20 Jun, 2024

Utdelning från Storebrand Fonder, Games Workshop samt Nintendo

Uppdaterad:
20 Jun, 2024

Tidigare idag avslutade jag semesterns tredje bok och påbörjade direkt därefter Poor Richard’s Almanack. Varje aforism är tankeväckande och där många kanske läser snabbt och något hastigt, anstränger jag mig att verkligen stanna upp och reflektera över budskapet och hur det kan appliceras på ”allt och inget”. Det märks tydligt hur mycket Charlie Munger har inspirerats av den framstående upplysningsamerikanen. Där Berkshires arkitekt säger ”it’s better to learn from others mistakes than your own”, säger den cirka trehundraåriga Franklin “Wise men learn by other's harms; Fools by their own".

Många har skrivit till mig (varför inte direkt till Avanza, som bör sitta på bästa möjlighet att ge korrekta svar?) om utdelningen från Storebrands fonder, såsom All Countries SEK B och Low Volatility SEK B. Jag har varit i kontakt med Avanza såväl under tisdagen som idag, torsdag, och just idag skrev en företrädare: ”Förhoppningsvis kommer vi få likviden idag alternativt på måndag det är det senaste vi hört från Storebrand. Vilket medför att du kommer att se det i början/mitten av nästa vecka om detta stämmer.”

I veckan har det kommit två positiva bolagsnyheter. Den första gör gällande Games Workshop, som jag senast skrev om den 17 januari. Där flera befarat en sämre fundamental utveckling detta räkenskapsår i allmänhet, men det första halvåret i synnerhet, överraskade bolaget igår, onsdag, med en omvänd vinstvarning

”Games Workshop is pleased to announce that for the 53 weeks ended 2 June 2024, we estimate the Group’s core revenue to be not less than £490 million (2022/23: £445 million) and licensing income of £30 million (2022/23: £25 million). The Group’s profit before tax (“PBT”) is estimated to be not less than £200 million (2022/23: £171 million).”

Jag fortsätter att lockas till bolaget, som äger ett mycket starkt IP i form av Warhammer. Jag bedömer att den kommande tv-serien, som görs i samarbete med Amazon, kommer göra att allt fler upptäcker universumet och att det därmed leder till en ökad försäljning av såväl spel för TV och dator som för bord eller andra hårda underlag. Därtill finns som alltid diverse merchandise, som tycks vara extremt uppskattat av de fans som ryms under ”hard core”.

Utvecklingen har dock kantats av diverse hinder och förseningar, men jag är inte orolig, för bolaget står eller faller inte med nämnda. Aktien regerade, såklart, positivt på den omvända vinstvarningen och steg med strax under 10 %, för att idag och i skrivande stund, fortsätta upp ytterligare 2,4 %.

GAW
Games Workshop

Den andra positiva bolagsnyheten rörde det innehav jag tycks bry mig mest om (jag vill dock betona att min investering inte – i alla fall på ett medvetet plan – är grundad på känslor och barndomsminnen) – Nintendo. Natten till onsdagen hade bolaget ett av sina sedvanliga Nintendo Direct, där det bland annat presenterades nyheter om att det den 26 september kommer att komma ett nytt Zelda-spel; Zelda: Echoes of Wisdom. Därtill visade bolaget upp gameplay från Metroid Prime 4: Beyond, som kommer släppas under 2025. Som om inte detta var nog fick spelare sig berättat att det i november kommer komma ett nytt Super Mariospel, som går vid namnet Mario & Luigi Brothership

Till skillnad från tidigare Zelda-spel kommer vi i detta att få spela som just prinsessan Zelda och inte som Link. Är det ett sätt från bolaget att fortsätta få in fler kvinnliga protagonister, såsom i Princess Peach: Showtime! Jag tror det och finner det klokt och bra. 

Zelda: Echoes of Wisdom
Zelda: Echoes of Wisdom

Som om detta inte vore nog fortsatte bolaget ösa ur sig om dels Dragon Quest 3 HD – 2D Remake, dels Donkey Kong Country returns HD, Super Mario Party Jamboree samt Marvel vs. Capcom Fighting Collection. Jag kan fortsätta med än mer, men vill avsluta med att nämna att Nintendo även gör The Legend of Zelda: A Link to the Past, Zelda: Four Swords, Metroid: ZeroMission, Perfect Dark samt Turok: Dinosaur Hunter tillgängliga via Nintendo Switch Online. Detta gör att fler (förhoppningsvis) kommer lockas till att bli betalande medlemmar för Nintendo Online. Just om detta och hur denna del av verksamheten fortsätter växa skrev jag om tidigare i höstas (länk i länk etc.). 

Förutom spelen blev det för marknaden känt att den nya Super Mario Bros.-filmen kommer att släppas den 24 april i Japan. Beträffande övriga världen torde släppet vara kring samma datum, om än att japanerna såklart kommer få se produktionen först. 

Nintendo är lika kända för sin slughet som sin maniskhet att jaga och straffa alla som kopierar deras produkter, eller gör diverse emulatorer. Beträffande sistnämnda ska jag inte uttala mig här, utan vill nämnda hur slugheten ännu en gång gör sig tillkänna. I samband med årsrapporten (länk till min kortfattade summering) konfirmerade ledningen att en ny konsol, som jag väljer kalla för Switch 2, kommer släppas innan nästa räkenskapsår påbörjas. Sagt med andra ord kommer en ny konsol komma senast april 2025. Fram till dess kan och ska de mjölka så mycket de kan ur nuvarande konsol och jag undrar hur många som kommer vallfärda för det nya Zelda-spelet i september för att därefter även köpa det till den nya konsolen? 

Jag äger aktier i dels Games Workshop, dels Nintendo. Inget av det jag skriver här skall ses som en rekommendation, utan som alltid är det viktigt att du gör din egen analys. Dina pengar. Ditt liv. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.