4 Sep, 2020

Med stort ansvar kommer stor makt - investera!

Till tonerna av Metallicas senaste album med San Francisco Orchestra sitter jag och reflekterar, likt så ofta är fallet. Vi som investerar har flera gånger fått se bilden och läst citatet om att det ”… idag sitter en man i skuggan av ett träd, för denna var klok nog att så och vattna dess frö för längesedan”.

Detta tankesätt kan – och ska – appliceras på mer än bara det ekonomiska planet. Har du sått ditt träd gällande förvärvande av kunskap? Av att skapa möjlighet att uppleva nöje, eskapism et cetera?

Jag älskar att lära mig och att utvecklas. Jag älskar känslan av att känna hur ansträngning leder till resultat; hur insats leder till avkastning. Att läsa, memorera, lära sig och införliva gör att kunskap lagras och denna ligger sedan till grund för en annan/ny sådan, vilket således betyder att kunskap ackumuleras.

Att läsa, se TED Talks, videor på Youtube, lyssna på poddar… allt detta ger kunskap och genom att variera tränar du olika sinnen. Således tränar du hjärnan att ständigt vara observant; ständigt beredd att se, lyssna, känna och av detta lära.

Det går inte fort och det kräver sin insats. Det kräver att du bereder samt tar dig tid och sedan exekverar. Det handlar om bestämdhet, övertygelse, ihärdighet och vilja. Har du dessa kommer du att lyckas. Om det är jag hundra procent övertygad.

Många säger ofta att de ”… inte har tid”. Jag förstår att det är en semantisk lek, men…  alla har tid. Det handlar om prioritet och de som säger att de inte har tid säger egentligen att ”jag vill, men just nu vill jag annat än mer och således prioriteras detta”. Följaktligen är det viktigt att verkligen veta vad du vill och satsa på det. Är du en av dem som säger ”åhh… jag önskar att även jag kunna läsa femtioelva böcker i veckan” eller ”åh… jag vill också lära mig ett nytt språk” är mina frågor följande: 1) vill du detta och 2) hur mycket vill du detta (relativt annat i ditt liv)?

Om jag valde att spela Fortnite från 16:30-22:30 skulle inte jag heller hinna med att läsa, lyssna på poddar och så vidare. Jag skulle nog tillhöra dem som sade sig vilja just detta, men det är (ju!) skillnad på att vilja och att verkligen vilja (med följden att exekvera). Eller med andra ord; many are good at talking, but not quite so good with walk the talk.”

Människan – du och jag – har också en benägenhet att alltid gå ”all in”. Är det gymmet är det årskort, beställa hem de dyraste, vilket inte alltid är de bästa, kläderna tillika redskapen et cetera och inte sällan hinner vi inte undvika ”väggen” efter ett fåtal trämningspass, för att därefter återgå till Netflix och tankar/drömmar om att ”det nog vore bra att träna, men…”.

Samma är det med läsning, lära sig ett nytt språk och så vidare. Börja försiktigt. Känn dig för att utgå från vilja och motivation. Ladda ned Dolingo, läs bara ett kapitel i en bok per dag, lyssna på 20min podd/dag. Känn dig för och var då ärlig med och mot dig själv.

Hur kan du, idag, investera i dig själv som inte bara får dig att må bra här och nu, utan även för resten av ditt liv? Jag har tidigare skrivit om hur Spindelmannens mantra, om än med en annan ordföljd, är så passande; With great responsibility comes great powers.

Det som tar ansvar kommer att få mycket kraftiga ”krafter”. Den som tar ansvar för sin ekonomi kommer att ha mycket starkare ”krafter” än den som i framtiden gråter ut över fattigpensionen i valfri aftonblaska. Den som tar ansvar för sin hälsa kommer att ha det mycket bättre än den som framtiden klagar på att den aldrig får den vård som den har rätt till (och som dessutom är ”dyr”). Den som tar ansvar för att skaffa sig kunskap kommer att bli erbjuden de jobb och tjänster som andra antingen bara sådär förväntar sig och därefter iklär sig offerkoftan när så ej blir fallet.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.