17 May, 2024

Det råder hausse(?) + transkationer

Uppdaterad:
17 May, 2024

Allt går i cykler. Livet. Börsen. Vädret. Mer eller mindre allt tenderar att gå likt de kretslopp de är och symptomatisk för framför allt börsen är att i uppgång tenderar allt fler småsparare hitta till börsen. Ofta är de mindre kunniga och pålästa och lockas således till de snabba pengarna; de som ofta visar sig vara mer av det motsatta, för det där ”vi ska bota cancer imorgon”-bolaget tenderar ytterst sällan att nå sina mål. 

Börshausse kan även synas i antalet nya användare på sociala medier, på bloggar och så vidare. Skulle årets uppgång fortsätta, om än att kraften och hastigheten inte är densamma, talar mycket för att vi kommer se nya användare á ”miljonär innan 15”, ”Min resa mot miljarderna”, ”FIRE innan 2025”, ”Utdelningskiropraktorn från Alingsås” et cetera växa fram. Vi har sett det förr och kommer att se det igen. Av alla dessa kommer vissa ha det psyke som krävs för att härda ut när björnen vaknar ur sitt ide, men tyvärr talar historiken för att det är många som kommer lämna det inte, men till synes, sjunkande skeppet. Köp högt, sälj lågt. Repetera. 

Går det inte väl, vilket det inte gör om du följer nyss nämnda metodik, är modus operandi mer ofta än sällan ursäkter likt ”otur” eller att ”det är någon annans fel och det är med börsen är enbart ruffel och båg, inte sällan riggat av etablissemanget och eliten för att gynna desamma”. Att inse och acceptera sina egna tillkortakommanden finns inte på kartan. Att det går att utvecklas genom läsning, poddlyssnande, diskussioner och så vidare är inget som slår dessa in, utan nej, ty ”spelet är riggat och därmed basta. GameStop skulle ju gå upp – det var vad ’alla’ sade. Varför sjunker den!? Det här så riggat att jag aldrig mer ska ha med skiten att göra!”

Jag gläds med att fler hittar till börsen. Jag gläds av att ta del av framgångssagor och hur individer tar makten över sitt eget liv; tar ansvar, sätter ut ett mål på kartan och sedan lagar för att kunna gå den tusenmilafärd som krävs att nå skatten. Jag gläds av att se, höra och läsa hur det är två steg framåt och ett bakåt, istället för vice versa. Emellertid hoppas jag att alla nya börsintresserade inte går in med en naivitet så hög att den skulle få valfri svensk myndighetsföreträdare att framstå som kommen från ett dagis; ”vi har varit naiva”. 

Börsen går upp och ned. På kort sikt kan den såväl stiga som sjunka, men även stå stilla. I det långa loppet går den dock alltid upp och skulle den sluta med det har vi andra bekymmer, för vad är bolag? De är tillväxt – de är människan. I takt med att sistnämnda växer och utvecklas kommer bolagen så att göra. Skulle vice versa ske betyder det att någon tryckte på knappen och då är det vatten konserver samt vapen och ammunition som gäller. ”You maniacs! You blew it up!”

Betyder ”att börsen alltid går upp” att alla bolags aktier stiger? Nej, verkligen inte och således är indexfonder att föredra för alla som inte vet vad de gör. Att börsen går upp betyder inte nödvändigtvis att GameStop går upp. Bra bolag fortsätter ofta vara just bra bolag och ad är ett sådant? Här finns lika många åsikter som definitioner. Jag har skrivit om det för både Aktiespararna som för de unga sådana och du finner länken här (såklart finns det ett tiotusentals affiliates, så akta dig… …). 

Att ha psyket att stå ut; härda och fortsätta köpa/öka i tider av nedgång är vad som skiljer mer bra och mindre bra investerare åt. Att ta sig hit tar både tid och energi, för inget – absolut inget – är eller kommer gratis. Är det gratis är det nog mer sannolikt att du antingen lurar dig själv.

Jag tror på devisen att vara mer eller mindre fullinvesterad. Därmed köper jag i såväl upp- som nedgång. Jag har ingen extra fin kaffesump och min regndans är vare sig bättre eller sämre än din. Jag är dock övertygad om att så länge jag investerar i bra bolag och bra fonder/ETF:er kommer resultatet över tid vara tacksamt. 

Sedan min senaste uppdatering om gjorda transaktioner har jag framför allt fortsatt att öka på mina tidigare positioner i Storebrand All Countries B samt Storebrand Low Volatility B (även här; se upp för alla tiotusentals affiliates… …). Jag ser dem som en tacksam bas, men också en sorts hedge till mina egna tillkortakommanden. Det finns de som säger att det är bättre att äga en renodlad indexfond och sälja av 4 %/år och se det som utdelning, men eftersom jag gärna undviker att utsätta mig för den beslutsprocessen har jag hellre fonder och ETF:er som tar besluten åt mig. Skulle jag på lång sikt förlora lite på totalen relativt en renodlad indexfond gör det mig föga, för det värde jag söker är stabila och över tid växande utdelningar. Att portföljen är värd Y kr eller X kr är, förstå mig rätt, av mindre värde för mig.  Målet är X kronor/året i utdelningar, men dessa ska inte jagas med ovan nämnda naivitet. Fokus är alltid på den befintliga nedsidan och inte på den potentiella uppsidan. Hellre sköldpaddesteg än harkliv. 

Alla (nya/oerfarna) iklär sig ofta hardräkten fram till första näsbränningen á Kelso i That’s 70’s Show (minnen…). Därefter finns det de som fortsätter i tron att det bara var en engångsbränning, men successivt kommer de flesta som förmår att vara ihärdiga inse att dessa näsbränningar tenderar att kosta på såväl psyke som kapital och kanske var den där sköldpaddan som alla ”tråkiga” pratar om inte så dum ändå(?). 

Ödmjukhet. Strategi. Metodik. Emotionell stabilitet. Ta inte dessa som lätta eller likt vore de försumbara, för de är en av de nycklar som krävs för att klara av den prövning börsen ständigt bjuder in till. 
 

 

A
Transaktioner

Som alltid ska inget du läser på denna blogg ses som några rekomendationer. Det är viktigt att DU gör din egen analys och utgår från din livssituation gällande ekonomi, jobb och så vidare. De fonder jag nämner är inte riskfria!

På tal om något annat, men ändå på temat kvalitetsbolag, hade jag äran att i veckan intervjua Thules vd, Mattias Ankarberg. Du finner intervjun här. 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.