14 Dec, 2023

ATH

Uppdaterad:
14 Dec, 2023

Det är All Time High eller väldigt nära på många fronter just nu. Stora amerikanska index som Dow Jones, svenskt storbolagsindex inkl utdelningar och tyska DAX för att nämna några. Även i vår portfölj är det ATH.

Det är bara att konstatera att det gått fort på slutet och samtidigt att tajming är svårt. Jag har hållit på med börsen i lite över 20 år. Men mätt i kronor så har mer än 100% av all avkastning kommit under perioden sommaren 2020 till sommaren 2021 och hösten 2022 fram till nu. Nu blir det så klart ett märkligt sätt att räkna då jag utesluter halvstora nedgångar som kom precis före båda perioderna och negligerar de första 20 åren av sparande som möjliggjorde att summorna blivit lite större på slutet. Men jag tycker ändå det stärker tesen om att ”time in market” är kraftfullt och att det är riskfyllt att stå utanför marknaden om så bara en kort period då det kan stjäla väldigt mycket avkastning.

En extra påminnelse om att det gått snabbt på slutet är att det bara är två månader sedan jag tyckte det kändes som bra läge att dra igång ett månadssparande på börsen igen efter lite svag utveckling. Det blev ett månadssparande i slutet av okt och nov och vi kör på och sätter in lite friska pengar även nu i december trots ATH. Sen får vi ta en ny sväng och fundera. Att portföljens uppgång bara de senaste veckorna motsvarar hela bolånet gör att tankarna sätts igång. Men som vanligt är det troligtvis bäst med taktiken ”just keep bying”.

Förra veckan velade jag lite i ett blogginlägg kring mina fastighetsfonder i PPM och IPS. På dagens extremt starka utveckling i fastighetssektorn så viktade jag ner fastigheter från 100% till 33% i PPM och från 40% till 20% i IPS. Det blir fortsatt full exponering mot aktier, med med betydligt bredare fokus.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.