Transaktioner och strategifokus
För oss som lever och verkar såväl på som för börsen har den gångna veckans nedgångar inte kunnat undvikas. Som alltid när något oväntat inträffar sätter Mr. Market kaffet i vrångstrupen, drar öronen åt sig, går upp till DEFCON 1 och börjar knapra Oxascand. Det har hänt förr, händer nu och kommer hända i framtiden, för såväl börsen som livet går aldrig exakt som man har tänkt sig. Genom att ha marginaler och mer jobba med intervaller är att föredra, om inte för att få en lugnare tillvaro.
Vissa har på olika sociala medier uttryckt en sorts nedstämdhet, men också frustration, över det bortkomna julrallyt alternativt nisserallyt. Jag är långsiktig nettosparare tillika investerare och väljer att ”inwert, always inwert”. Jag får möjlighet att investera i bra bolag till ett lite billigare pris än det som rådde dagen eller dagarna innan. Det viktiga i mer volatila tider likt dessa, som är fullt normala, är att fortsätta hålla sig till sin strategi. Detta är i och för sig alltid viktigt, precis som vikten av (börs)psykologi inte bara är adekvat när det flyter blod på gatorna. Emellertid går det inte att negligera hur ”extra” viktigt det är i nedgångar. Risken är annars stor för att man genomför transaktioner mer baserat på känslor än något annat, såsom bolagets underliggande fundamentala utveckling som förutom behov av likvider ska vara det som styr ett beslut.
Brus i form av tillfälliga avvikelser från de långa trenderna kommer alltid inträffa och mer än så är det inte. Att lära sig ”leva med det” genom att dels acceptera, dels förhålla sig (till det) kommer göra underverk för den uppstressade duracellkaninen till investerare.
På diskuterat tema kommer jag direkt att tänka på den intervju med Aktiespararna som publicerades i veckan, där jag fick frågan om hur börsen går 2025 och vilka som är de viktigaste drivkrafterna. Mitt svar var ”Fokus på bolagen! Det lärde jag mig den hårda vägen och att inte låta sig styras allt för mycket av makro. Sedan finanskrisen 2008–2009 har vi sett hur mer agila och anpassningsbara de svenska bolagen har blivit. Det räcker med att titta på Volvo, Trelleborg med flera och hur de agerade under Coronakrisen, men också nu under de senaste åren. Addera därtill att den svenska börsen inte är orimligt högt värderad samt att flera av storbolagens finanser är i ett gott skick så finns potential till uppgångar.”
Fokus är och ska alltid vara på att hålla sig till strategin och en kärnmening i denna ska vara applicera Charlie Mungers träffande utlåtande om hur Berkshire alltid fokuserar på att snarare inte gå fel än på att gå rätt. Med fokus på förstnämnda kommer sistnämnda lösa sig av sig självt.
”Vad gör du?
”Jag fokuserar på att inte gå fel på min väg till min destination.”
”Va… är du totalt funtad? Varför fokuserar du inte på att gå rätt?
”Men om jag gör det riskerar jag att mer fokusera på uppsida (målet) än på nedsidan och med med det infaller sig risken att jag inte ser alla fällor, avkrokar et cetera.!
“It is remarkable how much long-term advantage people like us have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent”
I ett inlägg från långt tidigare I år skrev jag att jag successivt ämnar öka andelen fonder och ETF:er (med utdelning) under kommande år, vilket grundar sig i flera faktorer. Riskspridning är en och absolut är jag mer än väl medveten om Buffetts ”diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing”, men då jag inte har som ambition att vara den absolut Bästa Alfahanen, utan mer kunna vara fortsatt förlikad med “I have enough” offrar jag gärna lite på uppsidan så länge jag presterar bättre än vad ett (inflationsjusterat) sparkonto skulle gett samtidigt som utdelningarna täcker alla mina fasta och rörliga omkostnader. Sagt med andra ord; så länge kapitalet kan bevaras och även få en årlig tillväxt kring 5 % samtidigt som utdelningarna levs upp är jag mer än nöjd. Livet är för kort för att alltid jaga nästa mållinje, densamma som gång på gång alltid flyttas lite längre bort ju närmare man kommer.
