28 Jul, 2024

Storebrand Sverige SEK B – indexfond med ambition att dela ut motsvarande 5 % i direktavkastning

Uppdaterad:
28 Jul, 2024

Jag har tidigare skrivit om Storebrand All Countries SEK B samt Storebrand Low Volatility SEK B, varav båda fonderna förekommer i min portfölj. Förstnämnda delar årligen ut motsvarande drygt 5 % i direktavkastning, medan sistnämnda ämnar dela ut motsvarande 6 % i direktavkastning. Utdelning sker inom perioden ”mars till och med juni”, men under de senaste åren har det alltid varit i början av juni som varit legio. Efter kontakt med Storebrand är detta något som förväntas vara fortsatt gällande, om än att de såklart ej kan lova något för flera år fram i tiden. 

Under senvåren var jag i kontakt med Avanza och bad dem ta in fler av Storebrands ”B”-versioner av de fonder som erbjuds av kapitalförvaltaren. Hagströmers nätmäklare var både snabb och trevlig i sitt bemötande och knappt hann det med att gå två veckor innan flera fonder fanns tillgängliga. En av dessa som jag önskade var den indexnära fonden Storebrand Sverige SEK B

I informationsbladet står att läsa ”Fondens utveckling jämförs med ett index som speglar den svenska aktiemarknaden. Skillnad i avkastning mellan fonden och index kan uppstå eftersom fonden följer våra kriterier för hållbara investeringar. Det innebär att vissa aktier som ingår i indexet exkluderas på grund av att det inte uppfyller hållbarhetskraven. Fonden placerar normalt i cirka 120 - 150 bolag fördelade på många olika branscher. För att optimera fondens innehav används i stor utsträckning kvantitativa modeller”. Därutöver tillkommer det sedvanliga om ESG ”Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada inklusive ohållbar palmolja samt kontroversiella vapen (kärnvapen, landminor, klustervapen, biologiska och kemiska vapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, oljesand, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.”

Beträffande Storebrands ESG-filter vill jag varmt rekommendera Affärsvärldens granskning om den godtycklighet vi mer eller mindre ser i alla som hävdar sig vara förkämpar lika mycket för klimat som för att betting, vapen med mera skall bannlysas. Jag ämnar inte ta diskussionen huruvida ESG är bra eller mindre bra (jag tycker det sistnämnda), utan konstaterar enbart att detta filter finns i Storebrand Sverige SEK B.

Xact Sverige är en populär EFT. Nämnda innehåller drygt 65–70 innehav beroende på hur SHB A och SHB B skall räknas som en och samma eller icke med mera. ETF:en har som ambition att dela ut motsvarande 3,5-4 % i direktavkastning per år.

En annan populär produkt inom samma kategori som avhandlas, det vill säga utdelande svenska indexfonder/ETF:er är SEB Indexnära B Utd. Om denna har bloggrannen Petrusko skrivit såväl rikligt som bra och jag vill således rekommendera att du slänger såväl ett som två ögon på hans genomgång. Det som bör noteras är att fonden har ett bredare index vari den hämtar sina bolag/innehav och hela listan med över 200 st innehav hittar du här. Med fler mindre bolag gynnas fonden i s.k. ”bättre tider”, då det råder mer hög- än lågkonjunktur, medan det till en viss del blir vice versa i ”sämre tider”.  Över tid visar historiken att det går minst det dubbla bra år på de mindre bra dito och detta syns i nedan bild få de avhandlade värdepappernas totalavkastning för en viss period.

Jag har tagit mig tid att studera fondavgift, avkastning samt utdelningshistorik.

Gällande fondavgift har Storebrand Sverige SEK B en avgift om 0,21 %, medan SEB Indexnära B Utd har en om 0,26 %. Beträffande Xact Sverige är det en ETF och således tillkommer courtagekostnader vid köp och sälj till den avgift om 0,16 % som råder. Borträknat courtage vinner Xact Sverige, medan Storebrand Sverige SEK B vinner om nämnda tas med i beräkningen. 

För att se vad totalavkastningen har varit är det bäst att studera hur A-versionerna gått, då dessa är exakt likt B-versionerna förutom att utdelningen återinvesteras automatiskt. Då Avanza kan visa återinvesterad utdelning (för Xact Sverige) med start 2009 samt att SEB Indexnära tillkom 2008 väljer jag juli 2009 som startdatum. Som framkommer är vinnaren SEB Indexnära A, medan det är ett stort avstånd till tvåan Xact Sverige respektive Storebrand Sverige A.

d

Studeras utdelningshistorik framkommer nedan. Summan är vad som delades ut per andel. 

 Storebrand Sverige SEK BSEB Indexnära B UtdXact Sverige
20167,81 kr4,9 kr13,31 kr
20179,92 kr4,7 kr18,27 kr
20189,73 kr5,5 kr15,71 kr
201910,07 kr5 kr15,27 kr
202014,84 kr5,4 kr19,9 kr
202119,48 kr6 kr20,7 kr
202215,43 kr7,6 kr27,43 kr
202316,95 kr7,7407 kr20,54 kr
202418,5 kr7,9892 kr23,87 kr

Tas 2016 års utdelning, vilket är det tidigaste Storebrand tillhandahåller, och jämförs med den för 2024 samt att summan sedan delas med de 8 år som verkat blir snittet:

  • Storebrands Sverige SEK B:s utdelning har i genomsnitt ökat med 13,3 % per år.
  • SEB Indexnära B Utd utdelning har i genomsnitt ökat 7,8 % per år.
  • Xact Sveriges utdelning har i genomsnitt ökat 9,8 % per år.

Beroende på vad som önskas finns olika vinnare. Bäst totalavkastning, baserad på historik, finns i SEB Indexnära B utd, medan bäst utdelningstillväxt finns i Storebrand Sverige SEK B. Beträffande fondavgift är det en försumbar skillnad de båda emellan, om än att det på marginalen blir guldmedalj till Storebrand Sverige SEK B.

 FondavgiftUtdelningstillväxt per år (2016-2024)Totalavkastning (start juli 2009 t.o.m. 24 juli 2024)
Storebrand Sverige SEK B0,21 %13,3 %299,7 %
Xact Sverige0,15 % (exk. courtagekostnader9,8 %309,5 %
SEB Indexnära B utd0,26 %7,8 %418,2 %

Ponera att du inte har några ambitioner att ha störst könsorgan på savannen samt har uppnått en nivå, men även insikt, om att du har ”enough” (som jag skrev om i våras) och att det mer handlar om en vilja att komma åt passiva, över tid stigande kassaflöden utan att behöva ta några transaktionsbeslut torde Storebrand Sverige SEK B vara den som lockar mest. Nackdelen med fonden är att första köp måste vara 100 000 kronor. Därefter kan du öka med allt från 50 kr och uppåt. Jag har läst att det finns vissa som frågat om det går att ”lura” fonden genom att investera för 100 000 kronor och sedan sälja X andelar och således ha (t.ex.) 35 000 kronor i fonden. Om det är möjligt vet jag icke och jag har inte heller som ambition att testa.

Någon tänker nu att det absolut bästa är att investera i en gratis indexfond och sälja av enligt (t.ex.) 4-procentregeln och absolut är det bäst, men… det finns många, däribland jag själv, som är beredda att betala/offra lite på avkastningen för att slippa ta beslut om när och hur mycket att sälja av.  Pris är vad du betalar, värde vad du får. Det som är värde hos och för mig är inte nödvändigtvis detsamma hos och för dig. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.