23 Dec, 2022

Svenska maträtter – topp 7. Den sanna, korrekta listan(?).

Låt mig direkt börja med att skriva att detta inlägg knappt har någonting att göra med bolag och aktier. Förvisso kommer flera bolag, såsom Cloetta, att komma till läsarens tanke, men från min sida är allt implicit skildrat. Jag skriver det en gång till: detta inlägg är mer att betrakta som ett larvigt  tramsinlägg och ingen tid skall avsättas för läsning om det enbart är aktier/bolag som du, kära läsare, är intresserad av.  Jag skrev tidigare i veckan ett inlägg med dels en julhälsning, dels lite om portföljen och utdelningar.

Idén till uppslaget fick jag idag då jag hade en trevlig fika med ett par bekanta, som likt jag älskar matlagning och att testa nya recept men även komponera egna. En av dem, låt oss kall honom Per, är också vida berest. Att vara bort från Svea Rike har både sin för- och nackdelar och en av dem är den oönskade avhållsamheten från vissa svenska maträtter som jag tror många definierar som Klassiker med ett stort K.

När Per nämnda avsaknaden av smågodis som en jobbig del av att vara utomlands under längre tider kom vår diskussion att kretsa kring hur den egentliga, inofficiella likväl mer gällande än den mer offentliga matlistan som alla och envar (nåja, däromkring i alla fall) kan sälla sig till.

1. Som etta kommer såklart de svenska köttbullarna, serverade med potatismos (med en rejäl klick smör), rårörda lingon, gräddsås och inlagd gurka. Få är de som inte blivit uppväxta med mormors/farmors och mammas köttbullar och det finns nog inget annat säkrare kort i en barnfamilj som just köttbullar. Måndag? Lördag? Alltid passar sig de lätt stekta bullarna, för att inte glömma dess förträfflighet som matlåda.

2. Det finns dock en rätt som kan hota ovan köttbullar, nämligen spaghetti med köttfärssås. Rätten är allt annat än svensk och bör ha skapat sig sin position med den arbetskraftsinvandring från Italien som skedde under 1950-talet, för att därefter växa för varje generation som kom till världen. Därpå har den etsat sig fast likt en blodigel och mer eller mindre alla svenska hushåll äter det nog både en och två gånger i veckan. Om du har gått i en svenska skola, vars bespisningspersonal har åtminstone några smaklökar och kulinariska kunskaper, torde du ha rätt så fina minnen av ”skolans spaghetti med köttfärssås”, som inte sällan medförda att t-shirten/tröjan fick slängas i tvättkorgen väl hemkommen från sista lektionen. 

3. Smågodis! Ja, jag vet att det inte är en maträtt, men hur många gånger har inte det fått vara efterrätten i brist på andra? Och hur många gånger har dessa kaloribomber som bitarna är inte räddat energin och blodsockernivån när lunchen ej hunnits med, eller när eftermiddagsfikat serverats och allt som finns är torra frallor som håller samma kulinariska nivå som en gammal disktrasa? Säg fredag och lördag och näst intill alla svenskar tänker ”smågodis”-

4. Som nummer fyra kommer en favorit – Skogaholmslimpa, rysligt mycket smör och lika mycket ost, gärna hushållsost eller gräddost. Bäst serveras denna läckerhet med ett (stort) glas O’boy. Om jag säger ”uppväxt”, ”mellanmål efter skola” eller ”orkar ej laga mat” (som nyss utflyttat från pojkrummet eller kring tiden däromkring) tror jag många kan hålla med om att detta är rätten framför många andra.

5. Taco bör ha en plats på listan, för oavsett om du bor i norra eller södra Sverige är fredagsmyset lika inbitet i Svedala som bettet av en mygga är på din hud en sommardag i juli. Taco, chips, ostkrokar eller smågodis. På Spåret eller Idol och familjemys. Taco, tacopaj, tacogratäng, taco, taco och taco. Svenskt? I dess egentliga mening – nej, men i dess reella sådana? JA

6. Ytterligare en favorit vi kom fram till under vår diskussion var Ebba Busch älskade falukorv. Okej, det där kan läses såväl på ett som två sätt och jag utgår från att du läser på det ”rätta” sådana. Tunna skivor, lätt knaperstekt falukorv serverad med stuvade makaroner, ketchup och kanske en tomat eller en skiva gurka. Svenskt. Gott. Paltkoman infinner sig något långsammare än vid pannkakor, men få svenskar har inte fått uppleva när intaget av dessa läckerheter väl landar i magsäcken och känslan av ”fan. Jag år för mycket. Igen. Men… det är ju så gott. Äh… YOLO och allt det där – jag tar en portion till.”

7. Sist, men inte minst: tunnbrödsrullen. Korv, potatismos, räksallad, bostongurka, eventuellt ketchup och kanske någon tomat insvept i tunnbröd. Serverad med en välkyld pucko och smaklökarna mår likt Messi när han fick lyfta VM-pokalen. På vägen hem efter en blöt utekväll. Hemma. Snabblunchen på stan. Oavsett har rätten en säregen plats hos varje svensk och lycka till att hitta den i USA eller på kontinenten. 

Det finns säkert fler maträtter som kvalar in på denna mer riktiga och korrekta lista, men dessa var de vi kom att se som de främsta. Vad inlägget har med aktier eller jul (då det är dessa tider) att göra låter jag denna gång vara ovidkommande. Hoppas att även du gör/gjorde det. Om du fick göra en liknande lista – hur skulle den se ut?

Något krystat och högst maplacerat: GOD JUL! 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.