18 Nov, 2023

Mer uppdateringar om Nintendo

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Några av de inlägg som tycks uppskattas mer än andra är de som berör Nintendo. Jag vet inte om det beror på att det är flera, likt mig själv, som är investerade i bolaget, eller äger det via en fond, såsom World Tech by TIN. Det kan också vara som så att många har en relation till bolaget och dess produkter och helt enkelt gillar att följa hur nämnda går samt spås utvecklas. Utan att ha några som helst underlag tror jag att flera av de som läser denna utpost till blogg är mer nära 40 år än 30 år. Således finns en stor sannolikhet att du/de/ni växte upp med såväl NES som SNES samt N64 – konsoler som skänker mig härliga minnen.

I veckan har bolaget kommunicerat att Super Mario Bros.-filmen kommer rullas ut på flera olika streamningtjänster. Att det inte är en och samma beror på olika avtal. I Sverige ser det ut som att det inte blir Netflix, utan istället tycks det bli Sky Showtime. Detta då de har första tjing på biofilmer från dels Paramount, dels Universal*. 

Uppdateringar om nintendo

Jag bedömer detta som riktigt bra. När filmen gick upp på bio hade Nintendo turen(?) att inte slåss med en annan stor titel, likt i fallet Barbenhiemer. Ja, jag vet att både producerades av Universal och att det fanns en PR- tanke bakom de samtidiga släppen, men trots hajpen tror jag det var flera besökare som bara valde att se en av de två titlarna. 

Givet att Super Mario Bros.-filmen setts av fler än 170 miljoner människor är sannolikheten stor att flera, tidigare ej Nintendofrälsta, fått ett sug tillika behov av mer produkter/spel/tjänster från Nintendo, medan de redan frälsta kanske fått ett ytterligare upplevt behov/önskan/”jag vill ha/spela”. Oavsett är fakta att försäljningen har ökat sedan filmen och per bolagets halvårsrapport vara den högsta sedan Switchkonsolen släpptes

Innan sommaren betyder innan semestern – en tid då fler har tid och möjlighet att spela – tid och möjlighet att testa nya spel et cetera. Således bedömer jag filmsläppet som strategiskt mycket bra och detsamma nu när filmen kommer på streamingtjänster till julen. Det är ju inte som så att det kan leda till ett ökat behov/önskan efter inslagna Nintendoprodukter under granen…

Vidare släpptes igår, fredagen den 17 november, Super Mario RPG, som är en remake av samma spel från 1996. Då släpptes dock inte spelet i Europa, medan det igår släpptes på global nivå. Recensioner från spelare bör komma in under de närmaste timmarna, men dagen innan (16/11) släppet lättades munkavlen från yrkeskritikernas munnar och på OpenCritic har spelet just nu 84 %, medan det på Metacritic har 83 %. För att vara en remake är detta mycket bra. 

Uppdateringar Nintendo

Jag förväntar mig inga astronomiska försäljningssiffror för titlen då det dels rör sig om en remake, dels att JRPG är en genre som många i väst inte finner lika rolig som befolkningen i Asien i allmänhet, men Japan i synnerhet. Emellertid kan det bli ett insteg för de som trots allt finner genren tilltalande. Själv uppskattar jag genren, om än att jag inte ser mig som någon hard core-spelare. Det senaste JRPG-spelet jag spelade var Octopath Traveler och just nu grunnar jag på om jag ska köpa uppföljaren – Octopath Traveller II (finns på Black week-REA), eller Star Ocean: The Second Story R. Lust och kapital finns, men det finns så mycket annat som lockar än mer och givet detta blir tiden knapp. 

Oavsett JRPG eller inte betyder ett Super Mario-spel att flera kommer att se, testa och kanske köpa det. Flera kommer också upptäcka andra spel i serien, eller andra spel som finns på någon av alla Nintendos konsoler. Merförsäljning av såväl konsoler som spel, kläder, väskor med mera. Successivt sugs konsumenten in i koncernens ekosystem. 

Nintendo uppdateringar

Det har länge spekulerats om när Nintendos nya konsol kommer att släppas. Mer eller mindre alla verkar övertygade om att det kommer att ske under bolagets H2 2024/2025, vilket betyder perioden oktober 2024 till och med mars 2025, då rörelsen har ett brutet räkenskapsår. Ett konsolsläpp lagom till julen samt ett remakes av nyligen släppta Zelda: Tears of the Kingdom, Super Mario Bros. Wonders med flera, för att inte glömma ett helt nytt Mario Kart som releasetitel, bedöms inte som osannolikt, snarare högst troligt. Addera till detta att en film om Zelda är under utveckling och att liknande lär komma. Det är ju inte som så att det råder brist på karaktärer givet den portfölj med IP:n som Nintendo äger. Kirkby, Pikmin, Donkey Kong är bara några få av flera. Fler filmer, men även serier lär komma under de kommande åren.

Nintendo gör mycket rätt och jag är mycket tillfreds med exekveringen det senaste året. Jag bedömer att bolagets ljusaste stunder ännu inte har skett, utan att framtiden kommer leda till än fler framgångar och med det, nya ATH:s för aktien. Det just nu största hindret för detta är ledningen. Likt den japanska seden gör gällande skall alltid risker och befintliga nedsidor tas i beaktande X femtioelva och min upplevelse är att de ofta får för mycket plats vid beslut. Absolut undviks stora missar och snedsteg, men kanske skulle bolaget gynnas av lite mer ”cowboyanda” á västvärlden? Emellertid kan ett felsteg från ledningen vara detsamma som flera års förlorat förtroende. Ett ”felsläpp” av ett nytt Zelda eller Super Mario kan bli förödande, i alla fall på medellång sikt. Således är jag ändå mer nöjd än dess antonym med den återhållsamhet bolaget uppvisar.

Bland Super Mariouniversumet är nästa spel på tur Princess Peach: Showtime!, som släpps i mars 2024. Om nämnda spel skrev jag i mitt senaste inlägg: ” Just Princess Peach: Showtime! Bedömer jag som viktigt, då det för första gången sätter kvinnan/prinsessans i centrum. I och med den ökande medvetenheten om tidigare och än kvarvarande könsdiskrimineringar är detta spel lika viktigt som väl passande och kan mycket väl göra att än fler tjejer/kvinnor upptäcker och fattar tycke för Mariofamiljen.”

Jag är fortsatt aktieägare i Nintendo och köper det aktieslag som finns att handla på Frankfurtbörsen Jag köper via telefonorder hos Avanza och minsta courtage är 200 kr. Utöver detta tillkommer en växlingsavgift. Detta inlägg skall inte ses som någon rådgivning. Viktigt är att du alltid utgår från din ekonomi, strategi samt placeringshorisont.

*Jag såg vid författande av detta inlägg att Sky Showtime har en kampanj just nu. Erbjudandet gör gällande 45 kr i månaden de första tre sådana. Detta är ej en reklamlänk eller sådan skit.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.