffrorna ser ut bara på dessa ankare. Inte nog med att det är duktiga investerare som rattar de här fonderna. Några av dem har den typen av stjärnstatus som gör att andra investerare följer efter dem och köper det de köper vilket borde göra Implantica till en lyckad investering bara det.

 

Lock up

 

Befintliga aktieägare (de som äger aktier sedan före emissionen och noteringen) och styrelse och ledning är låsta via ett sk lock-up avtal från att sälja sina aktier i 360 dagar från noteringsdagen. I princip blir detta bara viktigt för grundare och storägaren Peter Forsell som kontrollerar 87 % av rösterna i bolaget. Vi hade gärna sett en lock-up även på ankarinvesterarna men det är kanske lite onödigt då de alla är kända för att vara långsiktiga ägare.

 

Tecknar

 

Vi väljer att teckna Implantica av fyra anledningar:

  1. Intressant produktportfölj
  2. Riktigt riktigt tunga ankarinvesterare
  3. Verksamma i exakt rätt bransch
  4. Erbjudandet är fyllt till 63 %

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Pareto, Aktieinvest och Avanza ger sannolikt bäst chans till tilldelning.

 

Läs mer om Implantica

 

Börsnotering av Implantica (Nyemissioner.se)

Bolagsprestentation (video)

Prospekt  - teaser

Prospekt - långa

 

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.