16 Apr, 2023

Nintendo – rekord. Nytt Zelda & ny konsol?

Uppdaterad:
16 Apr, 2023

Jag vill börja med att berätta hur glad, ödmjuk och… rörd av alla de meddelanden, mail et cetera jag fått från dig/er som läst min senaste bok. Jag är också glad över att se de fåtalen hittills utkomna recensionerna. Jag är… ja, lika ordlös som rörd; lika glad som oförmögen att ta åt mig. Således – tack! Tillsammans inte bara kan, utan ska vi fortsätta göra bloggosfären och finanstwitter till en plats med givande och delande och inte dess antonymer. 

Nintendo… hur många gånger har jag inte skrivit om bolaget? Oroa dig icke, ty frågan var retorisk och jag kommer ej avkräva dig något svar. Senast jag skrev om det japanska undret till bolag var den 10 mars, vilket är relativt nyligen. Jag lyfte där fram flera av de faktorer jag bedömer vara bolagets både nuvarande och kommande intäktsben, varav temaparker och filmer är de som kommer växa mest kommande år. Förutom temaparker och filmer (tänk även tv-serier) fortsätter bolaget sälja allt från spel via merchandise till prenumerationstjänster. Som hos Disney stavas bolagets starkaste vapen ”IP” och bortsett från nyss nämnda Musse, Kalle och Långben, måste Nintendo vara det bolag som har flest IP:n som ”alla” känner till och har någon sorts relation till. 

Den femte april hade Nintendos hypade film, The Super Mario Bros Movie, premiär och under första helgen drog filmen in $375,6 miljoner. Detta är mer än någon annan animerad film och således får stackars Elsa i Frost 2 se sig besegrad. Nämnda siffra gjorde också att filmen med ens blev den mest inkomstbringande biofilmen hittills under 2023 – en position som sannerligen stärktes då det under gårdagen, lördagen den 15 april, kommunicerades att filmen spelat in över $500 miljoner, vilket gör den till ”… biggest Video Game Adaption Ever”.    

s

Såklart har det redan innan filmens premiär talats om eventuella uppföljare och jag tror inte man gör sig själv till narr om man (läs: jag) hävdar att dessa kommer att komma. Jack Black, som i filmen är röst till superskurken Bowser, har kläckt idén att det ska vara en ny superskurk till varje film, likt Batman möter Gåtan i en film, Jokern i en annan et cetera. Blacks förslag var att Pedro Pascal, känd från bland annat Narcos, Game of Thrones och nu senast The Last of Us, skulle göra rösten till Wario.

Att ett stundande Nintendo Cinemantic Universe är på uppbyggnad är något jag mer tar för givet än annat. Tänk filmer om Donkey Kong, Zelda, Pikmin, Yoshi et cetera. 

Snart stundar även releasen av det nya Zelda-spelet, Tears of the Kingdom (för 10 minuter gameplay, se denna länk). Givet allt jag läst bedömer jag denna titel vara en av de mest efterlängtade på flera år och frågan är om spelet kommer avsluta den konsolera den en gång började? Zelda - Breath of the Wild släpptes den 3 mars 2017, det vill säga i nära anknytning till att konsolen Switch lanserades. Sedan dess är spelet, med sina cirka 29 miljoner sålda exemplar, ett av de mest sålda spelen på konsolen. Kommer Nintendo sälja så mycket som möjligt av spelet till Switch för att kring oktober-november 2023 utannonserade nästa konsol (där de såklart kommer sälja samma spel i mer uppiffad grafik etc.)? Ingen aning, men i takt med att åren går ökar såväl ”krav” som förväntningar från Nintendospelarna om en ny konsol med bättre prestanda.

Beträffande ”inför releasen” gör Nintendo som de brukar, skapar en hype via andra titlar, i detta fall Splatoon 3. De har gjort liknande tidigare med andra spel, då Splatoon-serien är ett av deras mest virala online/multiplayer-spel.

s

Som jag nämnt i tidigare inlägg är bolaget finansiellt att betrakta som ett Fort Knox; ömsom finns här stabila finanser, ömsom stark kultur och en historik ända tillbaka till mitten av 1800-talet. Något beklagande är att det saknas en/ett fåtal stora, starka ägare av kött och blod.

Aktien har ej handlats upp det senaste året, utan är ner med cirka 22 procent de senaste trehundrasexiofem dagarna. Dels finns en Japanrabatt, dels är det många ”om och men” med allt från att de nya temaparkerna via filmen går bra till att en ny konsol utannonseras. Fram till dess tror jag aktien kommer ha ett tyngdtäcke över sig. Emellertid investerar jag i bolag(et) och vad aktien gör på en relativt kort tid är för mig irrelevant (så länge inget fundamentalt ändras).

Jag äger aktier i bolaget och ämnar ej göra mig av med mitt innehav. Skulle kursen fortsätta ned är jag inställd på att öka, givet att inget fundamentalt ändras. Jag köper aktien via telefonorder hos Avanza. Minsta courtage är 200 kronor och det tillkommer en växlingsavgift. Ja, du kan ha (Frankfurt)noteringen på en KF. Beträffande huvudnoteringen i Japan är en vanlig depå att föredra – viktigt där är också att minsta courtage är 750 kronor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.