18 Nov, 2023

19 november, deadline för jämkning

Uppdaterad:
18 Nov, 2023

För den med stora bolån som tycker det blir ett problem att betala räntan varje månad för att sen få tillbaka de avdragsgilla 30% av räntekostnaden upp till 100 000 kr (och 21% på belopp över 100 000 kr) på skatten först långt senare kan det vara läge att påminna om att imorgon söndag 19 november är sista dagen att skicka in jämkning till skatteverket. Detta för att det ska gälla direkt från början av 2024.

Du kan läsa mer om jämkning och hur du går tillväga här på Skatteverkets hemsida.

Det blir alltså ingen skillnad i den skatt du faktiskt betalar. Men om du exempelvis har svårt att månadsspara som tidigare på grund av den högre räntan på ditt bolån och vet att du kommer få tillbaka mycket på skatten i slutänden så kan det vara en fördel att jämna ut det från början. Så du kan stoppa in pengarna i ett långsiktigt sparande varje månad istället för att få en klumpsumma när året är slut.

Behöver du kontrollräkna en extra gång om du betalar lagom mycket skatt löpande innan du begär jämkning så har skatteverket en bra tjänst även för det. Den hittar du här. 

Själv har jag efter många år av sparande och amorteringar kommit till ett läge där skatten kopplad till räntan på bolånet är en rätt liten fråga, så det blir ingen jämkning här. Däremot följer jag med intresse hur statslåneräntan utvecklar sig nu i november då den ligger till grund för skatten på ISK och KF under nästa år. Statslåneräntan sätts en gång i veckan (på torsdagar) och har gått ner 3 veckor i rad nu från toppen 3,00% till senast 2,75%. Jag får återkomma med lite mer kring detta inom kort när vi vet var vi landar inför 2024.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.