Laddar TradingView Widget
Laddar annons
22 Oct, 2024

Olyckskorpen Jim

Att försök tajma marknaden är det få, om ens någon, som kan. Mer ofta handlar det snarare om tur än om något annat. Att månadsspara i ett par utvalda fonder, ETF:er och/eller bolag är därför att föredra, men det finns mycket forskning, bland annat denna från Vanguard, som visar en klumpsumma i en indexfond på en och samma gång, givet att du har en lång sparhorisont, har visat sig prestera bättre än ett månatligt sparande. 

Att investera allt på en och samma gång kräver sitt psyke, vilket är en av anledningarna till att månadssparande är att föredra. Ponera att det är januari 2020 och att du har överkommit 500 000 kronor i arv och har fått reda på att ”det där med börsen är ju intressant och kan jag få 7–9 % årligen över en längre tid är det ju kanon. Således är det ju bara att trycka in summan, vänta och sedan inkassera avkastningen”. Ponera vidare att du går all in under nämnda tid med vetskapen om att börsen på kort tid går upp och ned, men med tiden har det alltid visat sig att den långsiktiga, årliga utvecklingen är just ett positivt snitt om cirka 7–9 %. 

Emellertid är det en sak att läsa och tro sig känna sig själv, en annan att också göra verkstad av snacket. Att som ny, med enbart teori som grund, klara av att stå ut i perioder likt februari och mars 2020, då börsen föll med drygt 30 %, kräver såväl sitt psyke som sina cojones. Risken är stor att system 1, som skriker ”sälj och rädda vad som räddas kan” övertrumfar system 2, som istället säger ”sitt lugn i båten, för djupt inom dig vet du att tiden är din bästa vän. Skulle det värsta av det värsta inträffa kommer det ändå inte spela någon roll om vem som hade mest pengar, för det kommer från och med då enbart handla om vapen, ammunition, vatten och föda á Mad Max”. 

Som framkommer är investeringar lika mycket av ett hantverk som en konstform. Likt Janus har två ansikten har rollen som investerare detsamma; dels det hårda, konkreta i form av bland annat siffror, dels det mjuka och psykologiska, bland annat i form av biases, men också sådant som företagskultur et cetera. 

Att månadsspara är för de flesta att föredra, men har du psyket, en stor summa pengar samt inte har några som helst planer på att investera några fler summor tycks, baserat på bland annat Vanguards forskning, all in i en global och ”lokal” (läs: svensk) indexfond vara gynnsamt. 

Olyckskorpen Jim
Låt oss istället se hur det går för en småsparare som vill försöka att sprida ut sina inköp och som istället för att vara Guds gåva till investerarna - och därmed kunna tajma varje botten, istället lyckas med det motsatta. Sagt med andra ord – låt oss se hur det går för en – ”Jim” - som lyckas med bedriften att investera på varje marknadstopp. 

Startperioden är september 1997, startsumman £2,500 och vald globalfond är ”FTSE All World index”. Knappt har pengarna hunnit investeras innan Asienkrisen får marknaden att rasa, men Jim håller ut. Dock ökar han inte på sitt innehav, utan sitter enbart still.

I augusti 1998 finns modet för att öka igen, framför allt när börserna nått nya ATH:s, och således gör Jim slag i saken. Otur för honom, för bara ett par dagar senare ställer Ryssland in betalningarna på sin statsskuld, vilket fick hans portfölj att rasa med flera tiotals procent. 

Ännu en gång står Jim bi, likt vore han en sorts Candide; den naiva optimisten – ”vi lever i den bästa av världar”. Detta fortsätter fram till september 2024 och under tiden har Jim lyckats… hmm, ”tajma” varje ny marknadstopp inför en kris som har kommit. It-bubblan, finanskrisen, Eurokrisen med flera ända fram tills idag. Det är nu lätt att tro att fondens utveckling under dessa 27 år är allt annat än imponerande, men faktum är att den har avkastat cirka 300 %. Detta kan ställas mot DJ World Index, som under samma tid ökade med drygt 322 %. 

Vilka lärdomar går att ta från det underlag som Vanguard visar, vari historien om Jim presenteras? Den mest självklara är vikten av långsiktighet, medan den andra är att, givet att du sparar och investerar i indexfonder (e.d.) bör du inte lägga så mycket vikt vid när du köper, utan istället för ”tajming the market” ska du fokusera på ”time in the market”. 

Föreliggande att du är långsiktig kommer du få uppleva många, många ATH:s. Det säger sig självt att du vid flera tillfällen kommer köpa på, eller däromkring, dessa nivåer, eller hur? Rikta fokus där fokus ska vara; konsekvent sparande, månadsinvesterande, en bas av indexfonder/ETF:er och det långa tidsperspektivet.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.