4 Feb, 2024

Att anpassa sig och lösa situationen

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Det här med att spara och investera är som bekant ett långsiktigt projekt. Vilket gör att det på sätt och vis ligger i sakens natur att titta på väldigt lång sikt både när man ska bygga upp sitt kapital och när man ska ta ut det. Men med det sagt behöver man inte som 22-åring bestämma exakt hur mycket pengar man ska spara som 32-åring eller förutspå exakt vilken avkastning man ska få de kommande 20-30 åren. Dvs man behöver inte där och då bestämma i detalj om man ska sluta jobba vid 40 eller 50 eller ens om det är realistiskt att bli miljonär vid 28 eller 34. 

Det samma gäller vid uttag. Det här har ju diskuterats och räknats på till förbannelse om man kan ta ut 3, 4 eller 5% av kapitalet. Eller om man behöver 6, 12 eller 20 miljoner för att kunna sluta jobba. Vilket för den som vill sluta jobba vid 40 eller 50 kräver prognoser 20-40 år in i framtiden för att kunna svara på. Prognoser som måste ta hänsyn till inflation, portföljens avkastning, dina personliga förutsättningar och händelser i ditt privatliv, pensionssystemets utformning om du tänker dig att pensionen ska täcka om bredvid portföljen från en viss ålder.

Men lika viktigt som att kunna göra fantastiska prognoser kring framtiden och att jobba med oändliga säkerhetsmarginaler för allt som kan tänkas dyka upp är att kunna anpassa sig till den verklighet som visar sig dyka upp. Oavsett om prognosen slog in till 100% eller inte. Det här tycker jag två bloggare visat prov på i nya blogginlägg som jag läst under den gångna veckan. 

Farbror Fri beskriver hur de missbedömde barnens kostnader för 7-8 år sedan 

och 

Fru Efficient Badass sover efter skilsmässa i en bäddsoffa i köket på en hyresetta

Gemensamt för båda inläggen är att det är inga sura miner, besvikelse eller ånger kring något. Utan Farbror Fri är glad att barnen är så duktiga och aktiva och de har inga problem att lösa situationen med att jobba lite mer än planerat under några år. Och Fru Efficient Badass älskar att diska för hand och att det är olika rattar kallt och och varmt vatten som måste tajmas för rätt temp, precis som på gamla goda tiden.

Med den här förmågan att gilla läget och lösa situationer så minskar behovet av att pricka in varje detalj rätt i sina 40 åriga prognoser. Bra jobbat tycker jag!

Att anpassa sig och lösa situationen
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.