Nintendo: Take This. It’s dangerous outside
Som lärare är perioden maj och juni mer hektisk och krävande än andra, om än att dessa inte är att betrakta som ”a walk in the park”. Således kan det bli färre inlägg framgent. Jag älskar att skriva och finner blogg- och artikelskrivandet som en sorts meditation, men det tar också sin beskärda tid samt energi. Den gyllene medelvägen – det gyllene snittet aka. ”balans” – är det som alltid är det svåra att finna. Med det sagt: ”Take this. It's dangerous to go alone.”
För cirka en vecka sedan, den 12 maj 2023, släpptes det efterlängtade och inte så lite hajpade spelet Zelda: Tears of the Kingdom. Spelet är en uppföljare till tidigare, från 2016, Zelda: Breath of the Wild. Jag har nämnt detta spel i mina tidigare inlägg (dels 10 mars 2023, dels 16 april 2023) om Nintendo och hur det sålt i mer än 29,8 miljoner exemplar. Det höga antalet till trots räcker inte det för en pallplats, utan då krävs minst 31,09 miljoner sålda exemplar, vilket är vad Super Smash Bros har sålt. Beträffande silver- och även guldmedalj ges förstnämnda till Animal Crossing: New Horizons med 42,21 miljoner sålda exemplar och sistnämnda till Mario Kart 8 Deluxe med 53,79 miljoner med sina sålda exemplar.
Det dröjde inte länge innan Zelda: Tears of the Kingdom sålde slut. Redan samma dag/natt skrev Hard Drive att spelet sålts slut, men att nya såväl fysiska som digitala(!) kopior snart skulle finnas tillgängliga. ”Thank you so much to everyone who purchased the game so far! We are working around the clock to upload more copies of the game onto the Nintendo store. Should just take a few more days now”, skrev Shuntaro Furukawa, president på Nintendo.
Under natten till Kristi Himmelsfärd kommunicerade fler och nya glädjande nyheter för fans av Nintendo i allmänhet, men Zeldaserien i synnerhet (se nedan bild) – 10 miljoner sålda exemplar i Amerika på blott tre dagar. Vidare framkommer att de många sålda exemplaren gör spelet till den snabbast sålda titeln i franchisehistorien.
Den tidiga försäljningsmilstolpen gör också Zelda: Tears of the Kingdom till det snabbast säljande Switchspelet någonsin i Amerika och det snabbast säljande Nintendospelet på något system som släppts i regionen. Nintendo avslöjar också att Zelda-serien totalt sett har sålt 130 miljoner enheter i mars i år. Detta innan Tears of the Kingdoms tio miljoner sålda exemplar adderas.
Som aktieägare, men även fan av Nintendo i allmänhet, men Zeldaserien i synnerhet är detta glädjande nyheter och jag gläds med alla spelare som berättar hur bra de finner spelet vara; det ger dem en efterfrågad och uppskattad eskapism. Beträffande recensioner kunde jag/vi redan den 11 maj, det vill säga dagen innan den officiella releasen, se hur kritiker från IGN, Gamespot med flera spelat och lämnat sina omdömen tillika recensioner. Sedan dess har allt fler sådana från både kritiker och avarage Joe’s kommit in och genomsnittsbetyget ligger hos Metacritic på 96/100, medan det på Opencritic ligger på 97/100. Svenska FZ.se, tidigare utgivare av den fysiska (och av mig i unga dagar uppskattade) PC Gamer ger spelet 5/5.
Det är positiva nyheter och sätts dessa i relation till hur väl den nyligen släppta Super Mariofilmen gått (över $1,2 miljarder inspelade dollares, vilket just nu placerar den på plats 23 av de mest inkomostbringade biofilmerna) stärker det min tes kring Nintendos starka IP:n, dess fokus på att bland annat ”disneyfiera” sig själva med filmer, serier, temaparker samt på att ständigt tänka långsiktigt och aldrig, aldrig!(), tumma på kvaliteten; ty den japanska kulturen sitter i väggarna.
”The ending balance of “Cash and cash equivalents” (collectively, “Cash”) as of March 31, 2023 was 1,194.5 billion yen, with an increase of 171.8 billion yen during the fiscal year. During the prior fiscal year, there was an increase of 90.6 billion yen.” (Utdrag från årsrapporten)
Beträffande kvalitet och att alltid först se till den befintliga nedsidan än den potentiella uppsidan gör Nintendo skäl för sitt namn. Som kan läsas i den nyligen släppta årsrapporten (bolaget har brutet räkenskapsår) framkommer bland annat att kassan är större än någonsin samt att kassaflödena tickar in. Förvisso går filmen och Zelda bra, vilket även gäller temaparkerna, men faktum kvarstå att Switch ännu är den viktigaste delen i hela bygget. Givet att den spelar på sista versen väljer man, vilket är en tradition… …, att göra svaga och försiktiga guidningar framgent.
Jag håller hårt i mina aktier och ser fram emot kommande år. Inget, förutom att aktiens kursnedgång till viss del tagits igen, har ändrats sedan mitt senaste inlägg och de två sista styckena: ”Aktien har ej handlats upp det senaste året, utan är ner med cirka 22 procent de senaste trehundrasexiofem dagarna. Dels finns en Japanrabatt, dels är det många ”om och men” med allt från att de nya temaparkerna via filmen går bra till att en ny konsol utannonseras. Fram till dess tror jag aktien kommer ha ett tyngdtäcke över sig. Emellertid investerar jag i bolag(et) och vad aktien gör på en relativt kort tid är för mig irrelevant (så länge inget fundamentalt ändras).
Jag äger aktier i bolaget och ämnar ej göra mig av med mitt innehav. Skulle kursen fortsätta ned är jag inställd på att öka, givet att inget fundamentalt ändras.
Jag köper aktien via telefonorder hos Avanza. Minsta courtage är 200 kronor och det tillkommer en växlingsavgift. Ja, du kan ha (Frankfurt)noteringen på en KF. Beträffande huvudnoteringen i Japan är en vanlig depå att föredra – viktigt där är också att minsta courtage är 750 kronor.”