11 Aug, 2020

Aktiemarknaden är fantastisk

Jag pratade i somras med två yngre personer (25-30 år) som båda var intresserade av investeringar och att bygga upp något stort under sin livstid. Jag skulle säga att båda är entreprenörstyper som har goda möjligheter att bli framgångsrika inom företagande om de kämpar på. Båda två var dock rätt ointresserade av aktiemarknaden visade det sig. De hade mängder med idéer om allt från e-handel till fastigheter. När vi pratade på slog det mig flera gånger hur smidigt det ändå är att investera i aktier. 

Visst man kan köpa en hyreshus med några lägenheter och löpande renovera och höja standarden och därmed hyrorna. Har man gjort en bra analys har man köpt på en ort där efterfrågan på hyresrätter snarare stiger än sjunker. Och har man tur så får man skötsamma hyresgäster som betalar hyran i tid och inte slår sönder grejer. Man kan få en bra hävstång på sitt egna kapaital om man belånar huset lagom högt, men får så klart vara lite om sig och kring sig vad gäller bankkontanterna så de inte blåser en på en för hög ränta eller helt plötsligt börjar bråka om lånet bara för att huspriserna faller och man redan har ont i magen. Om man kör på 5-10 år och stoppar pengar på hög så kanske man fått ihop tillräckligt så man kan köpa ett hus till och då går det dubbelt så fort att få ihop pengar till det tredje huset. Att man med två hus samtidigt nästan får dubbelt så mycket möjliga problem får man leva med. Om man någon gång ångrar sig eller känner att man inte längre orkar sköta husen kan man säkert hitta en köpare, bara man inte har panik att sälja för då blir nog inte priset något vidare. Man får kanske anlita en mäklare som kan hjäpa till med försäljningen, även om det kostar lite pengar.

Eller så köper man bara ett fastighetsbolag på börsen. När man får lite utdelning eller någon hundralapp över så är det bara att köpa en extra aktie, motsvarande kanske 0,02 kvadratmeter av bolagets totala bestånd. En aktie som även den redan nästa år ger utdelning den också. Rutinerade proffs tar beslut om vad och hur det ska renoveras, har kontakt med banken och avgör vilka orter som är rätt att satsa på. Skulle du vilja sälja 1, 10 eller 100% av ditt innehav är det gjort på några sekunder.

Visst man kan köpa några hektar skog. Har man en duktig mentor som man fått gå bredvid några år i dennes skog så kan man göra mycket av det enklare jobbet med gallring och plantering själv. Annars får man köpa in den tjänsten vilket så klart slår lite på lönsamheten. Klarar man sig från barkborrar och stormar så kan man avverka efter ett antal år och då får man loss pengar så man kan köpa lite mer skog. Bara att hoppas att någon av grannarna vill sälja de närmaste åren, för det blir ju ingen riktig stordriftsfördel att ha småplättar med skog utspritt på ett för stort område.

Eller så köper man ett skogsbolag på börsen. När är man får lite utdelning eller någon hundralapp över så är det bara att köpa en extra aktie, motsvarande kanske 0,02 hektar av bolagets totala bestånd. Exakt var dessa hektar ligger i förhållande till de 12,2 hektar man indirekt redan äger behöver man inte grubbla på. Inte heller hur massapriserna rört sig i det korta perspektivet så om det är mest lönsamt att avverka nu eller nästa år. Skulle du vilja sälja 1, 10 eller 100% av ditt innehav är det gjort på några sekunder.

Missförstå mig rätt nu. Jag lockas själv många gånger av att äga något fysiskt som man verkligen kan ta på. Att sitta och titta ut över en sjö och veta att man äger skogen på andra sidan sjön skulle vara fantastiskt. Men jag inser samtidigt vilken otrolig lyx det är att ha tillgång till aktiemarknadens likviditet där det är så otroligt lätt att öka (och minska) sitt ägande löpande så fort man får lust eller pengar tillgängligt. Man får till och med utdelningen insatt på kontot även om man glömt bort att man äger aktien. Det gör att jag personligen landar i att de första 15-20 miljonerna gör sig bäst på börsen. Efter det skulle andra alternativ kunna börja vara intressant för min del. Men om man som i de två unga entreprenörernas fall har drivet, talangen och uthålligheten kan nog privata investeringar många gånger vara en snabbare väg till en förmögenhet.

Aktiemarknadens fördel gäller så klart även den som väljer att investera i aktiefonder. Där det till och med är lättare att köpa automatiskt och för exakt det belopp man önskar vid varje tillfälle.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.