19 Mar, 2023

Böcker, poddavsnitt, transaktioner och snart release

Uppdaterad:
19 Mar, 2023

En helg som varit lika snabb som avkopplande, om än att det varit ett par timmars arbete med bedömning av flera uppsatser samt läsning för att kunna ge formativ återkoppling på duktiga elevers gymnasiearbeten. Bortsett från detta har en bok hunnit läsas ut och flera poddar hunnit avlyssnas. Boken som plöjts är Todd Finkles (2023) bok Warren Buffett – en bok som är blott ett par månader gammal. För den som läst mycket om Buffett tidigare är det mycket repetition, men såklart finns det vissa delar som gav nya insikter och kunskaper. Det är inte något nytt, revolutionerande verk om det Orakel jag och många andra håller för kär, men absolut värt sina timmar.

Jag har nu börjat läsa om, för vadå… fjärde(?) gången, Griffins (2015) bok Charlie Munger. Jag finner det passande i (börs)tider likt de vi just nu upplever. Ömsom konfirmationsbias, ömsom känslan att läsa om/från någon som varit med om både den ena som andra krisen världens ställts inför. Jag är en obotlig (realistiskt) optimist och både tror och investerar för att ”this too shall pass”. Frågan är som alltid: ”när?”. Och svaret? Sprid ut inköpen över tid och i bolag. Repetera månad efter månad och sannolikheten är tämligen stor för att det om ett par år kommer lysa lika klarblått i portföljen som det gör på himlen en vacker, varm julidag. 

På tal om transaktioner ökade jag i veckan i Investor, SHB samt Peab. Kommande vecka kommer jag fortsätta öka i flera av portföljens befintliga innehav. Jag finner såväl redan nämnda som Intrum och det nederländska försäkringsbolaget NN Group vara tilltalande just nu. Inte fullt ut lika attraktivt, om än mer så än för ett par veckor sedan är Kering, där jag ännu ej har byggt upp min fulla position. Som alltid är detta inte råd, utan jag investerar utifrån mig, min ekonomi, placeringshorisont et cetera. 

Nintendo

Återkommande läsare vet att jag dels gillar Nintendo, dels är investerad i dem. Jag skrev om dem så sent som för cirka en och en halv vecka sedan. Anledningen att jag nämner dem igen är att det den 16 mars släpptes ett intressant poddavsnit av podden Acquired Podcast, där bolaget och dess historia dissekeras under +3 timmar. I avsnittet som släpptes dessförinnan avhandlades ännu ett av mina innehav – LVMH. Även det avsnittet är värt sina timmar.  

Ytterligare ett podavsnitt som fick min uppmärksamhet var det senaste från den uppskattade podden P3 Dystopia. Denna gång handlade det om influencers. Avsnittet kan och bör med fördel följas upp med (eller om du tittar innan) SVT:s dokumentär Priset vi betalar om samma ämne. BBL - Brazilian Butt Lift? När kommer det till #finanstwitter? 

Det är nu, då dessa rader skriv, tre dagar kvar till min nya och ”sista” bok släpps. Jag har tidigare skrivit om den och dess process tillika innehåll. Att vara nära, personlig och i vissa fall privat är något som är tudelat och min förhoppning är att läsaren finner den personliga berättelsen, som verkar i bakgrunden genom boken, som givande. Detta skrivs med största ödmjukhet och insikt att jag är ingen; blott en dödlig bland andra dödliga. 

Boken finns nu att förköpa på b.la. Adlibris och på förlagets egen shop. Boken kommer skickas ut till alla som förbeställt/förköpt redan imorgon, måndag.

Jag ser fram emot kommande vecka. Inte bara för boken, utan också för de möjligheter som kan infinna sig. Det är sannerligen intressanta och spännande tider vi lever i. FED och räntan, banker i såväl USA som Schweiz med mera. Vem vinner och vem försvinner? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.