20 Jun, 2023

Bad Blood – en berättelse som innehåller allt

Uppdaterad:
21 Jun, 2023

I april 2022 kom serien The Dropout till Disney+ i Sverige. Jag hade dessförinnan läst om bolaget Theranos, som är seriens essens, och dess grundare tillika vd samt agitator Elizabeth Holmes

Theranos grundades 2003. Företaget hävdade att de hade utvecklat en revolutionerande teknik för blodprovstester, vilket skulle kunna utföras med bara några droppar blod istället för traditionella blodprovsmetoder som krävde större mängder blod. Holmes blev snabbt känd som en av de mest framstående unga entreprenörerna inom teknik- och biomedicinsektorn. Lika mycket som hon såg upp till och inspirerades av Steve Jobs, lika mycket började marknads- och branschfolket att se henne som biomedicinens densamma. Liksom Jobs var Holmes passionerad, helt uppslukad av det egeninitierade kallet. Sömn, ordentlig kost med mera var sådant som sällan sattes i förrummet hos någon av dem i de respektive bolagens första skeende. 

Om du finner tid, lust och energi aptitligt kan jag rekommendera att söka runt efter artiklar från 2005 och framåt, bland annat på Wall Street Journal. Du kan även se Holmes TED-talk. Där och då, innan bluffen synliggjordes, sågs hon som vore hon guds gåva till mänskligheten. Observera även hennes mörka röst – en som hon medvetet applicerade för att låta mer… beslutsam; mer… ”manlig” och med det, framför allt på denna tid, uppnå en högre pondus samt status. Hennes egentliga röst är mycket lättare och ljusare.

Holmes och Theranos marknadsförde sin teknik som en revolutionerande inom medicinska tester och företaget erhöll stort investeringskapital och hög värdering, något som ledde till att Theranos blev en av de mest omtalade start-upbolagen i Silicon Valley. Företaget gjorde även flera partnerskap med apotekskedjor, såsom Walgreens, men även retailkedjan Safeway, och hade planer på att expandera sina tester till allmänheten.

En anekdot om Walgreens. Trots att många duktiga och insatta på bolaget varnade för att allt inte tycktes stämma i Theranos, valde ledningen att ständigt fortsätta och ”köpa” alla irrationella, ofta totalt idiotiska, förklaringar och ursäkter Holmes med kollegor kom med för alla uppskjutna deadlines, eller när en viss rapport eller dylikt inte kunde visas upp. Varför? FOMO. De var livrädda för att deras största konkurrent, CVS, skulle ta över stafettpinnen. ”Tänk om framtiden är Theranos? Tänk om de maskiner de erbjuder är den nya ”iphonen”? Tänk om vi säger ’nej’, men alla andra kedjor ’ja’. Då kommer vi ha grävt vår grav.”

2015 började allvarliga tvivel och kritik framkomma angående Theranos och deras ingenjörskonst. Det framkom att bolagets teknik inte fungerade korrekt och att de hade använt redan befintliga, av andra bolag (tyska Siemens, italienska DiaSorin m.fl.) producerade maskiner och metoder för att utföra sina blodprovstester istället för den avancerade tekniken de påstod sig ha utvecklat. En journalistisk granskning av Wall Street Journal avslöjade Theranos bedrägliga praktiker och otillförlitliga resultat.

Efter dessa avslöjanden började Theranos ställas inför rätta för bedrägeri och företagets rykte kollapsade. Holmes och företagets tidigare VD, Ramesh "Sunny" Balwani, åtalades för flera brott relaterade till bedrägeri och bedrägligt beteende. 

Så sent som 2022 blev rättsförhandlingarna klara och Holmes dömdes till 11 års fängelse. Vidare dömdes hon till att betala $452 miljoner i skadestånd till brukare av företagets maskin(er). Summan delas dock med hennes vice vd, som även var hennes pojkvän,”Sunny”.

Under tiden som bluffen var gällande skulle Holmes ha kunnat betala skadeståndet några gånger om, då hon som mest hade aktier och andra tillgångar motsvarande $4,5 miljarder. Dock försvann dessa såklart när korthuset föll samman. 

Holmes

2017, det vill säga ett par år efter att Theranos ömsom nosat på stjärnorna, ömsom fått känna hur det känns att falla från detsamma, gav sig författaren Jennifer Lynn Barnes sig an att skriva en bok om Holmes och hennes bolag. Underlag samlades in och flera intervjuer genomfördes. Summan av dessa var sedan underlaget för den bok jag i dagarna läst klart – Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup. Nämnda bok blev sedan underlaget för tidigare och ovan nämnda tv-serie The Dropout.

The Dropout

Det är en lika fascinerande som skrämmande läsning. Här finns nepotism, bolagsstyrning som skulle få Machiavelli att applådera, kontrollbehov med mera. Det som lämnas till oss utomstående att själva besluta är huruvida Holmes trodde på sin vision, eller om hon mycket tidigt insåg och visste att det var ett dött (gat)lopp. Ju längre tiden gick, desto mer och kraftigare blev lögnerna, diskrimineringen av kritiska anställda med mera. Beträffande de som var kritiska var det inte ett undantag, utan snarare en regel att vid första lilla ifrågasättande var det tack och adjö. På dagen, minuten och sekunden. 

Att Holmes lyckades beror på hennes karisma; hennes förmåga att sälja en berättelse. Gällande ”berättelsens makt” har jag tidigare skrivit om den dels för Aktiespararna, dels återkommit till den i flera blogginlägg. Vidare är den central i Erik Sprinchorns och min bok, Livet, Börsen & Allting, samt ryms den inom flera modeller i min senaste bok, Mentala Modeller.

Hon var en duktig säljare. Eller var hennes åhörare duktigt naiva sådana? Var de förblindade av sina egna spegelneuroner? Läs och döm själv. Boken kan med glädje rekommenderas.

Som avslutning på detta inlägg vill jag be dig se detta filmklipp om 3 minuter och 16 sekunder. Det är en hopklippning bestående av flera av Holmes tv-framträdanden från början till slutet. Observera allt från röststyrka/tonalitet, ögonstyrka/svaghet, hudfärg/icke-färg et cetera.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.