21 Sep, 2021

Att bo i hus i mindre stad

Nu har vi bott i vårt hus i strax över ett halvår och det går kanske att göra någon typ av jämförelse med hur det var att bo i lägenhet i Stockholms utkant.

Boendekostnad
Här är det fortfarande svårt att säga något säkert. Vi köpte huset för ungefär lika mycket som vi sålde lägenheten för så bolånet är det samma. I lägenheten var den största kostnaden avgift till föreningen följt av parkering, båda dessa var samma kostnad varje månad året runt. I huset är den största kostnaden uppvärmning vilket är nästan gratis i juli och kostar rätt mycket i januari, vilket gör det svårt att jämföra efter ett halvår. Vi har fjärrvärme så det är inte så mycket att fundera på mer än vilket tryck vi ska ha på elementen i olika rum. På det stora hela bör det bli rätt lika kostnader för rent boende utslaget på ett helt år.

Något som kostat en del under första halvåret är att vi har dubbelt så många kvadrat och att dessa så klart ska fyllas med möbler. Dessutom har vi en trädgård som även den har kostat lite pengar. Utslaget på längre sikt bör det inte heller här bli några jättepengar då exempelvis sängen i gästrummet som nyttjas 10 nätter per år borde hålla rätt länge. 

När det kommer till inköp till hus och trädgård har vi till viss del lagt oss till med nya vanor. I takt med att vi börjar känna oss trygga med vår kalkyl och att pengarna kommer räcka för evigt har vi helt klart blivit mer slapphänta med pengar. Här är det nog en kombination av att vi bor i hus och att börsen har gått bra och att inkomsterna fortsatt rulla på.

Tidigare har jag gjort till en princip att försöka klara mig utan onödiga saker men nu händer det titt som tätt att vi köpt något som vi egentligen skulle klarat oss utan. Det kan vara en såg med lite mindre tänder (även om det nog hade gått att såga med den befintliga), ett par tvingar för att hålla ihop skåp medan de ska skruvas ihop (även om det hade gått att hålla ihop de med muskelkraft nästan lika bra om man hjälpts åt), en ny grästrimmer (trots att den gamla vi fick på köpet i huset fungerade hjälpligt) eller en tajmer till belysningen i uterummet (trots att det går att tända och släcka manuellt eller helt enkelt ha det mörkt i uterummet när solen gått ner). Det roliga är att det sen visat sig att tvingarna var ganska bra även till att hålla fast plankor när de ska sågas och att det blev mycket finare sågning med den nya sågen. Så flera köp som kan känts lite onödiga för bara ett ändamål har redan kommit till användning fler gånger.

Investeringar i huset
Något jag brottas med lite framåt är hur man ska räkna på och tänka kring investeringar i huset. Som att bättra på isoleringen på vinden eller lägga solceller på taket. Med en boränta på 0,79% där vi har ytterligare låneutrymme går det ju att räkna hem nästan vilken investering som helst och det kommer bli positivt kassaflöde direkt när besparingen överstiger låneräntan redan första månaden. Men man får ju samtidigt räkna in en rimlig livstid på olika investeringar, dvs en amortering på lånet/avskrivning på värdet. Samt jobbet med att beställa/projektleda och kanske att det är fult med solceller på taket. Än så länge har vi inte dragit igång några större projekt av denna typ.

Bo på mindre ort
Något jag upplever överdrivs är att det skulle vara billigare att bo på en mindre ort. Många pratar om fördelen med att distansjobba att man kan få "Stockholmslön med småstadskostnader". När det kommer till boende stämmer ju det så klart. Men utöver boende tycker jag inte det är billigare på mindre orter än i Stockholm. Samma pris i matbutikerna, samma pris på restaurang (i spannet där en rätt kostar 85-250 kr, däremot saknas ju segmentet med stjärna i Guide Michelin men dessa gick vi inte på i Stockholm heller), min fru betalar lika mycket för att klippa dig och att gå till tandläkaren verkar till och med dyrare här.

Vi bor fortfarande såpass centralt att vi kan gå eller cykla till det mesta och har ett utbud som är väldigt likt det vi hade och utnyttjade i Stockholm om än med lite mindre variation. Så sammanfattningsvis tror jag skillnaden i kostnader utslaget på de kommande 10 åren kommer bli väldigt små. Men att livskvalitén för vår del blir högre. Än så länge känns det i alla fall toppen.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.