24 Sep, 2023

Planerade månadsinköp oktober

Uppdaterad:
24 Sep, 2023

”October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February.” Sanningsord från Mark Twain och småsparare, men även professionella aktörer, som varit verksamma i ett par år kan nog skriva under på detta utlåtande.

Oktober har dock något mer… unikt över sig i och med att den stora börskraschen startade den 24 oktober 1929. Bara ett sådant faktum får de mer vidskepliga investerarna att ta det försiktiga framför det oförsiktiga och om pöbeln (retail investors) följer efter (flockbeteende/flockmentalitet) uppstår det redan tidigare avhandlade fenomenet reflexivitet. Återstår att se om det sker, men en allmän nedgång där lite/inget bolagsspecifikt har skett är för mig något jag med öppna famnar tar emot, då det allt annat lika betyder samma skit som igår, men till ett än mer attraktivt pris.

Om det kommer bli mer attraktiva kurser i oktober återstår att se och som alltid kan börsen utvecklas på tre sätt; stigande, horisontellt samt sjunkande. Emellertid är jag så övertygad jag kan vara att bra bolag kommer fortsätta vara bra bolag, om än att det kommer perioder som de drabbas av skoskav eller dylikt. Diskussionen är lika uttjatat som Lindbergs ständiga kopplingar mellan dagens ”fasciststat” och Hitlerregimen, men den har hittills visat sig vara en sanning och tills den blir motbevisad kommer jag vara den trogen.

Inför oktober är min ambition att fortsätta öka i Investor. Det är mitt i särklass största innehav, men oavsett hur duktigt det historiskt varit vill jag inte placera alla mina surt förvärvade pengar där, för svarta svanar kan komma. Just nu talar inget för det (vilket paradoxalt är lika skrämmande som lugnande), men den tråkiga möjligheten finns och skall icke underskattas. 

Just nu handlas såväl Latour som Svolder till substanspremier, vilket har varit legio de senaste åren. Jag är beredd att betala ett visst överpris, men jag ämnar inte slänga pärlor efter svin. Svolder till en premie om cirka 5 % anser jag över tid vara okej, om än att det inte skriker ”rea”. Beträffande Latour vill jag se premien <10 %. Även det är dyrt, men jag vet att jag kommer ångra mig om jag inte vid och under dessa nivåer börjar öka.

Då jag premierar utdelningar – stigande sådana – finns såväl för- som ”nack”delar med ovanstående planerade inköp. Förvisso har samtliga en imponerande utdelningshistorik med dels stigande utdelningar, dels hållbara utdelningsandelar. Emellertid är deras nuvarande direktavkastning inte den som får mig att stå likt en dreglande Homer Simpsons vid åsynen av en munk och/eller en Duff. 

Psykologiskt kan det bli något… jobbigt, för vem vill inte ha mer i utdelning snarare än senare? Vid dessa tillfällen brukar ställa mig ett par frågor, där en är ”Vad skulle Cristofer 2035 vara glad och tacksam över när han tänker tillbaka på hur Cristofer 2023 investerade? Att han köpte in mer riskfyllda bolag med en förvisso högre direktavkastning men med avsevärt sämre finanser?” et cetera. 

Jag påminner mig också om att mitt fokus ska vara på nedsidan. Är fokus där och på att inte förlora några pengar, kommer uppsidan ske av sig självt. Fokus är på att undvika dåliga investeringar och beslut. Med det fokus kommer de bra komma per automatik. Förfarandet kan användas i mer eller mindre allt; vill du gå ned i vikt? Istället för att fokusera på allt du ska göra, fokusera istället på allt du inte ska göra – per automatik kommer du göra rätt saker. ”Jag ska inte äta hel- eller halvfabrikat; jag ska inte sätta mig i soffan innan jag tagit en promenad på 45 minuter efter jobbet” och så vidare.

En något högre risk, om än att jag mer finner den kortsiktig, finns i ömsom Inwido, ömsom AOJ – två bolag jag ägt ett par år och som jag under 2023 passat på att öka i. Även en blind och döv torde veta att det just nu inte är de bästa av tider för dessa bolag och dess sektorer. Allas vår manodepressiva Mr. Market har med det också tryckt ned deras kurser och skulle de sjunka än mer i oktober kommer jag sitta beredd. Att träffa en sorts botten kommer jag ej göra och ej heller inbillar jag mig det, men kan jag, som ovan skrivits, få köpa bra skit till en mer attraktiv värdering än igår tackar jag inte ”nej”. 

Båda bolagen har stabila finanser, har en bra och stark marknadsposition och har (ännu en uttjatad term, vänligen ha överseende) en stark megatrend talandes för dem, såsom energieffektivisering i sann Greta Thunberganada. 

Som många andra har jag noterat hur konsultbolagen ratats likt vore de såväl pest som kolera, Corona och så vidare. Jag äger sedan tidigare Ogunsen, Softronic och Ework. Jag är inställd på att bolagens kommande kvartalsrapporter kommer vara relativt blodiga, men är av övertygelsen att under hösten samt vintern kommer det vara tacksamma kurser att öka på i respektive innehav givet att inget påtagligt substantiellt inträffat. Att köpa så konjunkturkänsliga bolag kring botten och äga över en cykel torde leda till en tacksam, positiv avkastning. 

På tal om konsultbolag skrev jag under september en artikel om sektorn där jag studerade hur årets första och andra kvartal gått. Det var som att uppleva Dickens A Tale of Two Cities. Studera gärna tabellen i den olåsta artikeln (inga affiliates e.d. – har aldrig och kommer aldrig sysselsätta mig med det).  

Är du intresserad av Synsam och/eller Surgical Science har jag i veckan haft nöjet och äran att intervjua respektive bolags vd. Även dessa artiklar/intervjuer är öppna och ej bakom betalvägg. Du finner intervjun med Synsams vd, Håkan Lundstedt, här och intervjun med Surigical Science vd, Gisli Hennermark här.

Beträffande oktober och ”övrigt” ser jag fram emot lite nya böcker, däribland Nicklas Natt och Dags nya bok Ödet och hoppet samt Alexander Bards och Jan Söderqvists Process och event, den sista delen i Narratologitrilogin.  

Inget av ovan text ska ses som investeringsråd. Viktigt är att du ska utgå från dig och din egen analys, placeringshorisont med mera. Alla har vi olika investeringsstrategier och att oaktat ta rygg på någon är något som i det längsta ska undvikas. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.