Storebrand Global Solutions B SEK – 5 % i direktavkastning
Jag har avhandlat flera av Storebrands utdelande fonder och jag tänkte här välja ytterligare en – Storebrand Global Solutions B SEK. Fonden finns även som ”A”, men den delar ej ut, utan allt återinvesteras automatiskt.
Även om fonden Storebrand Global Solutions startade den 1 oktober 2012 och därmed strax innan ESG-hajpen som inte visste några som helst gränser, måste den nog ha varit lätt att sälja in. Pretentiösa, ofta ytligt pålästa och som ”vill göra gott; vara miljömedvetna; bidraga till en bättre värld” med mera lockas nog lätt till ett paket inslaget i miljövänligt papper.
Adam Svensson går in på banken och tjänstemannen/kvinnan frågar vad som är viktigt. ”Miljö. Långsiktig hållbarhet tillika cirkularitet”, blir svaret och efter att ha nekat bankens egna fonder lyfter tjänstemannen/kvinnan fram Storebrand Global Solutions och läser högt: ”…. aktivt förvaltad aktiefond som investerar i aktier globalt i cirka 60–80 bolag. Fonden väljer in hållbara bolag som enligt vår bedömning bidrar till att uppfylla FNs globala hållbarhetsmål. Fonden tillämpar en tematisk investeringsstrategi med fokus på klimat, hållbara städer, hållbar konsumtion och lika möjligheter […] Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen.”
På sista utandningen orkar tjänstemannen/kvinnan att nämna förvaltningsavgiften om 0,78 %. Jag tror att sannolikheten här är stor att Adam tar fonden och går hem med ett gott – och, icke att förglömma, rent – samvete. Kostnaden är ju ”bara” 0,78 %, som initialt inte känns eller märks så tydligt som efter +10 år.
Nu låter det säkert som att jag är kritisk till fonden, men det är själva konceptet och paketeringen jag ondgör mig över, för när jag studerar de största innehaven är det inga dåliga bolag, tvärtom. Beträffande avgiften skall den sättas i relation till fondens aktivitet och då handel sker på global basis. Detta betyder valutaväxlingar och andra transaktionskostnader som inte tillkommer när handel sker hemmaplan. Därtill skall priset om 0,78 % sättas i relation till prestanda, för som alltid är ”pris vad du betalar, värde vad du får”.
Inklusive avgifter har fonden sedan sin notering avkastat 394 %, vilket skall ställas dess jämförelseindex; MSCI All Countries World Index, net return – detta har gett dryga 422 %. Ställs utvecklingen mot DJ World Index, Länsförsäkringar Global Indexfond, fonden Storebrand Global All Countries A SEK samt OMXSGI ser det ut likt nedan bild. Den observanta ser att jag har ”A”-andelen av fonden och det är för att 1) B-delen inte lanserades samtidigt och 2) A-fondens utveckling visar vad totalavkastningen är (du får samma om du återinvesterar all mottagen utdelning från B-delen).
Den geografiska spridningen är likt många ”globala” fonder mycket exponerad mot USA; men inte lika mycket som en renodlad globalfond, som syskonet Storebrand Global All Countries. Medan sistnämnda har 65 % fördelat i amerikanska värdepapper, har förstnämnda ”bara” 59 %. Skall vi jämföra med en mer renodlad globalfond, såsom Länsförsäkringar Global Index, eller Avanza Global, har de 75,5 % respektive 75,8 % exponering mot amerikanska bolag/USD.
När den totala avkastningen sedan noteringen studeras framkommer att Global Solutions presterar nästintill exakt samma som All Countries-fonden, som också är betydligt billigare. Dock bör man studera olika tidsperioder och innan världen/börserna mer eller mindre gick bananas, presterade Global Solutions A bättre än All Countries A. Studeras till exempel perioderna oktober 2012 till oktober 2019 presterar Global Solutions A bättre med 10 procentenheter. Tar vi samma startdatum, men flyttar fram till oktober 2021 är överavkastningen drygt 45 procentenheter.
Det finns två insikter att här göra: Den första är att vi ser hur det i långa loppet är ”index som vinner”, precis som mer eller mindre alla säger och att det är blott 1/10 som i långa loppet spöar nämnda baneman. Den andra insikten är att Global Solutions faktiskt kan vara en av de få fonder som överpresterar relativt sitt jämförelseindex, om än att den vid och under vissa perioder går antingen detsamma, eller till och med sämre. Vad som är rätt och vad som är fel är upp till var och en att ha en åsikt om.
Beträffande de största innehaven utmärks skillnaden mot en regelrätt globalfond direkt, då topp fem består av American Tower REIT, Visa, Palo Alto Networks, CrowdStrike samt Cadence Design System. Längre ned finns danska Vestas och kinesiska BYD, men också brasilianska MercadoLibre.
Utdelningar är essentiellt för mig och i det fallet har fonden visat en imponerande utveckling. 2018 delades 7,05 kr per andel ut, medan summan som delades ut 2024 hade hunnit växa till hela 18,39 kr. Utdelningen har sänkts än gång, vilket var mellan 2021 och 2022. Emellertid var sänkningen låga 2,8 %, från 14,87 kr till 14,44 kr.
År | Utdelning |
2018 | 7,05 kr |
2019 | 7,69 kr |
2020 | 11,92 kr |
2021 | 14,87 kr |
2022 | 14,44 kr |
2023 | 16,21 kr |
2024 | 18,39 kr |
Utdelningstillväxten mätt i CAGR blir således 17,26 %, vilket ej är fy skam. Det ska dock tilläggas att de bolag som fonden investerar i; världsindex har gått mycket bra sedan 2018 och då fonden bestämmer utdelningen i relation till NAV, så blir också utdelningen därefter; ett ökat NAV betyder ökad utdelning. Såklart kommer vice versa vara gällande då NAV minskar, men över tid är sannolikheten stor för att NAV och därmed utdelningen visar positiv tillväxt.
Just nu krävs en minsta insats om 100 000 kronor, varav man därefter kan öka med allt från 50 kr och uppåt. Fondbolaget har dock meddelat att ”minsta köp-”gränsen kommer slopas i mars.
Utdelningen betalas ut ”mellan april och juni”, men har mer eller mindre alltid skett i början av juni. Efter kontakt med fondbolaget kommer detta med största sannolikhet inte att ändras kommande år. Beträffande källskatt skall ingen sådan dras, i alla fall inte om du äger den på Avanza. Gällande övriga mäklare är det bäst att du själv frågar just din sådan.
För dig som vill studera flera av de utdelande fonderna från Storebrand finns samtliga i nedan bild och du finner dem även på denna länk.
När detta inlägg skrivs äger jag inga andelar i fonden. Detta är inte heller ett betalt samarbete, utan det är enbart min nyfikenhet som ligger till grund för inlägget. Detta inlägg ska inte ses som en rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon.