4 Oct, 2020

Affektionsvärde

Jag har aldrig varit så mycket för att köpa prylar, men trots det har jag samlat på mig lite grejer under årens lopp. Det har gjort att jag börjat fundera på om jag ska sälja av lite grejer som ändå bara ligger och skräpar. Jag har nämligen varit dålig även på att sälja saker trots att jag är sparsam och intresserad av pengar har det varit så lite grejer att det inte blivit av. Men nu tänkte jag kanske sätta igång.

Det mesta är ganska okomplicerat. Det är en bok som jag läst men inte vill ha kvar, en kruka från tidigare boende som inte passar nu eller träningspryl som hänger ihop med någon träningsform jag inte längre bedriver. Jämfört med inköpspriset får man dåligt betalt men det är bättre än inget tänker jag. Det handlar mest om att värdera hur mycket jobb det är att sälja jämfört med att bara slänga grejen. Många bäckar små gör ändå att jag tror mig kunna få loss någon tusenlapp på sånt jag ändå aldrig mer skulle använda.

Det är när det kommer till prylar av visst affektionsvärde som jag blir lite osäker på hur jag ska tänka. Det mesta av grejerna har inget värde vid en försäljning så det handlar mest om värdet i att ha kvar favoritleksaken från när man var 5 år, första matteprovet med alla rätt från lågstadiet eller Hassan-skivorna som man tyckte var så roliga på gymnasiet (men inte har någon spelare för längre). Har de legat i en låda i 10 år är det mest en fråga om man ska låta det ligga 10 år till för att slänga sen eller slänga nu. 

Utmaningen kommer till de få saker som jag har som till viss del har (eller borde ha) ett affektionsvärde men som samtidigt har ett monetärt värde. Det mest intressanta är en guldklocka av märket Certina som min farfar fick efter att ha jobbat 25 år på samma ställe, som jag fick ärva för ca 10 år sedan. Sen dess har den legat i en liten ask exakt 100% av tiden och jag är helt säker på att jag aldrig kommer använda klockan själv. Jag har ingen aning om värdet, då jag aldrig ens tänkt tanken att sälja den. Men när jag nu började titta igenom lådorna på jakt efter saker att sälja var det omöjligt att inte fundera även på klockan. Är det verkligen rimligt att jag ska ha en klocka liggande i en ask i 50 år bara för att min farfar jobbade 25 år på samma ställe? Jag kanske i alla fall borde värdera den för att få lite bättre koll? 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.