Kapitalbevaring och låg tillväxt till en sådan låg nedsida som möjligt sätts följaktligen före dess antonym. Rätt eller fel är upp till var och en att avgöra, men jag investerar inte för någon annan än mig själv. Min ekonomi och mitt liv. Kan jag må och verka bra är det en vinst och något jag är mer än glad över. Allt kan alltid bli bättre, men ännu en gång; mållinjen kommer alltid skjutas framåt i en oändlighet och varför då inbilla sig vara Guds Gåva till människan och investeraren, när man istället är en hamster i ett hjul?
Utifrån detta har jag i veckan ökat i flera innehav, däribland Xact Sverige, Xact Nordic High Dividend Low Volatility, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCIT, Wisdome Tree Europé Equity Income samt iShares World Equity High Income. Inte nog med det ökade jag även I Storebrand All Countries B SEK, Storebrand Low Volatility samt Storebrand Sverige B SEK.
Vidare har jag även ökat i Rio Tinto, Investor och Investor, men också i Nordea, något som jag inte gjort sedan början av mars 2022. Bank är tråkigt och kommer med flera risker, såsom kreditförluster, penningtvätt, dåliga investeringar, men också populism i form av extra bankskatter. Utifrån sistnämnda hoppas jag att samtliga svenska storbanker delar ut samt återköper så mycket de kan utifrån de restriktioner om kapitalbuffert de kan innan nästa val. Jag tror att risken är tämligen stor för att om vi får ett regeringsskifte så kommer volymen hos alla bankhatare höjas ett par decibel. Anders Lindberg på Aftonbladet – han som ständig ignorerar att svara på eller avhandla faktum att hans fru, Åsa Westlund, central för händelserna i Botkyrka – lär gå igång likt ett barn fött på godis och julmust på julaftonen.
Nordea gjorde en drömvärvning av Frank von Jensen när denna fick lämnas Handelsbanken 2016. Istället för von Jensen valde Handelsbanken att tillsätta Carina Åkerström, som jag tror valdes för hon inte var lika förändringsivrig som von Jensen. Jag har ingen aning om hur diskussionerna gick i styrelserummet på Handelsbanken, men jag noterar att medan Carina styrde utvecklades Handelsbankens aktie ungefär hälften så bra som Nordeas (borträknat utdelningar i båda bankerna).
von Jensen kom till ett Nordea som jag anser hade misskötts av Casper von Koskull och har verkligen bevisat sig som en duktig och kompetent företagsledare. Under hans år har banken blivit mer kapitaleffektiv och samt har en imponerande kapitalallokering kunnat skönjas. Förvisso har banksektorn ridit på vågorna av 2022, men även dessförinnan kunde man se tecknen på att justeringar i verksamheten hade skett.
Återköpen tillsammans med de saftiga utdelningarna genererar tacksamt aktieägarevärde och just nu handlas Nordeas aktie till en cash yield, vilket är summan av dels utdelningar, dels återköp, kring 11,5 %. Det är mer än vad index har som genomsnittlig, årlig avkastning.
Risker har jag redan avhandlat, men något att addera är att banken är relativt exponerad mot Tyskland och den som varit med i nyhetssvepen de senaste månaderna vet att där står allt annat än rätt till. Risken för eventuella kreditförluster, men också minskad utlåning finns där. Ställs dessa dock mot bankens starka finansiella situation, breda diversifiering i form av olika intäktskällor, såsom räntor och trading, samt att koncernen även brukar räntehedge, vilket gör att framför allt den kortsiktiga risken bli mindre, känner jag mig komfortabel i mitt beslut.
Det finns mer att säga om banken, men jag låter pennan stanna här. Det jag skriver ska inte ses som någon sorts rekommendation. De fonder, ETF:er och bolag jag nämner är belagda med risk och det är viktigt att du utgår från dig, din ekonomi och ditt liv. Fatta beslut på egen grund.
Med det sagt vill jag avsluta med att önska dig en god, avkopplande och underbar jul. Var med nära och kära och låt mobilen ligga undanstoppad. Fokus ska vara på nuet; vara närvarande i stunden.
God jul!
Högaktningsfullt,
Cristofer