6 Jul, 2023

Nintendo – rykten och nyheter

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Det upplevs som att det mer eller mindre alltid kommer nyheter om och från Nintendo, vilket såklart är roligt givet att det är positiva nyheter. För cirka två veckor sedan, den 21 juni, höll bolaget ännu ett Nintendo Direct, vilket är event då de visar upp kommande spel, såväl AAA-titlar som indiespel. Förutom att visa nytt innehåll om det snart kommande Pikmin 4, överraskade bolaget med att det kommer släppas två nya Super Mariotitlar senare i år. ”Nya” är dock att ta i, då det i fallet Super Mario RPG rör sig om en remake. Den första utgåvan släpptes till Super Nintendo (SNES) 1996, men bara i Japan och Nordkorea. Förvisso fanns det de spelare som importerade spelet, men jag misstänker att det finns många i bland annat Europa som önskar ge sig an spelet.

Mer nytt i ordets bokstavliga betydelse var utannonseringen av Super Mario Bros. Wonder. Till skillnad från de senaste Super Mariospelen kommer detta vara i 2D, således ett sidskrollande äventyr, och beräknas släppas den 20 oktober. Namnet ”Wonder” berör att spelvärlden är ”magisk” och jag upplever som att en viss inspiration tycks vara hämtad från Lewis Carolls kända alster Alice i Underlandet

”När du rör vid en Wonder Flower i spelet låser det upp denna spelvärldens underverk - rör kan bli levande, horder av fiender kan dyka upp, karaktärer kan ändra sitt utseende till exempel - vilket förvandlar spelet på oförutsägbara sätt. Spänning och olika överraskningar väntar på varje bana. I Super Mario Bros. Wonder finns Prinsessan Peach, Prinsessan Daisy och Yoshi med som spelbara karaktärer, utöver välbekanta karaktärer som Mario, Luigi och Toad. I Super Mario Bros. Wonder debuterar dessutom Marios senaste power-up, som gör att han kan förvandlas till Elephant Mario. Vilka andra underverk kan det här spelet innehålla” skriver Nintendo på sin svenska hemsida.

Nyheter och rykten om Nintendo

Givet hur bra tidigare Super Mariospel har sålt, men också uppskattats och hyllats av såväl spelare som kritiker (sök valfri Super Mariotitel på Metacritic, OpenCritic m.fl.) samt att Super Mario Brosfilmen gått över förväntan(?) med sina cirka $1,34 miljarder inkasserade biointäkter talar mycket för att Nintendo kan tjäna såväl en som två Yen under hösten.

Mer rykten än regelrätta nyheter rör Nintendos kommande konsol. I flera år har både spelare och kritiker letat med ljus och lykta efter tecken på vad den nya konsolen kommer ha för prestanda och när den beräknas släppas. Nintendo har dock inte kommunicerat något, men den 5 juli spreds en intressant tweet samt inlägg på famiboards.com, som spås visa utvecklingsnamnet på den omtalade uppföljningskonsolen. Utifrån symbolen tyder mycket på att det mer rör sig om en regelrätt uppföljare till Nintendo Switch än en helt ny, ”revolutionerande” konsol. Kanske kommer det bli likt när NES följdes av SNES? Från 8bit till 16bit, från en bra och uppskattad konsol till än en mer bra och uppskattad sådan?

Nintendo nyheter rykten

Jag har tidigare skrivit om hur bolaget är duktigt på att dels vaka över sitt ekosystem, dels förädla det. Nya generationer växer upp med än mer exponering mot Nintendos IP:n (filmer, spel, temaparker, merchandise, såväl stationära som portabla konsoler, mobilspel etc.) och kunde alla vi som är födda under 1980- och 1990-talen bli så tagna och ”skadade” finns en sannolikhet att även dagens så kommer bli. 

Jag äger aktier i Nintendo. Detta inlägg ska inte se som en rekommendation. Det är viktigt att du själv läser på och analyserar samt utgår från dig, din ekonomi samt placeringsstrategi. Du kan läsa några av mina tidigare inlägg från april här och maj här).

Jag köper aktien via telefonorder hos Avanza. Minsta courtage är 200 kronor och det tillkommer en växlingsavgift. Ja, du kan ha (Frankfurt)noteringen på en KF. Beträffande huvudnoteringen i Japan är en vanlig depå att föredra – viktigt där är också att minsta courtage är 750 kronor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.