Honungsfällan
Sommartider och därmed semester är för mig ekvivalent med extra mycket bokläsning. Jag läser gärna brett och ger mig an såväl skön- som facklitteratur och finner en njutning i båda formaten. Vissa tenderar att baktala skönlitteratur, medan jag vill lyfta fram dess positiva egenskaper. Inte bara ger skönlitteratur en möjlighet till eskapism, utan det ökar även den empatiska förmågan. Därtill stimulerar det språkutveckling, men också självreflektion och självförståelse. Viktigt är också att det verkar stressreducerande.
Av de tre skönlitterära böcker jag hittills har läst under min semester utmärker sig Agri Ismails (2024) Hyper, som är en välskriven bok om en familjs sönderfall med finanskrisen 2007–2009 som en sorts fond. Du kan bland annat läsa en recension av boken på Dagens Nyheter samt Expressen.
En annan skönlitterär bok, som jag läste i vintras och som jag också vill lyfta fram, är Babel: om våldets nödvändighet – den hemliga historien om Oxfordöversättarnas revolution (Kuang, 2024). Boken blev tilldelad British Book Award för årets roman, Nebulapriset för bästa roman och Alex Award av American Library Association.
Den bok jag i detta inlägg vill lyfta fram är Lars Berge och Axel Gordh Humlesjös (2024) Honungsfällan: historien om Swedbank, Ryssland och världens stördta penningtvättsskandal. Kanske har du dels läst Forsbergs (2020) Swedbank: penningtvätten och lögnerna och/eller sett Uppdrag Gransknings Swedbank och penningtvätten från 2020? Båda dessa är bra och väl värda sin tid. De är dock inte essentiella att ha läst/sett för att ge sig an Honungsfällan.
Jag ska inte förta den intressanta, välskrivna och ”rappa” läsning som Honungsfällan inbjuder till, för den står mer än väl på egna ben. Författarna är mycket pedagogiska och för ständigt skildringen framåt. Där tidshopp såväl bakåt som framåt i tid görs blir det aldrig för spretigt eller upplevs som mindre passande – tvärtom. Det märks att de har lagt ned mycket tid på formatet, språket och den underliggande ”röda tråden”.
Förutom lite uppehåll som ägnades till sociala aktiviteter blev det sträckläsning. Därtill blev det många hundöron med innehåll/passager jag ville återgå till när jag satt vid datorn. Ett exempel är Birgitte Bonnesens utlåtande att allt ”vi sa var sant”. Ett annat hur väl hon arbetat under sina 30 år i banken.
Jag vet inte ifall ”stolt” (som hon säger i ovan intervju) är begreppet som bedöms passande för en person som innan hon var koncernchef var ansvarig för den baltiska verksamheten och ständigt nära koncernledningen såväl under Jan Lidén som Michael Wolf och ordföranden som Lars Idermark samt Ander Sundström. Kanske har hon efter alla dessa år kommit att tro på sin egen alternativa fakta-värld? Jag vet att det finns de som hävdar att hennes version tillika perspektiv är mer rätt än det som media och Berge och Humlesjö (2024) presenterar, men efter att ha läst boken tycker jag att bevisen och pusselbitarna som läggs på plats är tämligen tydliga – hennes roll i samt ansvar för debaclet är påtaglig.
Vad författarna även lyckas bra med är att väva in Magnitskijfallet och därefter densamma lag. Även här blir det bra och tydligt presenterat, men kanske är jag något förblindad av att tidigare ha läst Bill Browders böcker. Oavsett är kopplingen och inspelen lika passande som träffsäkra.
Jag vill varmt rekommendera boken, för den är inte bara intressant för oss som investerar i värdepapper, utan även för alla som på ett eller ett annat sätt har ett intresse om internationella relationer och affärer.
”Swedbanks bokslut för 2023 redovisade en vinst på 44 miljarder kronor, varav 17 miljarder ska delas ut till bankens aktieägare. Då har ändå banken tagit höjd för eventuella sanktionsavgifter från amerikanska myndigheter för brott mot penningtvättregler. Tre parallella utredningar pågår i skrivande stund i USA. En är på justitiedepartementet, DOJ, en på amerikanska finansinspektionen, SEC, och en på New York State Department of Financial Services, DFS. Analytiker i branschen räknar med böter motsvarande ett värde på mellan cirka 10 och 30 miljarder kronor.” (Berge & Humlesjö, 2024 s 407).