26 Jan, 2024

Varför rasade SCA igår?

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Igår tog SCA ett rejält kliv neråt på börsen med ca 7% som mest. De stängde dagen på minus 3,28% vilket inte är någon större fara i dessa tider då vi fått se kurser hoppa med den här typen av siffror till vardags.

Varför rasade de då? Jo den högprofilerade blankarfirman Viceroy gick ihop med ytterligare en blankaraktör till attack och publicerade sin rapport om varför de blankat SCA. Det handlade bland annat om att SCA skulle ha bokfört skog till för mycket värden och jag tror det var något om att EU också skulle ändra kraven på svenska skogsbolag. Det låter i mina öron ganska tunnt och jag skulle inte bli förvånad om Fredrik Lundberg och Handelsbankensfären ser detta som ett tillfälle att köa sina positioner i SCA.

SCA har sedan en längre tid varit ganska hårt blankade med hela 4,6% av kapitalet. Det är inte i topp i Sverige men borde vara topp 30 i alla fall. Därför kommer kanske inte den här rapporten som en stor överraskning.

Borde det vara lagligt med den här typen av auktioner?

Frågan kring om det borde vara lagligt med att agera som Viceroy & co har dykt upp i aktieägardiskussioner och det är faktiskt berättigad för att först ta position och sen gå ut med en analys eller rapport som uppenbart är ämnad att sänka aktien är lite på gränsen. Min personliga åsikt är dock att det är lite smutsikgt men definitivt inte smutsigare än alla andra påverkansauktioner som sker där ute. Det blir mer utstuderat i de här fallen men för det företag som inte har något att dölja och som har sunda finanser är det ju bara att bevisa dem fel och vill man öka sina positioner så är det ju bara att köpa på sig mer aktier i det eventuella ras som kommer.

Billigaste sättet att köpa svensk skog

SCA är fortfarande ett av de allra billigaste sätten att köpa svensk skogsmark. De häger hissnande 2,6 miljoner hektar skogsmark. Hur mycket är det då om vi ska jämföra lite. Det är ungefär lika stort område som Belgien. På det står en förfärlig massa skog och utöver det har de verksamheten med massabruk, sågverk mm. Så att det finns substans i bolaget är det ingen tvekan om.

Men ett företag ska ju också generera pengar. Det räcker inte med en tjock balansräkning för att man ska klara sig. Och som av en händelse kom i morse en rapport från SCA där de redovisar ett omsättningstapp på 10% men ändå lyckade slå analytikernas förväntningar. Samma med resultatet. DEt minskade men de spöade ändå förväntnignarna rätt rejält. MArginalerna däremot var väl det som oroade mig att de minskade så pass mycket.Det man kan ha med sig i siffrorna är att Q4 2022 var en bra period för SVA. De var ju ett av företagen som lyfte av såväl Corona som av brist på material och problem med fraktrutter.

Höjer utdelningen

Trots ett ganska dåligt kvartal och negativt operativt kassaflöde väljer SCA att öka utdelningen och här tycker jag att Viceroy har ett case. Det kommer tuffare tider för virke och massa tror alla och ände tuffar SCA på med att dela ut pengar när de har negativt kassaflöde. 

Äger aktier

Via företaget äger jag en liten post SCA och det är en placering som  egentligen handlar om det svenska förbudet för företag att köpa skog. SCA äger skog sedan länge men de får inte köpa någon ny skog (såvida den inte redan ägs av ett annat bolag). Samma gäller för mitt bolag och därför har jag köpt SCA för i 1000 aktier i SCA blir man indirekt ägare till 3,7 hektar prima skogsmark i norra sverige. 

SCA i korthet

Antal aktier: 702 miljoner

Börsvärde: 95 miljarder SEK

Antal ägare hos Avanza: 39.000 st

Blankningsgrad: 4,6% 

 

Läs mer om skog och SCA

Europas största privata skogsägare

Investera i skog

Var äger de svenska skogsbolagen sin skog?

Rapport SCA

 

 

SCA
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.