24 May, 2024

Utdelning för Storebrands fonder spikad

Uppdaterad:
24 May, 2024

I veckan har det blivit en tämligen viral debatt om studentmössor. Som verksam gymnasielärare har jag såklart fått se hur utvecklingen för mössor och andra ”måste ha”-produkter med mera ökat de senaste drygt tio åren. Jag kommer inte ihåg vad jag gav när jag tog min student sommaren 2005, men inte var med mer än 500–600 kr. Idag ligger mössorna – du vet, de som ”alla andra har och således måste även jag ha den om jag skall tillhöra flocken och inte bli utstött för att dö en hemsk död på savannen”, på prisnivåer så höga som 4 500 – 5 000 kronor. För en mössa. Som du bara kommer använda en gång. Som de flesta troligtvis kommer låta ligga i en byrå på vinden eller i förrådet tills de om +40 år råkar hitta den igen och kort minnas sin student. Detta såklart att de inte i sitt glädjerus på studentdagen råkar kasta bort den.

Vårterminen för gymnasieelever i allmänhet, men dess föräldrar i synnerhet, kan bli mycket kostsamma om ”det som alla andra har/det som förväntas av mig” skall konsumeras. Lite axplock. För en flicka som ska ta sin student skall det säkert också gås på en bal, eller hur? Såklart kan inte en bättre begagnad klänning köpas, så då blir det en ny. Därtill skall håras sättas upp på baldagen och själva balbiljetten betalas. Ett par veckor senare skall det springas ut och på eftermiddagen/kvällen förväntas en mottagning med buffé. Glöm därtill inte presenter som såklart skall köpas och ges till den hårt kämpande studenten.

Det blir lätt summor upp mot 7 500 - 9000 kr om det ”normala” skall köpas/has. Tänk dig då för föräldrar som har tvillingar…

Nåväl. Det var inte ovan som inlägget skulle avhandla. Fokus är istället Storebrand och dess fonder ”All Countries B SEK” och ”Low Volatility B” (länk till mitt första inlägg  - den 22 mars - om fonderna). Jag var idag, fredag, i telefonkontakt med dem för att fråga om årets utdelning är spikad och när X-datum samt utdelningsdag är. Svaret var mycket belåtande.

Båda fonderna kommer ha X-dag den 12 juni och pengarna kommer delas ut redan dagen efter, det vill säga torsdagen den 13 juni.

Storebrand All Countries SEK B kommer dela ut motsvarande 5 % i direktavkastning relativt andelskursen den 12 juni.

Storebrand Low Volatility SEK B kommer dela ut motsvarande 6 % i direktavkastning relativt andelskursen den 12 juni.

Under telefonsamtalet – där deras Storebrands representant var mycket trevlig och tydlig i sin kommunikation – fick jag fram att de har flera andra fonder i ”andelsklass B”. Jag har varit i kontakt med Avanza och bett dem ta in nedan.

  • Storebrand Global Plus B SEK
  • Storebrand Global Solutions B SEK
  • Storebrand Sverige B SEK
  • Storebrand Sverige Plus B SEK

Samtliga fonder har som mål att dela ut motsvarande 4–5,5 % per år och likt fallet med All Countries SEK B och Low Volatility SEK B sker utdelningen någon gång under mars-juni. Historiskt har det mer ofta än sällan varit i början av juni. Jag utgår från att de, likt All Countries SEK B och Low Volatility SEK B kommer ha första köp om minst 100 000 kronor. Därefter tycks allt från 50 kr och uppåt fungera.

Du kan se hela fondutbudet på denna länk

Vissa tycker att dessa fonder är dyra, eller att det är mindre klokt att ha utdelande fonder – bättre att äga en ren indexfond och sälja av 4 % per år. Om detta har jag redan skrivit och ”svarat”. Alla är vi olika och det viktiga är att du gör det som passar och fungerar bäst för dig. Din tid, din energi och, rent krasst, ditt liv. Pris är vad du betalar, värde vad du får. Detta är gällande i princip allt och inte bara inom investeringar. Ett paket cigaretter för drygt 50 kr? I min värld är det svindyrt och bortkastade pengar (= inget värde för mig). För någon annan är det ett värde så stort att guld skulle få se sig besegrat.

Förra fredagen skrev jag om att jag har fortsatt öka i Storebrand All Countries SEK B samt Storebrand Low Volatility SEK B. Jag har under innestående vecka fortsatt med mina ökningar och beräknar att fortsätta bygga på min position kommande månader. Målet är att de tillsammans skall stå för cirka 5 % av min totala portfölj.

 

IT-konsulter och B3

IT-konsulter har jag skrivit om vid ett par tillfällen och senast var för Aktiespararna – ”Tydlig vinnare bland IT-konsulterna”. Idag, fredagen den 24 maj, hade jag äran och nöjet att intervjua B3s nytillträdda vd, Martin Stenström

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.