3 May, 2023

Ett kvalitetsbolag som blivit lite billigare?

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

Ett bolag som jag har på min bevakningslista är Illinois Tool Works (ITW), som igår, tisdagen den 2 maj, släppte sin första kvartalsrapport för räkenskapsåret 2023. Bolaget kan bäst beskrivas som ett tillverkningsbolag och det tillverkar ett flertal olika industriella produkter och utrustningar, inkluderat OEM- produkter, kontroll- och mätningsprodukter, elektroniklösningar, samt diverse stålkomponenter och speciallösningar. Grundat 1912 betyder att de har överlevt såväl den stora depressionen som olje-, finans- och pandemikriser.

Rent logiskt torde ett bolag likt detta ta stor skada i de makroekonomiska tider som råder, vilket till viss del också visade sig stämma i gårdagens rapport. Emellertid var rapporten inte Svag, utan mer var den svag relativt de förväntningar som förelåg. 

Omsättningen ökade med 2 procent, varav fem procent på organisk basis och resten via förvärv. Rörelseintäkterna steg med 9 procent till en marginal om 24,2 procent. I Sverige har vi fått se hur flera bolags marginaler tagit stryk, men för ITW ökade den med 0,4 procentenheter, från tidigare 23,8 procent. Vinsten per aktie ökade med 10 procent och bolaget höjde även sin egen, tidigare kommunicerade, prognos med ”… raising full year GAAP EPS guidance by $0.05 to a range of $9.45 to $9.85 per share.”

Förutom vinster är kassaflöde viktigt, både för verksamheten och för utdelningarna. Under perioden första januari till och med sista mars 2023 ökade det operativa samt fria kassaflödet, relativt Q1 2022, med 125 respektive 147 procent. Dåligt? I beg to differ.

Jag sitter just nu med mycket bedömning, inte minst i och med alla nationella prov som mina duktiga elever skriver, och vill således inte ta allt för mycket tid till detta blogginlägg. Jag vill dock tipsa om Sure Dividends analys från januari tidigare i år för att få mer information om hur bolaget historiskt i allmänhet har presterat, men under finanskrisen 2008–2009 i synnerhet. 

Studerar jag bolagets finanser och nyckeltal på tacksamma Börsdata ges det än mer svart på vitt varför bolaget är att betrakta som ett kvalitetsbolag, om än att utvecklingen på det egna kapitlet lämnar lite att önska. Som framkommer i nedan tabell har man över lång tid visat sig vara lika dynamiska som starka, lika pålitliga som betrodda. Siffror som presenteras är den årliga snittillväxten.

 3 år5 år7 år10 år
Omsättning5,7 %4,3 %5,1 %3 %
Vinst8 %14,9 %9,6 %6,3 %
Eget kapital2,2 %-5,6 %-4,9 %-7,8 %
Utdelning6,9 %12,1 %13,6 %13,1 %

Anledningen till att det egna kapitalet tagit stryk är att bolaget ökat sina lån i syfte att förvärva. I långa loppet är detta bra givet att assimileringsprocessen går bra och att ITW netto blir lite starkare, bättre och därmed mer lönsamt. Skulden är just nu på höga nivåer – 47 procent, men ställd mot EBITA är den ”bara” 1,7. Det tioåriga snittet för sistnämnda är 1,5, så alltså rör det sig inte om någon astronomisk ökning.

Beträffande aktieägarvänlighet i form av utdelningar och aktieåterköp är utdelningsandelen cirka 51,6 % och relativt kassaflödet är densamma 80 %. Det är inte alarmerande högt, men ej heller lågt. Gällande återköp av den egna aktien har man kontinuerligt så gjort och under det senaste kvartalet återköpte man aktier till en summa motsvarande 375 miljoner USD. För tio år sedan, det vill säga 2013, fanns 446 miljoner aktier på den öppna marknaden. Idag finns strax under 310 miljoner. Minskningen är inget annat än ”vacker”.

När detta inlägg skrivs äger jag inte aktier i bolaget, men jag är inte främmande för att ta in dem. Jag vill dock först ge mig tid att läsa vidare samt ge mig själv (minst) ett dygn att verkligen landa i ett beslut. Trots gårdagens fall är värderingen om P/E 23,7 samt EV/EBIT 21, inte superlåg, men som ofta (alltid?) kostar kvalitet. 

Äger du ITW? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.