EFN och På Spåret
Imorgon, lördag, har dagen kommit för Börsveckans sista nummer. Digitalt släpps tidningen alltid kring 09:00 på lördagsmorgonen och den fysiska versionen anländer till de lika fysiska brevlådorna när Postnord ”känner för det”. Om nämnda ”känner för det” brukar ankomstdagen vara måndagen alternativt tisdagen.
Det blev mycket liv på sociala medier när Avanza under sensommaren lät meddela att Placera Media skulle läggas ned. Sedan dess har vi fått se hur flera av dess skribenter har landat nya jobb, såsom att Ellinor Beckett, Martin Blomgren och Daniel McPhee går till EFN. Jag var en av de som beklagade mig över att Börsveckan, men också Placera Media, läggs ned och skickade följaktligen ett mail till Avanzas vd där jag yttrade min besvikelse. Inte för att jag tror mig vara ”någon”, utan enbart i form av trogen läsare – en som uppskattar analyserna, krönikorna et cetera.
Har du läst, eller prenumererat, på Börsveckan tycker jag att du kan skriva ett ”tack” till dess redaktion, om inte för att visa för dem att de dels har blivit lästa, dels att de har bidragit med lite, mitt emellan eller till och med mycket för dig eller någon i din närhet. Sällan tenderar vi att skicka när allt är bra, utan mer är regeln att det först är när helvetet brakar löst och att man mot förmodan ej är nöjd som ett mail skickas.
Under hösten och vintern är fredagar för många detsamma som fredagsmys, inte sällan med Taco, kombinerat med SVT:S På Spåret. Jag uppskattar själv programmet, även om jag inte sitter klistrad varje fredag. Förra veckan slog det mig hur roligt – nördigt, ja, likväl roligt – det vore om EFN kunde få till ett På Spåret, men med ekonomi- och börstema. Tävlande kan vara allt från fondförvaltare via analytiker till ”makroexpeter” eller dylikt. I och med att det inte finns hur många som helst av nämnda som kan eller vill ställa upp, kanske det skulle vara varannan eller var tredje fredag? Inte heller behöver det vara klockan 20:00, utan det kan lika gärna vara kl 12:00 eller 15:00.
När idén slog mig kom jag genast att tänka på ett resmål, som skulle kunna se ut såhär.
10 poäng
”Vi lämnar staden där till och med Pythia får sig en match och beger oss nordväst där bokhandlare och kaffebutiker trängs.”
8 poäng
”Dit vi är på väg grundades butiken där du inte får poäng för dina köp, utan istället betalar för att för att vara kund. Att den grundades här kanske inte är så konstigt i och med att staden är känd för sin ’bondens marknad’”.
6 poäng
Någon dresscode tycks inte krävas dit vi är på väg, utan hit får du komma som du är. Skulle du inte vilja komma med tåg fungerar även flyg, då staden torde ses som ett sorts mecka för dessa.”
4 poäng
”Tillåter vi oss att bredda stadens areal åt alla håll i en vidgande cirkel á 360 grader torde vi också kunna se huvudkvarteren för bolaget där milleniumversionen blev lika hatad som den som gav bra erfarenhet.”
Och så vidare.
När vi anlänt till vår slutdestination blir det, som i originalet, frågor om platsen i dess allmänhet, men om dess främsta bolag, dess grundare med mera i synnerhet.
Och så vidare och så vidare. Tyvärr kan jag ju inte skapa en video med själva tågfärden, men jag kan ge som ledtråd att vi inte är i Norden, eller heller på kontinenten. Klarar du av att besvara den lika krävande som underhållande frågan; ”vart är vi på väg?”.