Starka Abbvie
Jag tror på att mycket i livet handlar om tillfälligheter och hur man väljer att förhålla sig till dem. Ibland greppar jag dem, ibland är jag för rädd. Hur många tillfällen som jag har missat vet jag inte, men säkert är att de många. Kopplat till investeringar finns det ett par tillfällen som jag nu i efterhand ser att det var rätt att gripa tag om dem. Om något har det synts i respektive bolags fundamentala utveckling i flera år i allmänhet, men i de nyligen släppta kvartalsrapporterna. Ett av dessa är Abbvie.
I slutet av 2018 och början av 2019 var Abbvie ett bolag som många diskuterade på såväl bloggar som twitter. Kursen hade sjunkit för var dag sedan toppen om drygt $115 i februari 2018, för att ett år senare handlas till nivåer om $80, motsvarande ett P(E om cirka 17,5. Anledningen till nedgången stavades dels utgående patent, framför allt för deras blockbuster-läkemedel ”Humira”, dels en svag och osäker pipeline. Jag såg riskerna och visste med mig att jag inte är någon läkare och fullt ut kan bedöma sannolikhet för utfall X eller Y i de olika läkemedlen som var under utveckling, men jag såg en stark historik, en balansräkning i en om inte perfekt, så åtminstone god form samt en robust marknadsposition. Risken var hög, men relativt uppsidan ansåg jag den vara överkomlig. Jag valde således att ta en position februari 2019, som jag därefter ökade på i augusti samma år samt i oktober 2020.
Bolaget har gått från klarhet till klarhet och ledningen har verkligen visat att de har kunnat göra ”verkstad av snacket”. I den senaste kvartalsrapporten framkom att trots några, av vad som bedöms tillfälliga, utmaningar lyckades läkemedelsjätten nå en justerad vinst per aktie om $3 (2,95), motsvarande en ökning med 1,7 % jämfört med samma period föregående år. De totala intäkterna landade på $14,46 miljarder (13,9), vilket motsvarar en tillväxt på 3,8 %, eller 4,9 % om vi tillåter oss justera för operationella faktorer.
AbbVies immunologiportfölj fortsätter att vara en stabil pelare med globala nettointäkter på $7,046 miljarder (6,97) under kvartalet. Produkterna Humira, Skyrizi och Rinvoq är de stora drivkrafterna här. Humira, ett av de mest sålda läkemedlen i världen, stod för $2,227 miljarder (3,5), medan de nyare läkemedlen Skyrizi och Rinvoq genererade $3,205 miljarder (2,1) respektive $1,614 miljarder (1,1). Den starka tillväxten i detta segment visar att företaget lyckas balansera det äldre läkemedlet Humiras fortsatt betydande bidrag med den växande efterfrågan på de nyare produkterna.
Förutom en positiv tillväxt höjer även Abbvie sina prognoser för året och att den justerade vinsten per aktie kommer nå intervallet $10,90–10,94, vilket ska jämföras med tidigare $10,67–10,87. Förutom en höjd prognos aviserade företaget även en utdelningshöjning motsvarande 5,8 %. Denna börjar gälla från och med februari 2025. Höjningen gör att Abbvie fortsätter sin obrutna utdelningstrend sedan 2013, där totalt $1,6 per aktie delades ut. Det ska jämföras med årets $6,3 per aktie. Den genomsnittliga utdelningsökningen har sedan 2013 varit drygt 14 %, medan snittet de senaste sju och fem åren har varit 13,3 respektive 7,4 %.
I och med veckans uppgångar har mitt innehav nu avkastat över 200 %, exklusive utdelningar. Min Yield on Cost (YoC) uppgår till 9,36 %, vilket såklart är uppskattat. Baserat på dags dato tillgängliga rapporter och övriga faktaunderlag har jag inga planer på att vare sig hyvla eller helt sälja positionen.
Det jag skriver om Abbvie skall inte ses som en rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon. När detta inlägg skrivs äger jag aktier i Abbvie.