Återbesök hos Scandbook Holdning – hög direktavkastning och stabila finanser
Den 6 september skrev jag om Scandbook Holdings, som trycker och säljer böcker. Verksamheten bedrivs genom att kunder vänder sig till bolaget för att bli samarbetspartners i produktionen av diverse skönlitteratur. ScandBook är verksamma inom allt som berör produktion och distribution av böckerna och har störst verksamhet inom Norden. Jag rekommenderar dig att först läsa nämnda inlägg, då det ger en mycket mer övergripande bild om bolaget, finansiella mål, balansräkning med mera.
I mitt inlägg skrev jag bland annat att ”Trots att antalet lästimmar per dygn tycks minska i världen, inte minst i Sverige, tycks bokmarknaden ändå stå något robust. En stor del beror på pandemin och att många tvangs sitta inne. Vissa ägnade tiden främst till att ”investera” (läs: spekulera) på börsen, andra till att spela Fortnite eller ett traditionellt sällskapsspel, medan de samtliga säkert plöjde en serie eller två på valfri strömningstjänst.
Förutom pandemin, men säkerligen en följd av den, är framväxten av – i brist på bättre ord - bokcirklar på sociala medier i allmänhet, men på Tik Tok i synnerhet en växande rörelse. Under hashtagen #BookTok har såväl gamla som nya verk givits en plats och ofta har kraften i strömningen varit så stor att de mest omtalade och lästa böckerna har kvalat in på hedersamma listor såsom Goodreads Listopia och New York Times Best Sellers List.
Tryckta böcker är vad som efterfrågas och som lärare, men också läsare av nämnda, blir jag glad. Inte bara för att jag anser att känslan med att sitta ned men en bok, kanske i kombination med en god espresso, eller en godispåse, är lika skön som avkopplande. Mobilen avstäng alternativt i flygplansläge. Inga andra störande objekt. Det är bara jag och boken. Därtill skapar läsning av tryckta källor bättre läsförståelse, men också en utveckling av fokus – två förmågor som allt fler ungdomar idag saknar. Äntligen fick vi se att Folkhälsomyndigheten tar åt sig av forskningen kring just detta och kanske kommer deras nya direktiv göra att några fler börjar läsa böcker?”
Därefter gick jag in på att bolaget kan och bör ses som ett sorts hackor och spadar till förlag och andra som önskar ha sina texter tryckta och publicerade. Det är förvisso äpplen och päron och vänligen ta min jämförelse med en viss glimt i ögat, men jag ser lite av Loomis-caset här. Scandbook verkar i en sektor som år efter år haft utmaningar och där konkurrenter/andra spelare har antingen nödgats stänga ned eller blivit uppköpta.
Även om den underliggande marknaden från och med idag inte växer nämnvärt är det min bedömning att Scandbook kommer växa mer. Dels har de skalfördelar och kan via sin storlek och sitt renommé locka till sig nya kunder som tidigare brukat någon annans tjänst och produkt, dels har bolaget finansiella muskler att nöta ut konkurrenter i ett sorts ”svälta räv”-scenario.
Tredje kvartalet
Den 31 oktober presenterade bolaget sin rapport för räkenskapsårets tredje kvartal. Omsättningen ökade 11,6 %, från 96 mkr till 107,2 mkr. Rörelseresultatet, mätt som EBIT, minskade 9,5 % för att uppgå till 7,6 mkr (8,4), motsvarande en rörelsemarginal om 7 % (8,7). Anledningen, skriver vd, Paulius Juska, till minskningen var att försäljningstillväxten var högre än väntat, vilket gjorde det svårt att ”…hålla leveranstiderna vilket medförde extra insatser med ytterligare kostnader som följd för företaget. Detta påverkade lönsamheten negativt. Det förväntas att beläggningsgraden kommer att normaliseras under det sista kvartalet.”
Den tappade lönsamheten fortsatte genomsyra raderna längre ned i resultatrapporten. Resultat efter skatt uppgick till 6,6 mkr, ned 15,3 % relativt samma period föregående år då siffran var7,8 mkr. Per aktie motsvarade det 0,97 kr (1,15).
Studeras årets hittills rapporterade nio månader är utfallet:
- Nettoomsättningen uppgick till 303,2mkr (292,3mkr)
- Resultat före av-och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 33,1 mkr (29,9mkr)
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 17,2mkr (15,3mkr)
- Resultat efter skatt uppgick till 14,0mkr (12,8mkr)
- Resultat per aktie uppgick till 2,07kr per aktie (1,89kr)
- ScandBook har en nettokassa, exklusive leasingskulder avseende nyttjanderätter på 6,5 mkr (17,8).
Under dessa nio månader uppgick kassaflödet till-15,9mkr (16,5mkr), vilket ger en kassabehållning om 39,2 mkr (42,1mkr). ”Kassaflödet har påverkats positivt av kassaflöde från den löpande verksamheten med 16,3 mkr”, skriver Juska, och fortsätter avhandla lån och amorteringar. ”Under perioden har lån-och leasingamorteringar gjorts med 10,2 mkr. Ett nytt lån har tagits upp på 8,0 mkr. Investeringar i anläggningstillgångar har påverkat kassaflödet negativt med 14,8mkr. En utdelning på 15,2mkr har skett till företagets aktieägare”.
På rullande tolv månader uppgår soliditeten till 76,1 % och relativt EBITDA är nettoskulden -0,11. Avkastning på såväl eget kapital som investeringar ligger kvar kring, för sektorn, imponerande cirka 10 %.
Såklart har marknaden noterat Scanbooks rebound de senaste åren, vilket har gjort att aktiekursen avancerat 30,53 % det senaste året och 137,5 % de senaste fem sådana. Kursen har stigit mer än den underliggande, fundamentala utvecklingen, vilket har gjort att värderingen i aktien har ökat. P/E-Snittet för de senaste tre respektive fem åren har varit 7,7 samt 7,5, vilket ska ställas mot nuvarande om P/E 8,5 baserat på rullande tolv månaders vinster.
På rullande tolv månader gör bolaget just nu en vinst per aktie om 4,03 kr. Under det fjärde kvartalet bör tillväxten relativt samma period föregående år ge en för kvartalet vinst om 2 kr. Detta ger då en total vinst per aktie om 4,07 kr. Till en kurs om 34,2 kr ger det P/E 8,4. Av det jag har läst mig till om sektorn är det varken Billigt eller Dyrt, utan mer handlar det om nyanser däremellan. Billigt på 2–3 års sikt? Ja, det tror jag. Även om tillväxten inte kommer vara så stor i denna sektor/på denna marknad tror jag att bolaget har kunskapen och resurserna för att hålla en över tid stabil lönsamhet.
Bolaget är utdelningsvänligt och för 2024 räknar jag på en utdelning kring 2,35 kr per aktie, vilket till dagens kurs ger en direktavkastning om 6,8 %. Sedan omstöpningen av bolaget skedde, vilket är strax innan 2020, har utdelningen gått från 0,8 kr per aktie till att per 2023 nå 2,25 kr per aktie. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig utdelningshöjning om cirka 29 %. Att den kommer fortsätta vara lika starkt är det lite som talar för. Dels är vinsttillväxten inte lika kraftig likt tidigare, dels har mycket av lönsamhetsresan gjorts.
Jag lockas till bolaget, men har ännu inte tagit en position. Bolaget har goda förutsättningar att bli en tacksam och pålitlig utdelare för den som söker sådant.
Det jag skriver om Scandbook Holdings skall inte ses som en rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon. När detta inlägg skrivs äger jag inte aktier i Scandbook Holdings.