10 Nov, 2023

Nintendo H1 2023/2024

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Nintendo rapporterade sitt Q2 och därmed H1 den 7 november, där det gjordes synligt att försäljningen samt vinsten var bättre än förväntat. Starka bidragande faktorer till detta var dels Zelda: Tears of the Kingdom, dels Super Mario Bros.-filmen. Vidare är det smått surrealistiskt att Mario Kart 8 Deluxe således i 3,2 miljoner exemplar under Q2 – ett spel som kom i samband med lanseringen av Switchkonsolen mars 2017. Totalt har 57,1 miljoner exemplar av spelet sålts och är per sista september Nintendokoncernens näst mest sålda spel någonsin. Etta med 82,9 miljoner sålda exemplar är Wii Sports, som kom till släppet av konsolen Wii år 2006.

Studeras de hårda, faktiska och mer övergripande data från halvårsrapporten framkommer:

  • Intäkter: 334,9 miljarder japanska yen (2,2 miljarder USD) mot förväntade 317,3 miljarder yen.
  • Nettovinst: 90,3 miljarder yen mot förväntat 75,7 miljarder yen
  • Nintendos intäkter sjönk med 4 % på årsbasis och dess vinst sjönk med 19 %.
  • Utdelningen revideras upp från 147 yen till 181 yen per aktie.

För sexmånadersperioden april till september rapporterade Nintendo en ökning om 21,2 % av intäkterna, från tidigare 656,9 miljarder yen till 796,2 miljarder yen, medan nettovinsten steg med 17,7 % och uppgick till 271,2 miljarder yen (230,4). I ett uttalande i samband med rapportsläppet sade bolagsföreträdare att "försäljningen under det första halvåret av räkenskapsåret var den största sedan lanseringen av Nintendo Switch." Stora bidragande faktorer till detta var framför allt ovan nämnda Super Mariofilm samt Zeldaspel. Förstnämnda bidrog extra mycket till digital försäljning på framför allt mobil.

Nintendo H1 2023/2024

Med detta i ryggen höjer Nintendo sina helårsprognoser och förväntar sig att nettoomsättningen för räkenskapsåret, som slutar i mars 2024, kommer att vara 1,58 biljoner yen. Detta är en höjning från tidigare prognos som låg på 1,45 biljoner. Bolaget kommunicerade även att nettovinsten kommer att bli cirka 420 miljarder yen, upp från tidigare prognostiserade 340 miljarder yen. Detta ,men även många andra positiva rader i rapporten, ledde till att aktien steg med +6 % på rapportdagen och därmed nådde årshögsta och med blott en 2 yen från sin absoluta ATH.  Beträffande ATH nåddes det redan dagen efter.

Nintendo rapportkommentar

De senaste två åren har analytiker varit bekymrade för att Switchkonsolen sjunger sin absolut sista vers. Många har uppmanat företaget att släppa en ny konsol, vilket jag tidigare kommunicerat om. Just kring dessa rykten kan denna You Tube-kanal rekommenderas, men också det vitala forum som råder på svenska FZ.se – observera dock att det enbart rör sig om rykten. Oavsett Switchkonsolens död eller fortsatta andetag understryker Nintendos resultat hur dess igenkännbara karaktärer – IP:n -  kan fortsätta att driva försäljningen av Switch. Nästa fredag, den 17/11, kommer Super Mario RPG och därefter, i mars 2024, kommer Princess Peach: Showtime!Detta är bara några av flera spel som beräknas vara kassakor framgent.

Just Princess Peach: Showtime! Bedömer jag som viktigt, då det för första gången sätter kvinnan/prinsessans i centrum. I och med den ökande medvetenheten om tidigare och än kvarvarande könsdiskrimineringar är detta spel lika viktigt som väl passande och kan mycket väl göra att än fler tjejer/kvinnor upptäcker och fattar tycke för Mariofamiljen. 

Den japanska speljätten sa att den sålde 6,84 miljoner Switch-konsoler under perioden april till och med sista september, en ökning med 2,4 % jämfört med föregående år. Av dessa var 4,69 miljoner Switch OLED. Vidare behåller bolaget sin prognos för försäljningen av 15 miljoner Switchkonsoler under innevarande räkenskapsår. Observera ännu en gång att det rör sig om en konsol som släpptes i mars 2017. Totalt har nu 132,46 miljoner Switchkonsoler sålts, vilket gör konsolen till den näst mest sålda av det bibliotek Nintendo skapat sig. Blott Nintendo DS slår Switchkonsolen med sina 154,02 sålda exemplar. 

rapportkommentar nintento

Nintendo har sålt 19,5 miljoner enheter av spelet The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom under de första sex månaderna av räkenskapsåret, vilket är imponerande. Mest vitalt nu är dock Super Mario Wonder, som bara på två veckor såldes i 4,3 miljoner exemplar. Det är det snabbast säljande Super Mario-spelet någonsin och detta bedöms som logiskt givet de recensioner som finns på Metacritic och OpenCritic.

Hur och varför? Dels är Super Mario ett gammalt och av många känt tillika uppskattat IP, dels är Nintendos anställda exemplariskt duktiga på att hitta nya introduktionsvägar för gamla och nya spelare. En film baserad på tidigare Super Mario-spel/dess universum skapar ett behov av ”jag vill ha mer”. Detta realiseras via såväl merchandise, som mobilspel till Switch och alla Super Mariospel i dess olika former. Detta är något jag tidigare avhandlat – breddningen av ekosystemet. 

kvartalrapport nintendo

Dagen efter rapporten utannonserade bolaget att de kommer producera en ny film, men istället för Super Marios universum kommer denna vara inom Zeldas dito. Vidare kommer denna film vara live-action, det vill säga filmad med verkliga skådespelare istället för enkom animationer. Jag tror att detta bara är början. Framgent kommer såväl fristående uppföljare till Zelda- och Mariofilmerna komma, men också för andra IP:n såsom Animal Crossing, Pikmin et cetera. Dessutom är det sannolikt att även serier kommer börja produceras. Emellertid kommer det ske över en längre tid, då Nintendo ofta tänker först och agerar sedan, istället för vice versa. Sagt med andra ord är de den japanska kulturen konkretiserad med att alltid vara försiktiga och noggranna. 

Filmer, fler temaparker, en ökad online-shop/handel, merchandise, mobilspel, ägandet av legendariska IP:n, extremt stabila finanser et cetera talar för att koncernen kommer fortsätta utvecklas till alla delägares uppskattning. 

nintendo kvartalrapport

Mer fakta står att läsa i rapporten, såsom att den digitala affären växer med tvåsiffriga procentuella tal (dock lite extra skjuts av gynnsamma valutaförhållanden). Detta är mer av ett axplock av de godbitar jag hittade och för alla som är intresserade av Nintendo hänvisas till bolagets ir-sida

Jag är fortsatt aktieägare i Nintendo och köper det aktieslag som finns att handla på Frankfurtbörsen Jag köper via telefonorder hos Avanza och minsta courtage är 200 kr. Utöver detta tillkommer en växlingsavgift. Detta inlägg skall inte ses som någon rådgivning. Viktigt är att du alltid utgår från din ekonomi, strategi samt placeringshorisont.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.